Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Verhaal van Oranje-Nassau mocht gefilmd worden in Oranjezaal

Door Fleur Zomer
schedule 2 min
location_on [xx]km
Oranjezaal in Huis ten Bosch
De NTR heeft voor het nieuwe programma Het Verhaal van Nederland: Oranje-Nassau opnames mogen maken in de Oranjezaal in Huis ten Bosch. Dat heeft de Rijksvoorlichtingsdienst (RVD) dinsdag laten weten. Het komt zeer zelden voor dat er filmopnames in de paleizen van de Oranjes worden toegestaan. De achtdelige serie, een vervolg op NPO-hit Het Verhaal van Nederland, belicht de geschiedenis van het Nederlandse vorstenhuis.

"Op verzoek van de NTR zijn er opnames gefaciliteerd in de Oranjezaal en de archieven van de Koninklijke Verzamelingen", meldt de RVD. "Verder gaat het om een onafhankelijke en historische productie waar de RVD geen bemoeienis mee heeft."

De Oranjezaal is het middelpunt van Huis ten Bosch, het paleis in Den Haag waar koning Willem-Alexander en zijn gezin wonen. Het is een rijkelijk versierde pronkzaal, ingericht als eerbetoon aan stadhouder Frederik Hendrik door zijn weduwe Amalia van Solms. De koninklijke familie maakt bij bijzondere gebeurtenissen gebruik van de zaal, zoals vorig jaar voor het diner voor staatshoofden en regeringsleiders bij de nucleaire veiligheidstop in Den Haag.

De Oranjezaal was in 2015 bij hoge uitzondering voor het publiek toegankelijk, toen Huis ten Bosch werd gerenoveerd. Meer dan 50.000 mensen namen toen een kijkje in de iconische ruimte. De NTR kan nog niet zeggen wanneer Het Verhaal van Nederland: Oranje-Nassau wordt uitgezonden.

Door: ANP

17 mei '24 ( 9:15)

Gerard Joling bevestigt nieuwe realityserie: 'Het wordt lachen'

De realityserie van Gerard Joling komt er definitief. Dat vertelde de zanger donderdag in het programma van Frank Dane op Radio 538.

17 mei '24 ( 8:55)

Laatste aflevering Máxima dag eerder, op haar verjaardag, online

De laatste aflevering van de serie Máxima komt een dag eerder dan gepland online. De zesde aflevering is vrijdag al te zien in plaats van zaterdag, meldt streamingdienst Videoland.

16 mei '24 ( 8:43)

Krazy House van New Kids-makers vanaf vandaag te zien: ontsporen van sitcom

In hun nieuwe film laten New Kids-makers Steffen & Flip het fenomeen Amerikaanse sitcom volledig ontsporen. Krazy House is vanaf donderdag te zien, en wat het resultaat precies is moeten mensen volgens Steffen Haars "voor zichzelf uitzoeken". "Dus ik nodig iedereen uit om naar de bioscoop te komen en daarna eens met elkaar in gesprek te gaan over wat ze nu eigenlijk gezien hebben", zegt hij tegen het ANP.

16 mei '24 ( 8:40)

Nieuw seizoen Zomergasten met Adriaan van Dis als presentator

Adriaan van Dis presenteert een nieuw seizoen van het interviewprogramma Zomergasten. Dat maakt omroep VPRO donderdagochtend bekend. De 77-jarige Van Dis volgt daarmee Theo Maassen op, die in maart van dit jaar bekendmaakte te stoppen als presentator van het programma na ophef over zijn privéleven. De cabaretier zou zich schuldig hebben gemaakt aan huiselijk geweld, meldde weekblad Privé.

16 mei '24 ( 8:35)

Realityserie met Gordon op komst

Talpa heeft bevestigd dat wordt gewerkt aan een realityserie met Gordon. De zanger zei tegen Shownieuws dat de "soap dit najaar" te zien is op SBS6.

16 mei '24 ( 8:30)

Vanaf 2 september nieuwe talkshow van Eva Jinek

Eva Jinek begint op 2 september met haar nieuwe talkshow op NPO 1. Dat bevestigt AVROTROS na berichtgeving van RTL Boulevard.

15 mei '24 (15:18)

Nieuwe reeks van Hello Goodbye

Joris Linssen is bezig met de opnames van een nieuw seizoen van Hello Goodbye. Dat bevestigt een woordvoerster van KRO-NCRV na berichtgeving van het AD.

14 mei '24 (12:54)

Vanaf deze datum is Wie is de mol? met onbekende Nederlanders te zien

Het extra seizoen van Wie is de mol? met onbekende Nederlanders speelt zich af in Oman. Dat schrijft omroep AVROTROS in een persbericht. Het nieuwe seizoen wordt niet op tv uitgezonden, maar is vanaf 28 juni te streamen op NPO Start.

14 mei '24 ( 9:13)

Ook Frits Barend en Holly Mae Brood spelen in 40-45, de Musical

Holly Mae Brood, Frits Barend en Jonathan Demoor zijn toegevoegd aan de cast van 40-45, de Musical. Dat werd maandag bekendgemaakt tijdens de castpresentatie van het theaterstuk dat op 21 september in première gaat.

14 mei '24 ( 8:42)

Cabaretier Alex Ploeg staat in theater met nieuwe voorstelling

Cabaretier Alex Ploeg gaat komend seizoen met een nieuwe voorstelling de theaters in. Dat heeft zijn management Sjoege dinsdag bekendgemaakt. UNPLUGGED wordt zijn derde programma. Ploeg maakt met zijn nieuwe tournee de overstap naar de grote zalen.