Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

NFF gaat in bezwaar tegen subsidiestop: nooit signalen gehad

Door ANP
schedule 4 min
location_on [xx]km
NFF gaat in bezwaar tegen subsidiestop: nooit signalen gehad
Het Nederlands Film Festival (NFF) gaat bezwaar indienen tegen het stopzetten van de subsidie voor het festival. Volgens zakelijk directeur Marjolijn Bronkhuyzen heeft de organisatie van het evenement nooit eerder signalen vanuit de gemeente Utrecht gekregen die duidden op het stilleggen van de subsidie.

"Wij begrijpen er nog steeds niets van", zegt Bronkhuyzen tijdens de persdag van het NFF in filmtheater Slachtstraat in Utrecht. Daar worden maandag een aantal premièrefilms gepresenteerd. Het filmfestival is dit jaar van vrijdag 20 tot en met vrijdag 27 september. "We gaan er uiteraard dit jaar weer met 100 procent tegenaan. Maar je kunt niet ontkennen dat dit iets met een organisatie doet. Er zit veel onmacht en onbegrip."

Vanaf 2025 moet het NFF het in ieder geval vier jaar zonder subsidie van de gemeente doen: in totaal 2,4 miljoen euro, ofwel 600.000 euro per jaar. Volgens de adviescommissie, die alle subsidieaanvragen heeft getoetst "op artistieke kwaliteit, uitvoerbaarheid en betekenis voor de stad", lukte het een aantal aanvragers "minder goed" om hun meerjarenplannen "overtuigend voor het voetlicht te brengen".

Gevolgen

Het is nog niet duidelijk hoe het NFF het gat van 600.000 euro per jaar gaat opvullen. "Maar we hebben hoop", zegt Bronkhuyzen. De organisatie heeft veel vertrouwen in het bezwaar, want juridisch staat het NFF volgens de zakelijk directeur "sterk". Verdere details over dat bezwaar kan ze nog niet geven. Daarnaast heeft het festival verschillende grote partners. Zo zijn er samenwerkingen met Videoland, Netflix, Prime en de NPO.

Als het financiële gat niet gedicht wordt, heeft dat zeker ook duidelijke gevolgen voor de bezoekers van het filmfestival. "Wat je niet hebt, kun je ook niet uitgeven. Dus dan moet je het programma aanpassen", aldus Bronkhuyzen. Ook de uitreiking van de Gouden Kalveren, de belangrijkste Nederlandse filmprijzen, is dan niet veilig. "Ik weet het echt nog niet. Alles kan er eigenlijk uitvallen. Maar daar is het nog veel te vroeg voor", besluit ze. "En bovendien heb ik ook nog hoop."

19 juli '24 ( 8:55)

Gemeente Amstelveen kent meerjarige subsidie Museum Cobra toe

Een overwinning voor het Museum Cobra (voorheen Cobra Museum), dat recent aan het randje van de afgrond stond. Het kampte met financiële tegenslagen en eventjes leek het erop alsof het museum na ontzegging van de subsidie van de gemeente Amstelveen de deuren zou moeten sluiten. Na een herontwikkeling van de koers en naam is de gemeenteraad toch over de brug. Het museum ontvangt straks een jaarlijkse subsidie van 1,4 miljoen euro voor de komende drie jaar, waarmee het uit de financiële penarie is gered, meldt het museum. 

19 juli '24 ( 8:38)

Gezocht: ruimte voor 21.000 striptekeningen uit Stripmuseum

Help! Is er iemand die toevallig ruimte heeft voor een tienduizendtal strips? Het Groninger Archief is op zoek naar een plek om de collectie van het Nederlands Stripmuseum op te bergen. RTV Noord meldt dat het gaat om een verzameling van zo’n 240 meter lang.

18 juli '24 (12:48)

Musical Soldaat van Oranje in nieuwe vorm in september in première

De vernieuwde versie van Soldaat van Oranje gaat op 8 september in première. In de dagen daarvoor zijn de try-outs en vanaf 11 september wordt hij zes keer per week opgevoerd.

18 juli '24 (11:49)

Aviodrome organiseert Fly-in-dagen: zeldzame toestellen zien aankomen en vertrekken

Op zaterdag 20 juli gaan de Fly-in-dagen van Luchtvaarmuseum Aviodrome van start. De eerste zaterdag staat in het teken van les- en trainingstoestellen die het terrein zullen bezoeken. Zo kunnen bezoekers onder meer de DA-40 van de KLM Flight Academy uit Eelde. Ook zijn er Saab Safirs en Piper Super Cubs en komt de DA-40 simulator in actie. Dit meldt Aviodrome. 

17 juli '24 (12:12)

Literatuurmuseum verwerft archief van presentator Anil Ramdas

Het Literatuurmuseum heeft het archief verworven van essayist, columnist en televisiepresentator Anil Ramdas. Het gaat om een verzameling notitieboekjes, agenda's en boeken, maar ook om persoonlijke spullen als oude paspoorten, een asbak en een leesbril, maakte het museum woensdag bekend.

17 juli '24 (11:00)

Zuid-Holland verstrekt 3,55 miljoen euro voor restauratie rijksmonumenten

Ook dit jaar stelt Zuid-Holland subsidie beschikbaar voor de restauratie van rijksmonumenten in de provincie. Voor deze ronde zijn 16 aanvragers goedgekeurd en er wordt in totaal 3,55 miljoen euro uitgekeerd. Tussen 1 december 2023 en 1 maart 2024 hebben 33 aanvragers een subsidieaanvraag ingediend, waarmee het beschikbare budget flink is overstegen. De helft van de aanvragen is goedgekeurd, meldt Zuid-Holland.

17 juli '24 ( 8:48)

Actrice en zangeres Wieteke van Dort overleden op 81-jarige leeftijd

Actrice en zangeres Wieteke van Dort is overleden. Dat bevestigt haar zoon na berichtgeving van De Telegraaf. Van Dort overleed in haar woonplaats Den Haag. Ze werd 81 jaar oud. Van Dort maakte eind mei bekend dat ze uitgezaaide kanker had. De tumoren in haar lever waren uitgezaaid naar haar longen en hersenen. De actrice stierf maandag, een week nadat haar haar man Theo Moody was overleden.

16 juli '24 (14:47)

Museum de Fundatie voor komende twee jaar uit financiële perikelen

Een dalend bezoekers aantal en gestegen kosten hebben ertoe geleid dat Museum de Fundatie in Zwolle het hoofd niet meer boven water kon houden. De provincie Overijssel had al toegezegd om extra steun aan het museum te bieden. Nu is ook de gemeente over de burg, meldt NRC.

16 juli '24 ( 8:47)

Stedelijk Museum in Amsterdam trekt 200.000 bezoekers naar tentoonstelling Abramović

De overzichtstentoonstelling van de Servische performancekunstenares Marina Abramović heeft ruim 200.000 bezoekers getrokken naar het Stedelijk Museum Amsterdam. Op de tentoonstelling waren ruim zestig werken, waaronder foto's, video's en sculpturen, van de 77-jarige kunstenares te zien. Ook voerden performers, die door haar zijn opgeleid, liveperformances op.

15 juli '24 (11:43)

Na 12,5 jaar is Stefan Pop weer te zien in het theater

Hij is lange tijd niet meer in het theater geweest, maar gaat nu weer toeren met een voorstelling. Cabaretier Stefan Pop doet weer een ronde langs een aantal theaters met een nieuwe solovoorstelling. Deze is getiteld ‘Het moest een keer gebeuren’, meldt Theater.nl.