Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Parlementariërs en kabinetsleden mogen niet via overheid invloed uitoefenen op media, stelt mediawaakhond

Door ANP
schedule 3 min
location_on [xx]km
Ulysse Ellian
Het Commissariaat voor de Media vindt dat parlementariërs en kabinetsleden niet "via de overheid moeten proberen invloed uit te oefenen op de inhoud van het media-aanbod". Dat laat de mediawaakhond donderdag weten, in reactie op diverse incidenten waarbij politici de media stellig bekritiseerden.

"In de Mediawet is bepaald dat de media-instellingen te allen tijde zelf verantwoordelijk zijn voor de inhoud van het media-aanbod", laat een woordvoerder weten. "Zoals minister Bruins onlangs ook aan de Kamer heeft geantwoord: mediadiensten moeten altijd onafhankelijk van de politiek kunnen opereren, in het licht van het grondwettelijke verbod op censuur."

Het Commissariaat kan echter juridisch geen stappen ondernemen tegen politici die zich op deze manier uitlaten over de media. "Uitspraken van politici over de vrijheid van media vallen juridisch gezien niet onder de Mediawet", legt de zegsman uit. "Ze zijn onderdeel van de vrijheid van meningsuiting, die is vastgelegd in de Grondwet. Politici mogen zich vrij uiten, zolang het niet in strijd is met de wet." Toch wil de waakhond "toezicht houden op de journalistieke en de professionele kwaliteitseisen." Mede daarom deelt het CvdM nu deze uitlatingen.

VVD-parlementariër Ulysse Ellian stelde deze week dat "je bijna zou denken dat afkeer van Israël en Joden een vereiste is om bij de NRC te werken". Hij zei dit na een hoofdredactioneel commentaar over de manier waarop Israël oorlog voert in Gaza. Eerder noemde NSC-Kamerlid Aant Jelle Soepboer het feit dat omroep PowNed een documentaire maakte over het Sunneklaasfeest op Ameland "disproportioneel". BBB-Kamerlid Claudia van Zanten vroeg om een onderzoek naar de berichtgeving van de NOS over Gaza op basis van "geluiden in de samenleving" dat de berichtgeving "onevenwichtig" zou zijn.

21 januari '25 (12:03)

Twee bekende namen toegevoegd aan cabaretmarathon in Theater Carré

Koninklijk Theater Carré in Amsterdam organiseert op zondag 25 mei een cabaretmarathon. Ruim twintig cabaretiers spelen 750 minuten aaneengesloten in het theater. Aanleiding hiervoor is het 750-jarig bestaan van Amsterdam.

21 januari '25 ( 8:18)

Jörgen Tjon A Fong stopt als directeur van De Kleine Komedie

Jörgen Tjon A Fong stopt als directeur van De Kleine Komedie. Dat heeft het Amsterdamse theater maandag gemeld. Tjon A Fong stapt over naar Omroep MAX, waar hij crossmediaal eindredacteur wordt.

20 januari '25 (14:03)

Tentoonstelling Jeroen Krabbé 80 in Museum Cobra verlengd

De tentoonstelling Jeroen Krabbé 80 - 8 Decennia in beeld in Museum Cobra is verlengd. Zo meldt Museum Cobra. De tentoonstelling in Amstelveen is tot 23 maart verlengd.

20 januari '25 ( 9:55)

Halina Reijn vindt winnen van Rutger Hauer Award "heel eervol"

Halina Reijn vindt het "heel eervol" dat zij zondag de Rutger Hauer Award in ontvangst heeft mogen nemen. Dat zei de regisseur voor de camera van Shownieuws, dat in Amsterdam bij de uitreiking aanwezig was. Reijn gooit momenteel hoge ogen in het buitenland met haar Amerikaanse speelfilm Babygirl.

20 januari '25 ( 9:49)

Nederland geeft koloniale schatten terug aan Ysleta del Sur Pueblo

Zeven objecten uit de Rijkscollectie in het Wereldmuseum keren terug naar hun rechtmatige eigenaren, de Ysleta del Sur Pueblo, een inheemse natie uit Texas. Minister Bruins van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap besluit dit na een advies van de Commissie Koloniale Collecties. De objecten, waaronder een schild en muziekinstrumenten, zijn ooit onder dubieuze omstandigheden naar Nederland gehaald. Dit meldt Rijksoverheid.

20 januari '25 ( 9:35)

Popprijs 2024 gewonnen door Roxy Dekker

Roxy Dekker heeft de Popprijs 2024 gewonnen. De zangeres kreeg de prijs zaterdagavond uitgereikt op het festival Eurosonic Noorderslag (ESNS) in Groningen.

20 januari '25 ( 9:25)

Extra uitzendingen NOS-journaal vanwege bestand in Gaza

Vanwege de berichtgeving over het bestand in Gaza, zendt NPO 1 zondag extra NOS-journaals uit. De extra edities van het journaal worden om 10.00, 11.00, 12.00 en 13.10 uur uitgezonden op NPO 1.

20 januari '25 ( 9:20)

Cultuurfonds Pop Stipendium 2025 voor Mula B

Mula B heeft zaterdag tijdens Eurosonic Noorderslag het Cultuurfonds Pop Stipendium 2025 in ontvangst genomen. De winnaar van deze belangrijke popprijs ontvangt een geldbedrag van 10.000 euro. Het is de bedoeling dat het geldbedrag wordt gebruikt om een volgende stap in een muziekcarrière te zetten.

20 januari '25 ( 8:55)

Relatiebreuk inspiratie voor vijfde plaat S10

Een jaar geleden werd S10 weer vrijgezel: voor haar een belangrijke inspiratiebron voor een nieuw album. Op haar vijfde plaat Mijn haren ruiken naar vuur vertelt de 24-jarige zangeres over onzekerheid in de liefde, maar ook over hoe vrij ze zich nu voelt. "De plaat is op een donker moment begonnen, want een week voor het maken ging mijn relatie uit", vertelt ze aan het ANP. "Maar ik herken nu wel: ik vind het moeilijk te committen aan een album én aan een relatie tegelijkertijd."

20 januari '25 ( 8:40)

Eind januari afscheid in Hilversum van Willem van Kooten

Vrienden, collega's en andere genodigden kunnen op vrijdag 31 januari in Hilversum afscheid nemen van Willem van Kooten. De radiopionier overleed op 3 januari op 83-jarige leeftijd in zijn woonplaats Faro in Portugal.