Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Vierjarige kunstsubsidies Amsterdam vaker naar stadsdelen buiten de ring

Door Nationale Recreatiegids / Fleur Zomer
schedule 7 min
location_on [xx]km
museum bezoek
Vanaf 2025 zullen de vierjarige kunstsubsidies van Amsterdam meer ten goede komen aan de stadsdelen Nieuw-West en Zuidoost, waar veel inwoners een migratieachtergrond hebben. Enkele bekende culturele instellingen, zoals het Nederlands Blazers Ensemble en het Over het IJ-festival, zullen hun structurele steun verliezen. Dit meldt de Volkskrant.

Het Amsterdams Fonds voor de Kunst (AFK) heeft in lijn met het beleid van cultuurwethouder Touria Meliani (GroenLinks) besloten om kunst en cultuur te subsidiëren waarin alle Amsterdammers zich kunnen herkennen. Zo krijgen de ‘community cinema’ van Oxville in Nieuw-West en het museum voor eigentijdse kunst, mode en design in de Bijlmer, Oscam, voor het eerst een vierjarige subsidie.

Budgetverdeling en criteria

Het AFK heeft 51,2 miljoen euro aan jaarlijkse subsidies toegekend aan 164 organisaties in verschillende culturele disciplines, zoals muziek, theater, woordkunst, dans, beeldende kunst, film, cultuureducatie en erfgoed. Van deze organisaties zijn er 47 nieuw in de vierjarige regeling. Ondanks het budget waren er 54 aanvragen die wel positief werden beoordeeld, maar niet hoog genoeg scoorden om subsidie te ontvangen.

Nieuwe koers en inclusiviteit

De subsidieaanvragen voor 2025-2028 zijn beoordeeld op artistiek belang, belang voor de stad, diversiteit en inclusie, en uitvoerbaarheid. Volgens Laurien Saraber, directeur-bestuurder van het AFK, zijn sommige nieuwkomers in de regeling gegroeid van sympathieke initiatieven naar stevige organisaties, vaak tegen de stroom in. Ze benadrukt dat jonge makers met perspectieven op bijvoorbeeld de impact van slavernijverleden en migratiegeschiedenis vaak niet aansluiten bij bestaande instituten.

Impact en reacties

In Nieuw-West runt stichting Oxville sinds twee jaar de enige bioscoop in het stadsdeel. Ze stemmen hun veelzijdige filmaanbod af op de buurt en maken dappere keuzes, zoals het tonen van films waarin queer-zijn wordt besproken in een gemengde en soms conservatieve omgeving.

Veel Amsterdamse culturele instellingen volgden de verdeling van de subsidies met spanning, vooral omdat ze eerder afvielen bij het Fonds Podiumkunsten (FPK). Terwijl sommige groepen zoals De Warme Winkel goed nieuws kregen, vielen anderen zoals Maatschappij Discordia en Nieuwe Helden buiten de boot.

Financiële uitdagingen en visie

Het Nederlandse Blazers Ensemble verliest zijn subsidie bij het AFK, maar blijft in de basisinfrastructuur van de Raad voor Cultuur. Het verlies van subsidie is een pijnlijke realiteit van het systeem waarin schaarste moet worden verdeeld. Wethouder Meliani heeft 2,5 miljoen euro gereserveerd om aan het eind van de AFK-subsidieronde tekorten aan te vullen, maar er is ruim 8 miljoen euro per jaar nodig om alle aanvragers te ondersteunen.

Veel aanvragen misten een uitgewerkte visie op publieksbereik of uitvoerbaarheid. Het financiële herstel na de coronaperiode was ook een factor; organisaties die hun reserves hadden aangesproken, moesten aantonen hoe ze daarmee verder wilden komen.

Uitzonderingen en opvallende afvallers

Enkele Amsterdamse instellingen, zoals het Amsterdam Museum en het Stedelijk Museum, vallen buiten de reguliere subsidiecriteria omdat de gemeente ze als onmisbaar beschouwt. Voor deze instellingen is 60 miljoen euro beschikbaar. In totaal heeft Amsterdam met 160 miljoen euro per jaar de grootste cultuurbegroting van alle gemeenten.

19 september '24 (13:47)

Cabaretier en regisseur Pieter Bouwman op 66-jarige leeftijd overleden

Cabaretier en regisseur Pieter Bouwman is woensdag op 66-jarige leeftijd overleden. Dat heeft zijn familie aan het ANP bekendgemaakt. Bouwman had longkanker, maar overleed volgens zijn familie toch nog "vrij plotseling".

19 september '24 (13:03)

Extra optredens Harrie Jekkers in Koninklijke Schouwburg Den Haag

Harrie Jekkers geeft in juli extra optredens met zijn nieuwe voorstelling In mijn liedjes kan ik wonen in de Koninklijke Schouwburg in Den Haag. Dat heeft het theater op zijn website gemeld. Jekkers speelt de liedjesshow tot half maart op zondagen in de Koninklijke Schouwburg. In de zomer zijn er nu extra zondagen bijgeboekt, om de geplande reeks uitverkocht is.

19 september '24 (10:10)

Johannes Vermeerprijs naar illustrator en kinderboekenschrijver Marit Törnqvist

De Johannes Vermeerprijs 2024 is toegekend aan illustrator en kinderboekenschrijver Marit Törnqvist. Volgens de jury "ademt haar werk een vrije en open manier van denken, sociale bewogenheid en een liefde voor de kleine en grote mens. Ogenschijnlijk eenvoudig, altijd herkenbaar en treffend, soms verlangend, dan weer surrealistisch, altijd schitterend."

19 september '24 (10:02)

Volledige archief Ivo Niehe overgedragen aan Beeld & Geluid

Tv-maker Ivo Niehe heeft zijn volledige archief overgedragen aan Beeld & Geluid. Dat heeft het instituut donderdag bekendgemaakt. De collectie bestaat uit een grote verzameling van opnames uit zijn programma's. Beeld & Geluid spreekt van "een waardevolle aanvulling op de collectie".

18 september '24 (12:34)

Sluiting dreigt voor uniek museum dat taboe op mentale gezondheid doorbreekt

Door financiële problemen, dreigt Museum voor de Geest in Haarlem te verdwijnen. Dit is het enige museum in Nederland dat het taboe en stigma dat rust op het bespreken van de mentale gezondheid doorbreekt. Dit melden MIND en het Museum van de Geest. 

18 september '24 ( 8:30)

Telefilm Project Herbert gaat in première op Nederlands Film Festival

De telefilm Project Herbert van regisseur Barbara Bredero beleeft op 23 september de première op het Nederlands Film Festival in Utrecht. Het is voor het eerst in jaren dat een telefilm, die wordt gemaakt voor uitzending op televisie, een premièreavond op het evenement krijgt. Het NFF vindt de film, met in de hoofdrollen Thomas Höppener en André Dongelmans, zo bijzonder dat er een speciale avond in Kinepolis Jaarbeurs is georganiseerd.

17 september '24 ( 8:57)

Eerste Nederlandse auteur op shortlist Booker Prize

De Nederlandse auteur Yael van der Wouden staat met haar boek The Safekeep op de shortlist van de Booker Prize. Het boek, dat in Nederland vertaald is naar De bewaring, is een van de zes kanshebbers voor de Britse literatuurprijs. De shortlist werd maandagavond bekendgemaakt. Op de longlist stonden nog dertien titels.

17 september '24 ( 8:55)

Operatie Market Garden herdacht op verschillende plekken in Nederland

Het is dinsdag precies tachtig jaar geleden dat geallieerde troepen tijdens Operatie Market Garden via Noord-Brabant en Gelderland probeerden op te rukken naar nazi-Duitsland, om een einde te maken aan de Tweede Wereldoorlog. Op verschillende plaatsen in die regio wordt stilgestaan bij de eerste dag van het geallieerde offensief.

17 september '24 ( 8:50)

Utrechtse regisseurstrio in prijzen gevallen op prestigieuze festival Toronto

Het Utrechtse regisseurstrio Job, Joris en Marieke is in de prijzen gevallen op het prestigieuze festival TIFF in Toronto. Het driemanschap won de tweede prijs in de internationale kortefilmcompetitie, voor hun nieuwe animatie Quotum.

16 september '24 (14:17)

Kan het Westfries Museum jou voor de gek houden?

Tijdens de Maand van de Geschiedenis duikt het Westfries Museum in Hoorn in het thema ‘Echt of nep?’. Het museum stelt de grootste collectie Rembrandt-etsen ooit tentoon. Vanwege de uitgestelde start van de verbouwing hanger er namelijk meer dan 200 originele etsen van de beroemde schilder in het leeggeruimde monument. Maar zijn er dan ook fake-Rembrandts? En hoe weet je dat? Ontdek het via de vele oktober-activiteiten: van de lezing ‘Herken een echte Rembrandt’ tot de etsworkshop ‘Echt Nep-etsen’, meldt het Westfries Museum.