Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Mogelijk resten van verdronken middeleeuws kasteel aangetroffen bij Zeewolde

Door Nationale Recreatiegids / Ilias van Bruggen
schedule 3 min
location_on [xx]km
Mogelijk resten van verdronken middeleeuws kasteel aangetroffen bij Zeewolde
Een verslaggever van Omroep Flevoland, die maandenlang onderzoek deed naar een middeleeuws kasteel in het Nijkerkernauw in Zeewolde, heeft daar mogelijke resten van het bouwwerk gevonden. Met onderwatercamera’s zijn beelden vastgelegd van wat lijkt op de fundamenten van een bouwwerk van zo’n twintig meter groot, meldt Omroep Flevoland.

Rond 1517 werd kasteel Hulkestein gebouwd als verdedigingswerk door Karel van Egmond, de hertog van Gelre. Dit bouwwerk raakte in de vergetelheid en is nooit weer teruggevonden.

Mogelijk tot nu. Op de beelden van de camera’s zijn scans gemaakt van de plek waar de restanten zijn gevonden. Er is op twee locaties gezocht en op een hiervan zijn muurresten gevonden.

Baggerwerkzaamheden

Eerder, in de jaren ’80, zijn al eerder oude stenen aangetroffen tijdens baggerwerkzaamheden. Toen zagen duikers een muur liggen in het water en maakten hier een tekening van. Daarna raakte het bouwwerk weer in de vergetelheid.

Ook in 2007 kreeg het kasteel weer aandacht, toe neen amateurarcheoloog op Google Earth de contouren van het slot meende te zien. Duikers konden echter niets vinden.

Groot onderzoek

Het is nu in ieder geval wel vastgesteld dat het om muurresten gaat die zijn gevonden. Of deze daadwerkelijk bij het verdronken kasteel horen, dat is nog niet duidelijk. Als het aan een archeoloog ligt die betrokken is bij onderzoeken naar onder andere scheepswrakken en verdronken dorpen volgt nu een groot onderzoek.

“Ik zou er damwanden omheen slaan, de boel droogleggen en dan echt alles opgraven en documenteren”, vertelt de archeoloog aan NOS. “We hebben een unieke vindplaats; een verdronken kasteel. Dat vind je bijna nergens.”

08 november '24 (12:46)

Directeur Metropole Orkest stopt per 1 februari

Jan Geert Vierkant stopt per 1 februari na acht jaar als directeur van het Metropole Orkest. Dat maakt het Nederlandse orkest vrijdag bekend. Vierkant gaat aan de slag als zakelijk directeur van het Groninger Museum.

08 november '24 ( 8:45)

Rapport over diversiteit televisie geeft "waardevolle inzichten", stelt Talpa

De resultaten van een onderzoek van het Commissariaat voor de Media (CvdM) naar representatie van vrouwen en mensen met een beperking op televisie geeft Talpa Network "waardevolle inzichten". Dat laat een woordvoerster donderdag weten. Ook dienen de resultaten "als een extra stimulans voor de interne gesprekken die we al voeren", aldus Talpa Network.

08 november '24 ( 8:35)

Mediameldpunt ongewenst gedrag krijgt hoger budget

Het meldpunt voor ongewenst gedrag in de media Mores krijgt een hoger budget, meldt minister Eppo Bruins (Onderwijs, Cultuur en Wetenschap) in een Kamerbrief. Per 2025 verhoogt hij de subsidie van 500.000 naar 650.000 euro per jaar. Dit geld is volgens de bewindsman nodig om Mores verder te professionaliseren, zoals regeringscommissaris grensoverschrijdend gedrag Mariëtte Hamer heeft geadviseerd.

07 november '24 (15:18)

RTL en NPO gaan aan de slag met resultaten rapport

De NPO en RTL willen ervoor zorgen dat er meer vrouwen en meer mensen met een beperking op de Nederlandse televisie te zien zijn. Die groepen zijn volgens het Commissariaat voor de Media onvoldoende vertegenwoordigd op het scherm.

07 november '24 (12:11)

NPO vindt rapport "helder, maar pijnlijk"

De NPO vindt het rapport van het Commissariaat voor de Media (CvdM) over de representatie van vrouwen en mensen met een beperking op televisie "helder, maar pijnlijk". Dat laat de omroep donderdag weten. Uit het rapport blijkt dat deze twee groepen nog steeds ondervertegenwoordigd zijn.

07 november '24 (12:03)

Vrouwen en mensen met beperking nog te weinig vertegenwoordigd op tv

Vrouwen en mensen met een beperking zijn onvoldoende vertegenwoordigd op de Nederlandse televisie. Dat komt naar voren uit een onderzoek van het Commissariaat voor de Media (CvdM) dat is uitgevoerd in opdracht van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. Iets meer dan een derde van de personen in non-fictieprogramma's was vrouw in 2023. Minder dan één procent van de personen op tv had een voor het publiek waarneembare beperking.

07 november '24 (10:28)

Podcast Sam en Rijk Hofman wint publieksprijs Dutch Podcast Award

De podcast BROERS van Rijk en Sam Hofman is woensdagavond in de prijzen gevallen bij de Dutch Podcast Awards. De mannen kregen de meeste stemmen en wonnen daarmee de publieksprijs.

07 november '24 ( 9:10)

Platform De Ontmoeting gaat samenwerking met Netflix

De Ontmoeting, een platform dat zich inzet voor de talentontwikkeling van jonge Nederlandse filmmakers, gaat samenwerken met Netflix. De streamingdienst stelt voortaan elk jaar 40.000 euro ter beschikking om acht korte films van jonge makers te financieren. Tot dit jaar moesten de filmmakers dat geld nog zelf inzamelen met crowdfunding. Ook gaat Netflix hen artistiek ondersteunen met workshops.

07 november '24 ( 9:05)

De Grote ADHD Experivaganza van Thomas van Luyn ook volgend seizoen in theater

Thomas van Luyn en De Grote ADHD Experivaganza zijn ook volgend seizoen in het theater te zien. Dat heeft zijn management donderdag gemeld. In september en oktober zijn inmiddels voorstellingen bijgeboekt in onder meer Leiden, Hengelo, Breda, Arnhem en Zutphen.

07 november '24 ( 8:50)

Boekenbon Literatuurprijs 2024 voor roman Esther Gerritsen

Esther Gerritsen heeft de Boekenbon Literatuurprijs 2024 gewonnen met haar roman Gebied 19. Dat is woensdagavond bekendgemaakt tijdens een bijeenkomst in cultuurhuis Amare in Den Haag. Gerritsen ontvangt een geldbedrag van 50.000 euro.