Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Museum De Fundatie in Zwolle maakt fout met salaris omstreden oud-directeur

Door Nationale Recreatiegids / Ilias van Bruggen
schedule 5 min
location_on [xx]km
Museum De Fundatie in Zwolle maakt fout met salaris omstreden oud-directeur / Foto: " 2016 Museum de Fundatie Zwolle" door Ebelien
Museum De Fundatie heeft een fout gemaakt in de boekhouding. Het salaris van de omstreden oud-directeur van het museum, Ralph Keuning, is niet meegenomen in de boekhouding. In 2022 vertrok Keuning na meerdere klachten over zijn ‘autoritaire houding’. Nu blijkt dat hij bijna 100.000 euro ontving van het museum, dat al langere tijd in de financiële penarie zit. Dat meldt RTV Oost.

Na maandenlange onrust in het museum stapte Keuning in juni 2022 op als directeur van Museum De Fundatie. De Raad van Toezicht concludeerde na onafhankelijk onderzoek dat er sprake was van ‘uitgemergeld personeel’ en ‘murw geslagen medewerkers'.

Ondanks de kritiek groeide de bezoekersaantallen van het museum flink onder de leiding van Keuning. Maar wie een kijkje nam achter de schermen kwam er al snel achter dat het niet soepel verliep. Toenmalig interim-directeur Rob Zuidema zag ‘veel leed’ op de werkvloer.

Salaris van nul euro

Het jaarverslag van 2022 laat zien dat Keuning dat jaar en salaris van nul euro ontving. Daarvan blijkt echter niets minder waar: bij navraag van RTV Oost blijkt namelijk dat Keuning wel degelijk een salaris ontving. De oud-directeur werd tot vijf maanden na zijn vertrek, tot 31 oktober 2022, doorbetaald. In totaal ontving hij bijna 180.000 euro van het museum. En vorig jaar kwam daar nog eens 90.000 euro bij, omdat het museum hem had ingehuurd voor advieswerk. Dat terwijl het museum in 2023 een verlies van ruim 1,2 miljoen euro leed.

Onduidelijk waarom

Het is niet bekend waarom het salaris uit 2022 niet in het jaarverslag is opgenomen. Omdat het museum voornamelijk draait op publieksgeld, moet het elk jaar verantwoorden waar het geld naartoe gaat. Maar na verzoek van RTV Oost om de jaarrekening van 2022 in te zien, kreeg de omroep die niet in handen. Ook de huidige adjunct-directeur Rinette van der Vliet kan dat niet zeggen, “want toen was ik nog niet in dienst”.  

‘Financiële crisissituatie’

Keuning wil niet reageren op de vragen van RTV Oost. Hij stelt dat hij daar niets over kan zeggen omdat hij afspraken heeft met het museum. De oud-directeur zegt wel dat hij vorig jaar inderdaad een opdracht heeft uitgevoerd voor De Fundatie.

Daar is momenteel sprake van een ‘financiële crisissituatie’. In april werd en rapport uitgebracht waarin werd geconcludeerd dat het museum niet overeind blijft staan als het geen extra geldinjectie krijgt. Tegenvallende bezoekerscijfers en de coronapandemie deden het museum niet ten goede. De gemeente Zwolle en de provincie hebben hun steun al toegezegd.

21 juni '24 ( 9:33)

Nieuw cabaretprogramma in 2025 voor Yentl en de Boer

Het duo Yentl en de Boer gaat in 2025 het theater in met een nieuw cabaretprogramma. Het thema van Rekhalzen, dat op 20 juni 2025 in première gaat, is groots dromen. Dat heeft hun impresariaat Sjoege vrijdag bekendgemaakt.

21 juni '24 ( 8:40)

Brandbrief Nederlands Film Festival aan Utrecht voor behoud subsidie

Het Nederlands Film Festival (NFF) heeft donderdagochtend een brandbrief overhandigd aan Utrecht voor het behoud van de subsidie. Marjolijn Bronkhuyzen, zakelijk directeur van het NFF, gaf de brief voor het college van burgemeester en wethouders aan cultuurwethouder Eva Oosters. De brief is geschreven door de Utrechtse filmmaker Jean van de Velde en werd duizenden keren ondertekend. Onder anderen Paul Verhoeven, Georgina Verbaan, Monique van de Ven, Nasrdin Dchar en Fedja van Huêt zetten hun handtekening.

20 juni '24 (13:21)

Tentoonstelling ‘Movements’ in Museum Hilversum over kracht van sport

Museum Hilversum opent op zaterdag 13 juli de tentoonstelling ‘Movements’. Hierin vertellen tien internationale fotografen en kunstenaars de persoonlijke verhalen van mensen in de sport. Onder meer Andrea Bruce, Denis Darzacq en Newsha Tavakolian hebben op beeld vastgelegd hoe mensen fysieke en mentale obstakels overwinnen door sport, en hoe dit ook weerstand biedt tegen heersende normen. Dit meldt Museum Hilversum. 

20 juni '24 ( 9:27)

Zomerlezengedicht dit jaar geschreven door winnaar De Slimste Mens

Martin Rombouts, die begin 2023 het 21e seizoen van De Slimste Mens won, schrijft dit jaar het Zomerlezengedicht. Dat heeft boekenkoepel CPNB donderdag bekendgemaakt. Het gedicht, met als titel Het was zonnig dus ik moest aan je denken, wordt de komende tien dagen op 100.000 gratis ansichtkaarten door het hele land verspreid.

20 juni '24 ( 8:53)

Documentaire Jan Cremer opnieuw uitgezonden door AVROTROS

AVROTROS zendt woensdagavond de documentaire De materie van Jan Cremer opnieuw uit. Dat doet de omroep vanwege het overlijden van de schrijver en kunstenaar. Cremer overleed woensdagochtend op 84-jarige leeftijd.

20 juni '24 ( 8:35)

Jan Cremer schudde de Nederlandse cultuur op als multi-talent, stelt Stedelijk Museum

Jan Cremer was een artistiek multi-talent dat belangrijk is geweest voor Nederland. Dat zegt Rein Wolfs, directeur van het Stedelijk Museum Amsterdam, in reactie op het overlijden van de 84-jarige schrijver en schilder. "Hij was met name zo belangrijk omdat hij de Nederlandse cultuur zo heeft opgeschud, wakker geschud, zoals alleen hij dat kon. Hij stak daarmee boven het maaiveld uit en we zullen hem daarom herinneren."

19 juni '24 (13:40)

Schrijver en schilder Jan Cremer (84) overleden

Schrijver en schilder Jan Cremer is woensdagochtend op 84-jarige leeftijd overleden, meldt uitgeverij De Bezige Bij. De auteur wordt in besloten kring begraven. "Hij schreef zoals hij schilderde, hij schilderde zoals hij schreef", zegt zijn vrouw Babette Cremer.

19 juni '24 (13:10)

Vanaf augustus staan in Eindhoven zes weekenden in het teken van kunst voor jongeren

Eindhoven staat vanaf augustus voor zes weekenden lang in het teken van kunst voor jongeren. Met de Jong Cultuur Weekenden willen zeventien cultuurorganisaties zoveel mogelijk jongeren hun creatieve talenten laten ontdekken, meldt AD.

19 juni '24 ( 8:50)

Koning krijgt rondleiding langs werk van kunstenaar Kandinsky

Koning Willem-Alexander heeft dinsdag tijdens de rondleiding langs de Kandinsky-tentoonstelling in het door hem geopende H'ART Museum in Amsterdam uitleg gekregen over het werk van de abstracte kunstenaar. De koning stond onder meer even stil bij een groot werk van de geboren Rus uit 1912.

18 juni '24 (15:43)

Koningin Máxima heropent het vernieuwde Museum Hindeloopen

Koningin Máxima heeft dinsdagmiddag het vernieuwde Museum Hindeloopen geopend. Het museum, dat sinds 1919 in het voormalige stadhuis van de Friese plaats is gehuisvest, is geheel gerenoveerd en uitgebreid.