Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Floortje Dessing reist af naar de uithoeken van Zimbabwe, Japan en Noorwegen

Door Nationale Recreatiegids
schedule 7 min
location_on [xx]km
Floortje Dessing reist af naar de uithoeken van Zimbabwe, Japan en Noorwegen
Leven zoals de lokale gemeenschap dat doet in een zelfgebouwd huis van aarde in Zimbabwe, een kleinschalige olifantenopvang runnen in een afgelegen bergdorp in Thailand of naar het platteland van Japan verhuizen om je leven te wijden aan washi: de traditionele Japanse manier van papier maken. In het negende seizoen van ‘Floortje Naar Het Einde Van De Wereld’ bezoekt Floortje Dessing wederom mensen die het roer radicaal hebben omgegooid voor een bestaan buiten de gebaande paden. Het nieuwe seizoen is vanaf 26 oktober iedere donderdag om 20.30 uur te zien bij BNNVARA op NPO 1. Dit meldt BNNVARA.

Floortje: "Ook al is dit het negende seizoen dat ik maak, ik blijf het fascinerend vinden om mensen te spreken die bewust bezig zijn met een zinvolle invulling van hun leven, vaak ver weg van de jachtige westerse wereld die hen niet gelukkig maakt. Toch zijn de mensen die ik ontmoet nooit alleen op zichzelf gericht, maar doen ze hun best om de wereld om hen heen een stukje mooier te maken. Wat dit seizoen voor mij helemaal speciaal maakt is dat ik in de eerste aflevering eindelijk langsga bij een familie in Zimbabwe. Ik las zeven jaar geleden een artikel over leeuwenonderzoeker Brent, die samen met zijn vrouw Laurie en hun tienerzoon Oliver in het Hwange National Park in Zimbabwe woonde. In dit park werd in 2015 de grootste leeuw van Afrika gedood door een jager uit de VS en Brent sprak zich fel uit tegen het stropen van deze dieren.

Nu, zeven jaar later, heeft hij naar aanleiding van deze gebeurtenis zijn leven omgegooid en woont hij zo zelfvoorzienend mogelijk in een klein zelfgebouwd huis van klei, in de natuur. Het gezin kiest er bewust voor om te leven zoals de lokale gemeenschap dat doet. Zo gaat zoon Oliver elke dag anderhalf uur lopend heen en terug naar de lokale school, een tocht die niet zonder gevaren is. Daarnaast spreek hij, naast Engels, ook vloeiend de lokale taal die bijna geen westerling spreekt. Het was voor mij een heel bijzonder verblijf en inspirerend om te zien hoe ze hun zoon grootbrengen op deze plek."

Japan

Naast het gezin in Zimbabwe bezoekt Floortje ook de van oorsprong Nederlandse Rogier, die al meer dan veertig jaar op het Japanse eiland Shikoku woont. Als een van de weinige mensen in Japan beheerst hij nog de kunst van ‘washi’ papier maken, en dat als westerling. Ook gaat ze langs bij de Noorse Elena, die jarenlang op de westelijke Jordaanoever woonde en voor de VN werkte. Ze gooide haar leven drastisch om en kocht een afgelegen vuurtoreneiland in het noorden van Noorwegen, hier laat ze mensen kennis maken met het leven midden in de natuur.

Thailand en Myanmar

Daarnaast reisde Floortje naar het grensgebied van Thailand en Myanmar om te logeren bij de Ierse Kerri die samen met haar man al sinds jonge leeftijd een bijzonder olifantenproject runt, waarmee ze een groot deel van de inwoners van het bergdorpje aan het werk houden. En Floortje gaat op reis naar een van de meest afgelegen bewoonde eilanden ter wereld; het van oorsprong Engelse eiland Pitcairn, midden in de stille oceaan. Er woont hier nog slechts een handjevol mensen dat grotendeels op leeftijd is. Floortje bezoekt hier Jaqui, die ze dertien jaar geleden daar ook al ontmoette, en ziet ze met eigen ogen hoe het mensen op het eiland hard moeten vechten voor hun bestaan. Door de vergrijzing lijkt het erop dat de inwoners van het eiland, tegen hun zin, binnen afzienbare tijd geëvacueerd zullen gaan worden. 

Door: Nationale Recreatiegids

Afbeelding: BNNVARA

28 november '23 ( 9:08)

Hitserie Medisch Centrum West keert terug op de buis

SBS6 werkt aan een nieuwe reeks van de ziekenhuisserie Medisch Centrum West. Dat bevestigt een woordvoerster na berichtgeving van het AD.

28 november '23 ( 8:47)

Bassie en Adriaan-documentaire tot en met 6 december te zien in de bios

De Bassie en Adriaan-documentaire Een Schat aan Herinneringen is tot en met 6 december in de bioscopen van Pathé te zien. De film trok de afgelopen dagen volle zalen. "Veel zalen waren uitverkocht, vooral de zalen waar Aad van Toor bij aanwezig was en een welkomstwoordje deed", meldt Pathé.

27 november '23 ( 9:40)

Aad van Toor naar Nederland om première documentaire Bassie en Adriaan bij te wonen

Aad van Toor was zaterdagmiddag aanwezig bij de première van de Bassie en Adriaan-documentaire Een Schat aan Herinneringen in Pathé Schouwburgplein in Rotterdam. De 81-jarige acteur, die jarenlang onderdeel uitmaakte van het iconische tv-duo waar de film over gaat, was speciaal voor de première vanuit zijn woonplaats in Spanje naar Nederland gekomen.

24 november '23 ( 9:25)

Danny Ghosen naar Westelijke Jordaanoever voor nieuwe NTR-serie

Programmamaker Danny Ghosen, bekend van onder meer Danny op straat en Danny in Arabistan, verschijnt binnenkort in een tweedelige NTR-serie waarin hij Tunesië en de door Israël bezette Westelijke Jordaanoever onder de loep neemt. Hij bezoekt de Westelijke Jordaanoever, waar hij jaren geleden ook kwam, naar aanleiding van de huidige oorlog tussen Israël en Hamas.

23 november '23 (10:33)

Nieuw seizoen Heel Holland Bakt vanaf eind januari op tv

Een nieuw seizoen van de Omroep MAX-hit Heel Holland Bakt is vanaf 28 januari te zien bij NPO 1. Dat maakt de omroep donderdagochtend bekend. Het is het elfde seizoen van het programma, waarin een groep thuisbakkers strijdt voor de titel van beste thuisbakker van Nederland.

22 november '23 (22:02)

Zevende deel filmreeks Scream zonder Jenna Ortega

Jenna Ortega zal geen rol spelen in het zevende deel van de film Scream. De actrice is uit het project gestapt omdat de opnames samenvallen met het tweede seizoen van de Netflix-serie Wednesday, melden Amerikaanse media.

22 november '23 (16:47)

Dionne Stax presentatrice TV Monument

Het programma TV Monument gaat door. Dionne Stax zal het programma presenteren, meldt Omroep MAX woensdag. De presentatie was voorheen in handen van Han Peekel, die in december 2022 overleed. De nieuwe afleveringen worden vanaf 4 december uitgezonden op NPO 1 extra.

22 november '23 (16:01)

Gezellig druk bij Pathé-bioscopen door stemmen

Het is woensdagmiddag "gezellig druk" bij de Pathé-bioscopen waar gestemd kan worden voor de Tweede Kamerverkiezingen. "Vanaf vanochtend zijn er continu stemmers aanwezig en er is een goede doorloop", laat een woordvoerster desgevraagd weten aan het ANP.

22 november '23 ( 9:04)

Huub van der Lubbe brengt eerste single uit sinds einde De Dijk

Huub van der Lubbe heeft woensdag zijn eerste solosingle sinds het einde van De Dijk uitgebracht. Het gaat om een nummer uit de musical De Man van La Mancha, waarin de zanger binnenkort de hoofdrol speelt.

22 november '23 ( 8:54)

Nicole Kidman en Antonio Banderas spelen in nieuwe film Halina Reijn

Nicole Kidman, Antonio Banderas en Harris Dickinson gaan rollen spelen in de nieuwe film Babygirl van Halina Reijn. Dat bevestigt de filmmaker na berichtgeving hierover in Amerikaanse media. De Nederlandse gaat de film regisseren. Het wordt haar tweede Engelstalige film na de vorig jaar uitgebrachte satirische horror Bodies Bodies Bodies.