Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add

Kremer Collectie maakt Stedelijk Museum Alkmaar toonaangevend in 17de-eeuwse kunst

Door Nationale Recreatiegids / Fleur Zomer
schedule 9 min
location_on [xx]km
museumbezoek
In drie decennia verzamelde het echtpaar George en Ilone Kremer een indrukwekkende collectie schilderijen van grote meesters als Rembrandt, Frans Hals en Albert Cuyp. Dankzij hun scherpe oog voor kunst, met de nadruk op "de ogen van George", wisten zij topstukken te ontdekken. Een deel van deze collectie is nu te bewonderen in het Stedelijk Museum Alkmaar, en er is zelfs een kans dat deze collectie permanent in het museum komt te hangen. Dit meldt de Volkskrant.

Op een doordeweekse middag, tijdens de tentoonstelling De Kremer Collectie: een gedeelde liefde in het Stedelijk Museum Alkmaar, wordt George Kremer vaak benaderd door nieuwsgierige bezoekers. Terwijl hij uitlegt hoe hij een schilderij van Gerrit van Honthorst beschouwt, blijkt hij zich goed bewust van het feit dat zijn toehoorders, vaak gepensioneerden, veel gemeen hebben met zijn eigen levensfase. Voor hem is het belangrijk dat men zich niet alleen richt op materiële zaken, maar ook de vergankelijkheid van het leven in acht neemt.

Het echtpaar Kremer, dat zijn vermogen oorspronkelijk verwierf in de oliehandel, investeerde hun kapitaal in de verzameling van 17de-eeuwse Nederlandse en Vlaamse meesterwerken. Deze kunstwerken, die niet in hun woning op de Bahama’s hangen maar in een opslagruimte bewaard worden, worden uitgeleend aan musea wanneer mogelijk. Momenteel kunnen 46 van deze kunstwerken in Alkmaar bekeken worden. Ilone Kremer laat weten dat ze elke keer weer emotioneel wordt wanneer ze haar schilderijen in het museum ziet hangen, en ze kan haar kippenvel niet onderdrukken.

Een mogelijke permanente plaats voor de Kremer Collectie

Er is een grote kans dat de gehele Kremer Collectie in de toekomst permanent in het Stedelijk Museum Alkmaar komt te hangen. De Kremers en het museum hebben een plan voor een langdurige bruikleen gepresenteerd, wat het museum in één klap zou transformeren tot een van de belangrijkste Nederlandse musea voor 17de-eeuwse kunst.

De eerste aankoop en de zoektocht naar kunst

Het verzamelavontuur van George en Ilone begon in 1995 met de aankoop van een schilderij van Govert Flinck. George kocht het impulsief, maar toen hij het aan Ilone liet zien, vond zij het niet mooi. Het leidde tot een slapeloze nacht voor George en vanaf dat moment namen zij samen alle aankoopbeslissingen. Kort daarna ontdekten ze een schilderij, Tronie van een oude man met tulband, dat aanvankelijk niet te koop was. Dankzij George’s zakelijk inzicht wist hij het kunstwerk alsnog te bemachtigen. Na verder onderzoek werd het werk uiteindelijk toegeschreven aan Rembrandt, wat de Kremers nog meer bevestigde in hun passie voor het verzamelen van oude meesters.

Leermeester Rob Noortman

Via kunsthandelaar Rob Noortman kwamen George en Ilone in contact met de Utrechtse caravaggisten, waarvan ze in de loop der jaren meer dan tien schilderijen aankochten. Ze vonden vooral de helderheid van de kleuren en de grootte van de figuren fascinerend. Eén van hun bekendste aankopen was een werk van Gerrit van Honthorst. Na het ontdekken van dit schilderij in Londen en een grondige inspectie, kochten ze het werk in 2006, wat hen veel vreugde bracht. George Kremer beschrijft het gevoel van de aankoop als "huppeltjesgedrag", een teken van de opwinding die een kunstliefhebber voelt bij het verwerven van een bijzonder werk.

Het oog voor detail en de ontdekking van een Cuyp

George Kremer’s scherpzinnigheid en kennis bleken keer op keer van onschatbare waarde. In 2010 kochten de Kremers Rivierlandschap met zeven koeien van Albert Cuyp, ondanks twijfels over de toeschrijving aan de meester. Het schilderij werd aanvankelijk gezien als werk van een leerling van Cuyp, maar na drie jaar onderzoek werd het kunstwerk toch weer aan Cuyp zelf toegeschreven.

Toekomst van de collectie

Terwijl het echtpaar de collectie bewondert in het museum, vertelt hun kleindochter Eliana wat ze mooi vindt aan de schilderijen, een moment dat hen eraan herinnert dat hun collectie een erfgoed is voor toekomstige generaties. Ilone Kremer hoopt dat hun zoon en later hun kleinkinderen de collectie zullen voortzetten, zodat het culturele erfgoed van de Kremers bewaard blijft voor de toekomst.

20 maart '25 (15:14)

NPO 3FM-dj maakt documentaire over schuldgevoel na verkrachting

NPO 3FM-dj Jamie Reuter heeft een documentaire gemaakt over haar schuldgevoelens nadat ze twee keer was verkracht. Daarin spreekt de radiomaakster met therapeuten, mannen, haar vriendinnen en lotgenoten en ontdekt ze dat er veel meer slachtoffers zijn die het gevoel hebben dat ze het 'over zichzelf hebben afgeroepen', meldt BNNVARA.

20 maart '25 (13:37)

Subsidies stimuleren cultuurparticipatie en erfgoedbehoud in Groningen

In 2025 zijn er opnieuw subsidies beschikbaar gesteld door de provincie voor initiatieven die cultuurparticipatie en het behoud van erfgoed bevorderen. Met een totaalbedrag van 500.000 euro zijn 19 projecten geselecteerd. De provincie draagt 50.000 euro bij aan twee opmerkelijke initiatieven. Dit meldt de provincie Groningen.

20 maart '25 (10:15)

Henry van Loon staat in juli op podium met jongeren met autisme

Henry van Loon staat op 6 juli tijdens het Boom Chicago Comedy Festival voor het eerst op het podium met de talenten van de theaterschool InterActing. Van Loon is sinds 2024 ambassadeur van de school voor jongeren met autisme, waar een speciaal team uit is samengesteld. In dit team zitten oud-cursisten van 18 jaar en ouder die buitengewoon talent bleken te hebben voor improvisatietheater én het leuk vinden om op het podium te staan.

20 maart '25 (10:05)

Laila Frank wordt nieuwe presentator van Bureau Buitenland op NPO Radio 1

Laila Frank wordt de nieuwe presentator van het dagelijkse NPO Radio 1-programma Bureau Buitenland. De journalist en Amerikadeskundige is vanaf 21 april afwisselend te horen met Sophie Derkzen en Tim de Wit, meldt omroep VPRO. In Bureau Buitenland zijn interviews, reportages en achtergrondverhalen te horen over internationaal nieuws.

20 maart '25 ( 9:10)

Thomas Cammaert en Soy Kroon weer te zien in oorlogsmusical

Soy Kroon en Thomas Cammaert spelen volgend jaar in het nieuwe toneelstuk Soldaat in Verzet. Het stuk is gebaseerd op het gelijknamige boek van Do du Preez-Verleun en Pauline Wesselink, zo heeft producent De Theater BV donderdag bekendgemaakt.

20 maart '25 ( 8:35)

Actrice Trins Snijders overleden op 89-jarige leeftijd

Actrice Trins Snijders is vrijdag 14 maart op 89-jarige leeftijd overleden. Dat heeft haar familie bekendgemaakt.

19 maart '25 (13:47)

Paulien Cornelisse met nieuwe boek op eerste plaats Bestseller 60

Paulien Cornelisse is met haar nieuwe boek Hèhè, het boekenweekessay van dit jaar, met stip op de eerste plaats van De Bestseller 60 binnengekomen deze week. Dat meldt boekenkoepel CPNB woensdag. Twee andere boeken van Cornelisse staan als herintreder in de lijst.

19 maart '25 ( 9:10)

Paleis Soestdijk moet plek worden voor congressen en tentoonstellingen

Paleis Soestdijk moet een plek worden waar congressen en tentoonstellingen worden gehouden. De tuin en de vleugels van het paleis in Baarn worden voor iedereen toegankelijk. De eigenaar MeyerBergman Erfgoedgroep heeft de plannen dinsdag gepresenteerd. Paleis Soestdijk wordt ook gerenoveerd. Het opknapwerk aan het gebouw moet volgend jaar na de zomer beginnen.

19 maart '25 ( 8:50)

Film Out van Henry van Loon wint op Est London LGBTQ+ Film Festival prijs

De Nederlandse film Out, met Henry van Loon en Victor Löw, heeft op het East London LGBTQ+ Film Festival de prijs voor Beste Film gewonnen. Dat maakt agentschap PVT Entertainment dinsdag bekend.

19 maart '25 ( 8:45)

Cast van musical Malle Babbe staat stil bij overlijden Rob de Nijs

De cast van de musical Malle Babbe, over het leven van Rob de Nijs, staat woensdag vooraf stil bij het overlijden van de zanger. Dat laat een woordvoerder van producent MediaLane dinsdag weten. De voorstelling in Tiel is de eerste keer dat het stuk wordt opgevoerd sinds zijn overlijden, afgelopen zondag.