Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Verhaal van Oranje-Nassau mocht gefilmd worden in Oranjezaal

Door Fleur Zomer
schedule 2 min
Oranjezaal in Huis ten Bosch
De NTR heeft voor het nieuwe programma Het Verhaal van Nederland: Oranje-Nassau opnames mogen maken in de Oranjezaal in Huis ten Bosch. Dat heeft de Rijksvoorlichtingsdienst (RVD) dinsdag laten weten. Het komt zeer zelden voor dat er filmopnames in de paleizen van de Oranjes worden toegestaan. De achtdelige serie, een vervolg op NPO-hit Het Verhaal van Nederland, belicht de geschiedenis van het Nederlandse vorstenhuis.

"Op verzoek van de NTR zijn er opnames gefaciliteerd in de Oranjezaal en de archieven van de Koninklijke Verzamelingen", meldt de RVD. "Verder gaat het om een onafhankelijke en historische productie waar de RVD geen bemoeienis mee heeft."

De Oranjezaal is het middelpunt van Huis ten Bosch, het paleis in Den Haag waar koning Willem-Alexander en zijn gezin wonen. Het is een rijkelijk versierde pronkzaal, ingericht als eerbetoon aan stadhouder Frederik Hendrik door zijn weduwe Amalia van Solms. De koninklijke familie maakt bij bijzondere gebeurtenissen gebruik van de zaal, zoals vorig jaar voor het diner voor staatshoofden en regeringsleiders bij de nucleaire veiligheidstop in Den Haag.

De Oranjezaal was in 2015 bij hoge uitzondering voor het publiek toegankelijk, toen Huis ten Bosch werd gerenoveerd. Meer dan 50.000 mensen namen toen een kijkje in de iconische ruimte. De NTR kan nog niet zeggen wanneer Het Verhaal van Nederland: Oranje-Nassau wordt uitgezonden.

Door: ANP

20 september '23 (15:08)

Lubach scoort onlinehit met fictieve TikTokvlog van Alexia

Een item uit De Avondshow met Arjen Lubach over de eerste Prinsjesdag van prinses Alexia is online een groot succes. Het fragment, waarin de 18-jarige Alexia zogenaamd een vlog van Prinsjesdag maakt, werd binnen zestien uur bijna 2 miljoen keer bekeken. Dat hebben producent Human Factor TV en de VPRO gemeld.

19 september '23 ( 8:56)

Na kritiek op The Biohack Project voegt KRO-NCRV disclaimer toe aan programma

KRO-NCRV heeft na kritiek op The Biohack Project een disclaimer toegevoegd die voorafgaand aan de tweede aflevering op maandagavond te zien was. Daarin staat dat het gaat om een "adventure-reality programma" en dat biohacking "geen wetenschap" is.

18 september '23 (11:46)

Kandidaat Miljoenenjacht sleept aanzienlijk geldbedrag binnen

Gisteravond hebben de kijkers van de Miljoenenjacht hun ogen uitgekeken. Daar heeft kandidaat Ivo (42) een mooi geldbedrag gewonnen. Hiermee wil hij de voorgevel van zijn huis klaarmaken. Hij houdt waarschijnlijk wel een deel van het gewonnen bedrag over. De winst verbaasde niet alleen hem, maar ook de kijkers, meldt RTL Nieuws.

15 september '23 (10:36)

Boudewijn de Groot (79) klaar met touren

Boudewijn de Groot moet er "niet meer aan denken" dat hij nog op tournee zou gaan. Dat bekende de 79-jarige zanger vrijdag in een gesprek op NPO Radio 1. "Het optreden vind ik niet vreselijk, dat was vaak leuk, zeker de laatste twintig jaar", aldus De Groot. "Altijd volle zalen, altijd enthousiast publiek, goede plaatverkoop - wie wil dat niet?"

15 september '23 ( 9:43)

SBS verplaatst eetshow Date Smakelijk naar de middag

SBS verplaatst het eet- en dateprogramma Date Smakelijk, met Georgina Verbaan en Patrick Martens, naar de middagprogrammering. Het programma was de afgelopen drie weken elke werkdag te zijn om 19.30 uur, het oude tijdstip van HLF8. Maar de laatste 25 afleveringen zullen te zien zijn in de middag, om 16.45 uur.

14 september '23 ( 8:39)

Uitzending College Tour met Esther Ouwehand te zien op NPO Start

De uitzending van het programma College Tour met Partij voor de Dieren-leider Esther Ouwehand staat sinds donderdagochtend vroeg online. Het programma, dat woensdag werd opgenomen, is te zien op streamingdienst NPO Start.

13 september '23 (12:32)

SBS verplaatst wandelshow You Never Walk Alone naar middernacht

SBS6 verplaatst de wandelcompetitie You Never Walk Alone na twee afleveringen uit de primetime programmering. De serie, waarin drie teams door Nederland wandelen, was de afgelopen twee weken op zondag om 21.30 uur te zien. De rest van de serie zal rond middernacht worden uitgezonden.

13 september '23 (11:25)

B&B Vol Liefde was een hit in tegenstelling tot Date Smakelijk, hoe kan dat?

‘B&B Vol Liefde’ is al eventjes van de buis, maar dat betekent niet dat er geen datingshows meer zijn te zien. Zo is ‘Samen Uit, Samen Thuis’, van de makers van ‘B&B Vol Liefde’ elke dinsdag op de televisie. Ook Date Smakelijk zou dit gat moeten opvullen. Toch vallen de kijkcijfers flink tegen, meldt RTL Boulevard.

12 september '23 ( 9:07)

Vlaamse presentator Slimste Mens noemt vertrek Freriks triest

Erik van Looy, de presentator van de Vlaamse editie van De Slimste Mens, noemt het "triest" dat Philip Freriks gaat stoppen met de kennisquiz. De Belg grapte maandagavond in de talkshow Humberto dat hij zelf dus nog maar even moet doorgaan met het programma.

11 september '23 ( 8:39)

Herman van der Zandt vanaf 2025 presentator van De Slimste Mens

Philip Freriks stopt na het winterseizoen van 2024 met de presentatie van de succesvolle televisiequiz De Slimste Mens. Het stokje wordt vanaf 2025 overgenomen door Herman van der Zandt. Dat heeft KRO-NCRV, die het programma uitzendt, maandag bekendgemaakt. Van der Zandt maakte deze zomer bekend na ruim twintig jaar over te stappen van de NOS naar KRO-NCRV.