Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Talpa wil in gesprek met joodse organisaties over uitspraken Derksen

Door ANP
schedule 5 min
location_on [xx]km
Talpa wil in gesprek met joodse organisaties over uitspraken Derksen
Frans Klein, de directeur televisie bij Talpa, staat open voor een gesprek met maatschappelijke organisaties over de uitspraken van Johan Derksen in Vandaag Inside over de aanval van Hamas op Israël. Dat heeft een woordvoerder van Talpa woensdag aan het ANP laten weten. Ronny Naftaniel, de oud-directeur van het Centrum Informatie en Documentatie Israël (CIDI) had woensdag een brief aan Klein gestuurd waarin hij Talpa vroeg afstand te doen van de uitspraken van Derksen.

"We gaan graag in gesprek met maatschappelijke organisaties, ook over dit onderwerp", aldus de woordvoerder van Talpa. Het mediabedrijf beklemtoont echter zelf het verzoek van Naftaniel nog niet te hebben gezien. Of de kwestie met Derksen is besproken, wil Talpa niet zeggen: "Wij delen niet met de buitenwereld hoe we dit soort zaken intern bespreken."

Afgelopen weekend werd Israël aangevallen door Hamas, waarna Israël de Gazastrook uitvoerig heeft beschoten. Aan beide kanten zijn inmiddels meer dan duizend doden gevallen. Derksen zei maandag in de talkshow "dat de Joden er wel een beetje om gevraagd hebben, want die Palestijnen zijn echt als honden behandeld." In de uitzending van dinsdag gaf Derksen aan dat hij beter "Israëlische regering" had kunnen zeggen in plaats van "Joden", wat volgens hem generaliserend is. Verder staat Derksen "volledig" achter wat hij heeft gezegd.

Moreel kompas

Dit is wat betreft Naftaniel en zijn opvolger Naomi Mestrum, de huidige directeur van het CIDI, niet voldoende. Volgens Naftaniel zijn "opmerkingen dat de Joden schuldig zijn aan hun eigen ellende diep ingesleten" in "het antisemitisch gedachtegoed". Hij vraagt Talpa nadrukkelijk als bedrijf afstand te nemen van de opmerkingen en Derksen voortaan "uitsluitend aan het woord te laten over sport, waar hij wel verstand van schijnt te hebben".

Ook de huidige CIDI-directeur Mestrum sluit zich aan bij deze oproep. "Het is pijnlijk en verwerpelijk als in een programma dat zo breed bekeken wordt zonder scrupules de link wordt gelegd tussen de problemen in Israël en alle Joden in het algemeen", aldus Mestrum. "Zijn morele kompas is volledig kapot. Dit soort opmerkingen, ook als ze later worden genuanceerd, roepen haat op en voeden antisemitisme. We moeten ver weg van de polarisering van dit probleem. En deze op z'n gunstigst onhandige en in het ergste geval walgelijke opmerking van Derksen draagt daar niet aan bij."

Door: ANP

04 december '23 ( 9:16)

Suzan en Freek in het geheim getrouwd: wat een droomweekend

Suzan Stortelder en Freek Rikkerink, beter bekend als muzikaal duo Suzan & Freek, zijn zaterdag getrouwd. Dat deelt het stel op Instagram.

04 december '23 ( 9:05)

Nederlandse bioscopen voelen nog weinig van Hollywoodstakingen, maar onzeker over 2024

AMSTERDAM (ANP) - De Nederlandse bioscopen lijken nog weinig problemen te ondervinden van de gevolgen van de grote Hollywoodstakingen, die maandenlang de opnames van films en series platlegden. Dat stellen de Nederlandse Vereniging van Bioscopen en Filmtheaters (NVBF) en Pathé, de grootste filmexploitant van Nederland. Maar de effecten zijn mogelijk in de nabije toekomst wél merkbaar.

01 december '23 ( 9:08)

Gordon tekent geen nieuw contract bij SBS6

Gordon heeft geen nieuw contract getekend bij SBS6. In "goed overleg" is besloten dat de presentator en zanger "niet meer exclusief" verbonden is aan de tv-zender, bevestigen zijn manager en een woordvoerster van Talpa na berichtgeving van Shownieuws.

30 november '23 (12:23)

Cabaretier Kaandorp maakt show met collega Frencken

Cabaretier Brigitte Kaandorp gaat samen met collega Mylou Frencken en zangeres Niki Jacobs een 'Nedercountry-show' maken. De voorstelling heet Met z'n drieën en is in de derde week van december te zien in Theater de Liefde in Haarlem. De kaartverkoop is donderdagmiddag van start gegaan.

30 november '23 ( 9:17)

Deze radiomaker keert terug met vrijdagmiddagshow op Radio 538.

Edwin Evers keert na vijf jaar zonder vast programma terug op de radio met een vrijdagmiddagshow op Radio 538. De 52-jarige radiomaker presenteert vanaf 2 februari op vrijdagen het programma Evers & Co, samen met sidekick Cobus Bosscha en nieuwslezer Henk Blok.

30 november '23 ( 6:03)

Gouden Film-prijs voor film gebaseerd op boek Daphne Deckers

Het tweede deel van de film Alles Is Zoals Het Zou Moeten Zijn, gebaseerd op het gelijknamige boek van Daphne Deckers, heeft meer dan 100.000 bezoekers naar de bioscopen getrokken. Daarom is Alles Is Nog Steeds Zoals Het Zou Moeten Zijn, zoals het tweede deel van de boekverfilming heet, bekroond met een Gouden Film.

28 november '23 ( 9:08)

Hitserie Medisch Centrum West keert terug op de buis

SBS6 werkt aan een nieuwe reeks van de ziekenhuisserie Medisch Centrum West. Dat bevestigt een woordvoerster na berichtgeving van het AD.

28 november '23 ( 8:47)

Bassie en Adriaan-documentaire tot en met 6 december te zien in de bios

De Bassie en Adriaan-documentaire Een Schat aan Herinneringen is tot en met 6 december in de bioscopen van Pathé te zien. De film trok de afgelopen dagen volle zalen. "Veel zalen waren uitverkocht, vooral de zalen waar Aad van Toor bij aanwezig was en een welkomstwoordje deed", meldt Pathé.

27 november '23 ( 9:40)

Aad van Toor naar Nederland om première documentaire Bassie en Adriaan bij te wonen

Aad van Toor was zaterdagmiddag aanwezig bij de première van de Bassie en Adriaan-documentaire Een Schat aan Herinneringen in Pathé Schouwburgplein in Rotterdam. De 81-jarige acteur, die jarenlang onderdeel uitmaakte van het iconische tv-duo waar de film over gaat, was speciaal voor de première vanuit zijn woonplaats in Spanje naar Nederland gekomen.

24 november '23 ( 9:25)

Danny Ghosen naar Westelijke Jordaanoever voor nieuwe NTR-serie

Programmamaker Danny Ghosen, bekend van onder meer Danny op straat en Danny in Arabistan, verschijnt binnenkort in een tweedelige NTR-serie waarin hij Tunesië en de door Israël bezette Westelijke Jordaanoever onder de loep neemt. Hij bezoekt de Westelijke Jordaanoever, waar hij jaren geleden ook kwam, naar aanleiding van de huidige oorlog tussen Israël en Hamas.