Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

AVROTROS geeft fouten toe na mislukte songfestivaldeelname

Door ANP
schedule 5 min
AVROTROS geeft fouten toe na mislukte songfestivaldeelname
AVROTROS erkent dat de omroep tekort is geschoten rond de Nederlandse deelname aan het Eurovisie Songfestival in Liverpool. Met de kennis van nu had omroepdirecteur Eric van Stade het anders aangepakt in onder meer de voorbereiding en begeleiding van de Nederlandse inzending Mia Nicolai en Dion Cooper.

"Er had meer regie moeten zijn op het gehele proces", stelt hij na een uitgebreide evaluatie binnen AVROTROS aan het ANP. "De voornaamste les is dat de afstand kleiner moet zijn tussen de selectiecommissie en de uiteindelijke act", vindt Van Stade.

De Nederlandse deelname aan het songfestival liep dit jaar uit op een mislukking toen Nicolai en Cooper zich niet wisten te kwalificeren voor de finale. De aanloop naar Liverpool was bovendien turbulent toen het duo vals zong tijdens twee voorbereidende optredens in Madrid en Amsterdam.

Kritiek

Nicolai en Cooper bleken nog maar weinig ervaring te hebben met grote live-optredens en het bewuste nummer Burning Daylight was eigenlijk te moeilijk. Vlak voor het songfestival begon, besloot het duo daarom de toonhoogte van het lied te veranderen. Ook klonk kritiek op de manier waarop AVROTROS intern de Nederlandse inzending kiest door middel van een selectiecommissie. Sommigen pleitten voor een terugkeer van het Nationaal Songfestival.

Om herhaling van dit jaar te voorkomen heeft AVROTROS een nieuwe Head of Delegation aangetrokken. Twan van de Nieuwenhuijzen, die de afgelopen drie jaar actief was als Head of Contest, wordt eindverantwoordelijk voor de totstandkoming van de act. "Met de aanstelling van Twan wordt het proces voor de Nederlandse inzending van begin tot eind bewaakt en begeleid", zegt Van Stade. "We zien het songfestival vanaf dit jaar als één project. Vanaf de opening van de inschrijving tot de landing op Schiphol, met een duidelijke visie en één projectleider."

Frisse wind

Naast de aanstelling van Van de Nieuwenhuijzen gaat ook de selectiecommissie op de schop. Van Stade maakt plaats voor Van de Nieuwenhuijzen en eerder werd al bekend dat ook zanger en commentator Jan Smit vertrekt. "De commissie wordt verder uitgebreid met nieuwe vertegenwoordigers, buiten AVROTROS, maar binnen de muziekindustrie."

Eerder woensdag werd bekend dat de inschrijving voor het komende songfestival, dat volgend jaar in Malmö wordt gehouden, is geopend.

Door: ANP

25 september '23 (14:25)

B&B Vol Liefde-deelnemer Esra gaat ‘voor onbepaalde tijd’ naar Bram in Zweden

Het lijkt erop alsof de vonk tussen B&B Vol Liefde-deelnemers Bram en Esra een waar vuurtje is geworden. Het is bekend geworden dat Esra bij Bram in is getrokken op zijn boerderij in Zweden. Dat laten de twee weten via een bericht op Instagram.

25 september '23 (13:57)

Dertigers-acteur Reiky de Valk op 23-jarige leeftijd overleden

Acteur Reiky de Valk is op 23-jarige leeftijd overleden. Dat heeft zijn familie bekendgemaakt. De acteur is onder meer bekend van de BNNVARA-dramaserie Dertigers.

22 september '23 ( 9:33)

Nieuwe documentaire André Hazes junior in november op Videoland

Binnenkort is een nieuwe documentaire over André Hazes junior te zien. De driedelige documentaire heet André Hazes: The Next Chapter en is vanaf 18 november wekelijks op Videoland te streamen, zo werd donderdag bekendgemaakt in RTL Boulevard.

22 september '23 ( 9:06)

Ook B&B Vol Liefde genomineerd voor Gouden Televizier-Ring

B&B Vol Liefde (RTL 4), De Oranjezomer (SBS6) en Oogappels (BNNVARA) maken dit jaar kans op de Gouden Televizier-Ring. De genomineerden voor de belangrijkste televisieprijs werden donderdagavond bekendgemaakt in RTL Boulevard.

21 september '23 ( 9:38)

VVD stelt Kamervragen over kritiek op programma The Biohack Project

Twee Kamerleden van de VVD hebben woensdag Kamervragen gesteld over het KRO-NCRV-programma The Biohack Project. De leden willen van demissionair minister Ernst Kuipers (Volksgezondheid) en demissionair staatssecretaris Gunay Uslu (Onderwijs, Cultuur en Wetenschap) duidelijkheid krijgen rondom de kritiek op het programma.

21 september '23 ( 6:08)

Fotograaf Erwin Olaf enkele weken na longtransplantatie onverwachts overleden

Erwin Olaf (64) is enkele weken na een longtransplantatie woensdagochtend onverwachts overleden. Dat heeft de manager van de fotograaf namens de familie bevestigd aan het ANP.

20 september '23 (15:08)

Lubach scoort onlinehit met fictieve TikTokvlog van Alexia

Een item uit De Avondshow met Arjen Lubach over de eerste Prinsjesdag van prinses Alexia is online een groot succes. Het fragment, waarin de 18-jarige Alexia zogenaamd een vlog van Prinsjesdag maakt, werd binnen zestien uur bijna 2 miljoen keer bekeken. Dat hebben producent Human Factor TV en de VPRO gemeld.

19 september '23 ( 8:56)

Na kritiek op The Biohack Project voegt KRO-NCRV disclaimer toe aan programma

KRO-NCRV heeft na kritiek op The Biohack Project een disclaimer toegevoegd die voorafgaand aan de tweede aflevering op maandagavond te zien was. Daarin staat dat het gaat om een "adventure-reality programma" en dat biohacking "geen wetenschap" is.

18 september '23 (11:46)

Kandidaat Miljoenenjacht sleept aanzienlijk geldbedrag binnen

Gisteravond hebben de kijkers van de Miljoenenjacht hun ogen uitgekeken. Daar heeft kandidaat Ivo (42) een mooi geldbedrag gewonnen. Hiermee wil hij de voorgevel van zijn huis klaarmaken. Hij houdt waarschijnlijk wel een deel van het gewonnen bedrag over. De winst verbaasde niet alleen hem, maar ook de kijkers, meldt RTL Nieuws.

15 september '23 (10:36)

Boudewijn de Groot (79) klaar met touren

Boudewijn de Groot moet er "niet meer aan denken" dat hij nog op tournee zou gaan. Dat bekende de 79-jarige zanger vrijdag in een gesprek op NPO Radio 1. "Het optreden vind ik niet vreselijk, dat was vaak leuk, zeker de laatste twintig jaar", aldus De Groot. "Altijd volle zalen, altijd enthousiast publiek, goede plaatverkoop - wie wil dat niet?"