Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Raad voor Cultuur: ruimte voor nieuwkomers en regio’s buiten Randstad

Door Nationale Recreatiegids / Ilias van Bruggen
schedule 4 min
location_on [xx]km
Raad voor Cultuur: ruimte voor nieuwkomers en regio’s buiten Randstad
Woensdagmiddag presenteert de Raad voor Cultuur het adviesrapport het vierjaarlijkse advies over de toekenning van subsidies door het Rijk aan culturele instellingen. In het advies stelt de Raad voor Cultuur dat er twaalf nieuwe instellingen en 54 culturele instellingen in de regio’s buiten de Randstad een plek krijgen in de Culturele basisinfrastructuur (BIS). Op Prinsjesdag maakt de minister bekend welke instellingen op basis van het raadsadvies subsidie krijgen. Jaarlijks is er zo’n 250 miljoen euro subsidie beschikbaar, waarmee culturele instellingen vanaf 2025 talrijke concerten, festivals, voorstellingen en tentoonstellingen organiseren. 

Begin februari ontving de raad van 181 culturele instellingen verspreid door heel Nederland een subsidieaanvraag. De raad oordeelt positief over 115 instellingen. Daarvan zijn twaalf een nieuwkomer in de BIS ten opzichte van de vorige periode. 61 instellingen krijgen een negatief advies, waarvan negen op dit moment deel uitmaken van de BIS. Over twintig oordeelt de raad positief, maar adviseert hij toch om geen subsidie te verlenen. Dit gebeurt als er meer positief beoordeelde aanvragen zijn dan beschikbare plekken. Dan moet de raad ‘scherpe keuzes’ maken en aanvragen tegen elkaar afwegen.

Regio’s buiten de Randstad

Vijftig van de honderdvijftien positief geadviseerde instellingen zijn gevestigd in de regio’s buiten de Randstad. Dertig instellingen in Friesland, Gelderland, Groningen en Limburg krijgen een positief advies. Daaronder vallen instellingen als het Noord Nederlands Theater in Groningen, Beeldende Kunst Middelburg en culturele instelling Planetart in Enschede.

Versmelting van kunstvormen en ‘fair practice’

De Raad voor Cultuur noemt het ‘opvallend’ dat in veel aanvragen sprake is van versmelting tussen kunstvormen. Dit is het samenvoegen van verschillende genres in de kunst. Instellingen zoeken de grenzen van hun genre op en stappen daar overheen door samenwerkingen aan te gaan met andere kunstvormen. Dit leidt ertoe dat interdisciplinariteit meer ruimte krijgt binnen het bestaande aanbod. Daarnaast constateert de raad een toename van aandacht voor fair practice. Dit zijn uitgangspunten voor een aantal waarden, zoals diversiteit, solidariteit, duurzaamheid en transparantie.

Het volledige advies van de Raad voor Cultuur is via deze link in te zien.

12 juli '24 ( 9:31)

Provincie Groningen verhoogt budget cultuursubsidies

Begin dit jaar konden alle professionele cultuur- en erfgoedinstellingen subsidie aanvragen voor de periode van 2025-2028 bij de provincie en gemeente Groningen, via de zogenoemde Cultuurnota. In december 2023 werd het subsidieplafond vanuit de provincie Groningen voor de Cultuurnota vastgesteld op 1,8 miljoen euro. Het college besloot om dit bedrag te verhogen tot 3,1 miljoen euro, meldt de provincie Groningen.

12 juli '24 ( 8:59)

Extra subsidie voor ITA van gemeente Amsterdam

Het Internationaal Theater Amsterdam (ITA) krijgt extra geld van de gemeente Amsterdam. De instelling hoeft daardoor niet te bezuinigen in de periode 2025-2026, stelt de gemeente. Vorige week bleek uit een advies van de Raad voor Cultuur dat ITA 1,5 miljoen euro subsidie minder krijgt dan aangevraagd.

11 juli '24 (13:57)

Freek de Jonge geeft dit jaar toch nog een aantal shows

Eind juni kondigde Freek de Jonge aan dat hij zou stoppen met toeren. Zijn voorstelling Vrede op aarde werd eerst voor onbepaalde tijd uitgesteld en later helemaal geschrapt. Nu heeft de cabaretier aangegeven tóch nog een show te houden in 2024, meldt Theater.nl.

11 juli '24 (13:18)

Humberto Tan is gastcurator van nieuwe tentoonstelling in ARTIS Groote Museum

Vanaf afgelopen vrijdag is de nieuwe tentoonstelling van Humberto Tan te zien in het Groote Museum. Hij neemt je mee langs allerlei bijzondere dieren en natuur in Zuid-Amerika en dichter bij huis. Voor de tentoonstelling ‘Door de ogen van’ combineert hij objecten uit de natuurhistorische collectie van ARTIS met zijn persoonlijke natuurfotografie, meldt ARTIS Groote Museum.

10 juli '24 (13:32)

Drents Museum organiseert tentoonstelling over Dacia

Je ziet ze waarschijnlijk geregeld over de weg rijden. Het automerk Dacia, dat zijn oorsprong kent in Roemenië, is erg bekend. Van de andere Dacia heb je daarentegen waarschijnlijk nog nooit gehoord. Het is een oud volk, dat de komende maanden aandacht krijgt van het Drents Museum, meldt de Telegraaf.

09 juli '24 (14:12)

Onderzoek toont grensoverschrijdend gedrag op werkvloer ITA aan

In de twee externe onderzoeken naar mogelijk grensoverschrijdend gedrag op de werkvloer bij Internationaal Theater Amsterdam (ITA) staat dat de cultuur bij het gezelschap "niet voldoende veilig en inclusief is geweest". Ook wijzen de onderzoeken uit "dat sprake is geweest van grensoverschrijdend gedrag". Dat meldt ITA dinsdag zelf in een persbericht over de onderzoeksresultaten.

09 juli '24 (13:56)

Het Fries Museum denkt aan verhuizen vanwege bezuinigingen

In een reactie op de aankomende bezuinigingen van de provincie op cultuur, is de directeur van het Fries Museum, Kris Callens, aan het nadenken of het beter is om te verhuizen. Er wordt 300.000 euro op het museum bezuinigt. Daardoor zou de museumdirectie zomaar de hypotheek niet meer kunnen betalen, meldt Omroep Friesland.

08 juli '24 (14:17)

De tien genomineerden voor de Buma NL Awards zijn bekend

Dit jaar maken onder anderen de artiesten Marco Schuitmaker, Donnie en Frans Bauer maken kans op de prijs voor het bestverkochte en meestbeluisterde Nederlandse nummer. De uitreiking vindt op maandag 30 september plaats in Tilburg.

08 juli '24 (13:32)

NFF gaat in bezwaar tegen subsidiestop: nooit signalen gehad

Het Nederlands Film Festival (NFF) gaat bezwaar indienen tegen het stopzetten van de subsidie voor het festival. Volgens zakelijk directeur Marjolijn Bronkhuyzen heeft de organisatie van het evenement nooit eerder signalen vanuit de gemeente Utrecht gekregen die duidden op het stilleggen van de subsidie.

08 juli '24 (11:23)

NFF gaat Gouden Kalf van publiek uitreiken aan lange documentaire

Kijkers kunnen vanaf dit jaar ook bepalen welke lange documentaire een Gouden Kalf verdient. Het Nederlands Filmfestival (NFF) introduceert een Gouden Kalf van het publiek voor lange documentaires, zo werd maandag op de persdag bekendgemaakt.