Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

AVROTROS geeft fouten toe na mislukte songfestivaldeelname

Door ANP
schedule 5 min
location_on [xx]km
AVROTROS geeft fouten toe na mislukte songfestivaldeelname
AVROTROS erkent dat de omroep tekort is geschoten rond de Nederlandse deelname aan het Eurovisie Songfestival in Liverpool. Met de kennis van nu had omroepdirecteur Eric van Stade het anders aangepakt in onder meer de voorbereiding en begeleiding van de Nederlandse inzending Mia Nicolai en Dion Cooper.

"Er had meer regie moeten zijn op het gehele proces", stelt hij na een uitgebreide evaluatie binnen AVROTROS aan het ANP. "De voornaamste les is dat de afstand kleiner moet zijn tussen de selectiecommissie en de uiteindelijke act", vindt Van Stade.

De Nederlandse deelname aan het songfestival liep dit jaar uit op een mislukking toen Nicolai en Cooper zich niet wisten te kwalificeren voor de finale. De aanloop naar Liverpool was bovendien turbulent toen het duo vals zong tijdens twee voorbereidende optredens in Madrid en Amsterdam.

Kritiek

Nicolai en Cooper bleken nog maar weinig ervaring te hebben met grote live-optredens en het bewuste nummer Burning Daylight was eigenlijk te moeilijk. Vlak voor het songfestival begon, besloot het duo daarom de toonhoogte van het lied te veranderen. Ook klonk kritiek op de manier waarop AVROTROS intern de Nederlandse inzending kiest door middel van een selectiecommissie. Sommigen pleitten voor een terugkeer van het Nationaal Songfestival.

Om herhaling van dit jaar te voorkomen heeft AVROTROS een nieuwe Head of Delegation aangetrokken. Twan van de Nieuwenhuijzen, die de afgelopen drie jaar actief was als Head of Contest, wordt eindverantwoordelijk voor de totstandkoming van de act. "Met de aanstelling van Twan wordt het proces voor de Nederlandse inzending van begin tot eind bewaakt en begeleid", zegt Van Stade. "We zien het songfestival vanaf dit jaar als één project. Vanaf de opening van de inschrijving tot de landing op Schiphol, met een duidelijke visie en één projectleider."

Frisse wind

Naast de aanstelling van Van de Nieuwenhuijzen gaat ook de selectiecommissie op de schop. Van Stade maakt plaats voor Van de Nieuwenhuijzen en eerder werd al bekend dat ook zanger en commentator Jan Smit vertrekt. "De commissie wordt verder uitgebreid met nieuwe vertegenwoordigers, buiten AVROTROS, maar binnen de muziekindustrie."

Eerder woensdag werd bekend dat de inschrijving voor het komende songfestival, dat volgend jaar in Malmö wordt gehouden, is geopend.

Door: ANP

19 juli '24 (13:54)

Kaarten voor 40-45, de Musical vliegen als warme broodjes over de toonbank

Voor 40-45, de Musical zijn voorafgaand aan de première op 21 september al meer dan 50.000 kaarten verkocht. Producent Gert Verhulst heeft daarom een Platina Award ontvangen. Deze prijs wordt toegekend als een voorstelling minimaal 50.000 tickets heeft verkocht.

18 juli '24 ( 8:49)

Typhoon, Chef'Special en Jungle By Night genomineerd voor Notekraker

Typhoon, Chef'Special en Jungle By Night maken dit jaar kans op de Gouden Notekraker. De uitreiking van de jaarlijkse prijs voor de invloedrijkste podiumprestaties is op 1 oktober in de Melkweg in Amsterdam.

18 juli '24 ( 7:17)

Film van populaire televisieserie 24 in de maak

De Amerikaanse televisieserie 24 wordt verfilmd. Volgens vakblad Variety werkt filmstudio 20th Century Studios aan een film.

18 juli '24 ( 6:05)

Joe Jonas brengt 19 juli eerste solosingle sinds 13 jaar uit; album volgt

Joe Jonas brengt op 18 oktober zijn nieuwe soloalbum Music For People Who Believe In Love uit. Dat kondigde de zanger aan op Instagram. Het is zijn eerste soloplaat sinds 2011. Op vrijdag 19 juli komt alvast de eerste single uit, Work It Out.

17 juli '24 (13:53)

Jelka en Henry maken parodie van ongemakkelijke begroeting Iris en René uit B&B Vol Liefde

Het nieuwe seizoen van B&B Vol Liefde is alweer aan de gang en ook Jelka van Houten en Henry van Loon zitten weer vermaakt achter de buis. Zij vermaken daarnaast hun publiek met grappige imitaties van de deelnemers uit het programma. Zij zagen de hilarisch ongemakkelijke groet van deelnemers Iris en René en besloten om deze gezellig na te maken.

17 juli '24 ( 9:44)

Nieuw seizoen De Roelvinkjes begin augustus te zien bij Videoland

Het nieuwe seizoen van De Roelvinkjes is vanaf 5 augustus te zien bij Videoland. De reeks volgt de levens van zanger Dries Roelvink en zijn zoons Donny en Dave. In de nieuwe afleveringen van de realityserie is onder meer te zien hoe Donny zich bekeert tot de islam, meldt Videoland dinsdag in een aankondiging.

16 juli '24 (12:38)

Film Mocro Maffia: Taxi vanaf 23 augustus te zien

De film Mocro Maffia: Taxi is vanaf 23 augustus te zien bij Videoland. Dat heeft de streamingdienst dinsdag bekendgemaakt.

16 juli '24 (11:11)

Tessa Sunniva is tweede Satine in musical Moulin Rouge!

Actrice Tessa Sunniva is de tweede Satine in de Nederlandse versie van de hitmusical Moulin Rouge!. Dat heeft producent Stage Entertainment Nederland dinsdag bekendgemaakt. Zij deelt de rol met Keoma Aidhen. De alternate voor nachtclubeigenaar Harold Zidler, gespeeld door Carlo Boszhard, is acteur Wim Van Den Driessche.

16 juli '24 ( 8:42)

Extra Nederlandse getuigen in zaak Joost Klein gehoord door OM

Het Nederlandse Openbaar Ministerie (OM) heeft voor de zaak rondom Joost Klein de extra Nederlandse getuigen gehoord voor wie een Europees onderzoeksbevel was gestuurd door het OM in Zweden. Dat laat een woordvoerder van het Landelijk Parket weten aan het ANP.

15 juli '24 (15:54)

AVROTROS haalt alle tv-programma's van Ali B offline

AVROTROS heeft alle tv-programma's die de omroep in samenwerking met Ali B maakte offline gehaald. Een woordvoerder van de omroep bevestigt dat maandag na berichtgeving van tv-expert Tina Nijkamp. Eerder verwijderde de omroep al het programma Ali B en de Muziekkaravaan.