Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Erfgenamen Joodse textielondernemer krijgen schilderij Matisse uit Stedelijk

Door ANP
schedule 4 min
location_on [xx]km
schilderij matisse
Het schilderij Odalisque van Henri Matisse uit het Stedelijk Museum Amsterdam gaat naar de erfgenamen van de Duits-Joodse textielondernemer Albert Stern (1861-1945). De Restitutiecommissie heeft dat geadviseerd en het Stedelijk en de gemeente Amsterdam - de eigenaar van de collectie - volgen dat advies op.

Het Stedelijk Museum kocht de Matisse in 1941 van Stern. Volgens de commissie is het voldoende aannemelijk dat Stern en zijn familie, die in 1937 naar Nederland vluchtten, het schilderij verkochten uit lijfsbehoud door de komst van de nazi's. De familie had het geld nodig om te kunnen vluchten en daarom is sprake "van onvrijwillig bezitsverlies door omstandigheden die direct verband houden met het naziregime", stelt de commissie.

"Dit werk vertegenwoordigt een zeer verdrietige geschiedenis en is verbonden met een onuitsprekelijk leed dat deze familie is aangedaan", reageert directeur Rein Wolfs van het Stedelijk. "De uitspraak van de Restitutiecommissie doet recht aan deze geschiedenis, en vanzelfsprekend volgen wij hun bindend advies."

Grote erkenning

Ook wethouder Touria Meliani van Cultuur wijst op het leed dat de Joden is aangedaan in de Tweede Wereldoorlog. "Het teruggeven van kunstwerken, zoals het schilderij Odalisque, kan voor de slachtoffers heel veel betekenen en is van groot belang voor de erkenning van het onrecht dat hen is aangedaan. Als stad hebben wij daar een rol en verantwoordelijkheid in."

Het is Albert Stern en zijn vrouw uiteindelijk niet gelukt om uit handen van de nazi's te blijven. Hij is naar verschillende kampen gedeporteerd en overleed in januari 1945. Zijn vrouw overleefde de oorlog wel en emigreerde daarna naar het Verenigd Koninkrijk.

De Franse kunstenaar Matisse schilderde Odalisque in 1920 en 1921. Dat was tijdens zijn periode in Nice, waarin de vrouw veelal centraal stond. Een odalisk is een slavin in een harem.

12 juli '24 ( 9:31)

Provincie Groningen verhoogt budget cultuursubsidies

Begin dit jaar konden alle professionele cultuur- en erfgoedinstellingen subsidie aanvragen voor de periode van 2025-2028 bij de provincie en gemeente Groningen, via de zogenoemde Cultuurnota. In december 2023 werd het subsidieplafond vanuit de provincie Groningen voor de Cultuurnota vastgesteld op 1,8 miljoen euro. Het college besloot om dit bedrag te verhogen tot 3,1 miljoen euro, meldt de provincie Groningen.

12 juli '24 ( 8:59)

Extra subsidie voor ITA van gemeente Amsterdam

Het Internationaal Theater Amsterdam (ITA) krijgt extra geld van de gemeente Amsterdam. De instelling hoeft daardoor niet te bezuinigen in de periode 2025-2026, stelt de gemeente. Vorige week bleek uit een advies van de Raad voor Cultuur dat ITA 1,5 miljoen euro subsidie minder krijgt dan aangevraagd.

11 juli '24 (13:57)

Freek de Jonge geeft dit jaar toch nog een aantal shows

Eind juni kondigde Freek de Jonge aan dat hij zou stoppen met toeren. Zijn voorstelling Vrede op aarde werd eerst voor onbepaalde tijd uitgesteld en later helemaal geschrapt. Nu heeft de cabaretier aangegeven tóch nog een show te houden in 2024, meldt Theater.nl.

11 juli '24 (13:18)

Humberto Tan is gastcurator van nieuwe tentoonstelling in ARTIS Groote Museum

Vanaf afgelopen vrijdag is de nieuwe tentoonstelling van Humberto Tan te zien in het Groote Museum. Hij neemt je mee langs allerlei bijzondere dieren en natuur in Zuid-Amerika en dichter bij huis. Voor de tentoonstelling ‘Door de ogen van’ combineert hij objecten uit de natuurhistorische collectie van ARTIS met zijn persoonlijke natuurfotografie, meldt ARTIS Groote Museum.

10 juli '24 (13:32)

Drents Museum organiseert tentoonstelling over Dacia

Je ziet ze waarschijnlijk geregeld over de weg rijden. Het automerk Dacia, dat zijn oorsprong kent in Roemenië, is erg bekend. Van de andere Dacia heb je daarentegen waarschijnlijk nog nooit gehoord. Het is een oud volk, dat de komende maanden aandacht krijgt van het Drents Museum, meldt de Telegraaf.

09 juli '24 (14:12)

Onderzoek toont grensoverschrijdend gedrag op werkvloer ITA aan

In de twee externe onderzoeken naar mogelijk grensoverschrijdend gedrag op de werkvloer bij Internationaal Theater Amsterdam (ITA) staat dat de cultuur bij het gezelschap "niet voldoende veilig en inclusief is geweest". Ook wijzen de onderzoeken uit "dat sprake is geweest van grensoverschrijdend gedrag". Dat meldt ITA dinsdag zelf in een persbericht over de onderzoeksresultaten.

09 juli '24 (13:56)

Het Fries Museum denkt aan verhuizen vanwege bezuinigingen

In een reactie op de aankomende bezuinigingen van de provincie op cultuur, is de directeur van het Fries Museum, Kris Callens, aan het nadenken of het beter is om te verhuizen. Er wordt 300.000 euro op het museum bezuinigt. Daardoor zou de museumdirectie zomaar de hypotheek niet meer kunnen betalen, meldt Omroep Friesland.

08 juli '24 (14:17)

De tien genomineerden voor de Buma NL Awards zijn bekend

Dit jaar maken onder anderen de artiesten Marco Schuitmaker, Donnie en Frans Bauer maken kans op de prijs voor het bestverkochte en meestbeluisterde Nederlandse nummer. De uitreiking vindt op maandag 30 september plaats in Tilburg.

08 juli '24 (13:32)

NFF gaat in bezwaar tegen subsidiestop: nooit signalen gehad

Het Nederlands Film Festival (NFF) gaat bezwaar indienen tegen het stopzetten van de subsidie voor het festival. Volgens zakelijk directeur Marjolijn Bronkhuyzen heeft de organisatie van het evenement nooit eerder signalen vanuit de gemeente Utrecht gekregen die duidden op het stilleggen van de subsidie.

08 juli '24 (11:23)

NFF gaat Gouden Kalf van publiek uitreiken aan lange documentaire

Kijkers kunnen vanaf dit jaar ook bepalen welke lange documentaire een Gouden Kalf verdient. Het Nederlands Filmfestival (NFF) introduceert een Gouden Kalf van het publiek voor lange documentaires, zo werd maandag op de persdag bekendgemaakt.