Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Kamer wil vergunning NPO met een jaar verlengen, omroep oppert zorgvuldig proces

Door ANP
schedule 5 min
location_on [xx]km
Kamer wil vergunning NPO met een jaar verlengen, omroep oppert zorgvuldig proces
Een meerderheid van de Tweede Kamer wil de vergunning van de Nederlandse Publieke Omroep (NPO) met slechts een jaar verlengen. Een motie van die strekking van de VVD kreeg dinsdag steun van NSC, PVV, BBB, JA21 en FVD.

Demissionair staatssecretaris Fleur Gräper (Media) heeft eerder gezegd dat een verlenging van twee jaar het beste is als de huidige concessie in 2026 afloopt. Voor een nieuw stelsel is een wetswijziging nodig en dat duurt zo twee jaar, zei de bewindsvrouw eerder.

De partijen willen veranderingen in Hilversum na onder meer kritische rapporten over grensoverschrijdend gedrag. Maar om zo'n verandering goed en verantwoord door te voeren heb je na het aflopen van de concessie zeker twee jaar nodig, aldus Gräper.

Bezuiniging

Vooral de VVD wilde een verlenging van een jaar, coalitiegenoten NSC en BBB stonden open voor een langere periode. De PVV roept altijd dat de publieke omroep kan worden afgeschaft. De vier coalitiepartijen kwamen eerder overeen om 100 miljoen euro te bezuinigen op de publieke omroep. De staatssecretaris zal de uitvoering van de motie overlaten aan haar opvolger, zei ze afgelopen vrijdag.

Zorgvuldig

De NPO vertrouwt erop dat zorgvuldigheid wordt meegewogen in de evaluatie van de voortgang van de hervorming van de publieke omroep. Dat laat de NPO dinsdag weten in een reactie op het nieuws dat de Tweede Kamer een motie heeft aangenomen om de vergunning die in 2026 afloopt met een jaar te verlengen.

"Voor een goede hervorming om tot een toekomstbestendig bestel te komen is ruimte en tijd nodig, daarom is het goed nieuws dat onze erkenning in ieder geval met een jaar verlengd is, van 5 naar 6 jaar", laat een zegsman weten. Hij wijst erop dat een jaar echter niet heel lang is. "Dus gaan we samen met de omroepen voortvarend aan de slag met de hervorming van het bestel. We vertrouwen erop dat zorgvuldigheid bij dit proces vooropstaat en dat in de evaluatie, zoals in de motie genoemd, over de voortgang van de hervorming dit een belangrijke rol krijgt."

De huidige concessie van de NPO loopt in 2026 af. Het demissionaire kabinet wilde de concessie aanvankelijk met twee jaar verlengen. Demissionair staatssecretaris Fleur Gräper (Media) zal de uitvoering van de motie overlaten aan haar opvolger, zei ze afgelopen vrijdag.

19 juni '24 (13:40)

Schrijver en schilder Jan Cremer (84) overleden

Schrijver en schilder Jan Cremer is woensdagochtend op 84-jarige leeftijd overleden, meldt uitgeverij De Bezige Bij. De auteur wordt in besloten kring begraven. "Hij schreef zoals hij schilderde, hij schilderde zoals hij schreef", zegt zijn vrouw Babette Cremer.

19 juni '24 (13:10)

Vanaf augustus staan in Eindhoven zes weekenden in het teken van kunst voor jongeren

Eindhoven staat vanaf augustus voor zes weekenden lang in het teken van kunst voor jongeren. Met de Jong Cultuur Weekenden willen zeventien cultuurorganisaties zoveel mogelijk jongeren hun creatieve talenten laten ontdekken, meldt AD.

19 juni '24 ( 8:50)

Koning krijgt rondleiding langs werk van kunstenaar Kandinsky

Koning Willem-Alexander heeft dinsdag tijdens de rondleiding langs de Kandinsky-tentoonstelling in het door hem geopende H'ART Museum in Amsterdam uitleg gekregen over het werk van de abstracte kunstenaar. De koning stond onder meer even stil bij een groot werk van de geboren Rus uit 1912.

18 juni '24 (15:43)

Koningin Máxima heropent het vernieuwde Museum Hindeloopen

Koningin Máxima heeft dinsdagmiddag het vernieuwde Museum Hindeloopen geopend. Het museum, dat sinds 1919 in het voormalige stadhuis van de Friese plaats is gehuisvest, is geheel gerenoveerd en uitgebreid.

18 juni '24 ( 8:50)

Koning opent Kandinsky-tentoonstelling in H'ART Museum Amsterdam

Koning Willem-Alexander opent dinsdag de Kandinsky-tentoonstelling in het H'ART Museum in Amsterdam. De expositie is een samenwerking met het Centre Pompidou in Parijs. In Amsterdam zijn ruim zestig schilderijen uit de collectie van het Franse museum te zien.

13 juni '24 ( 9:25)

Koning Willem-Alexander opent tentoonstelling dak Koninklijk Paleis Amsterdam

Koning Willem-Alexander opent op 27 juni de expositie 'Hoog! Kijk omhoog. Een dak vol verhalen' in het Koninklijk Paleis Amsterdam. Bezoekers krijgen van 29 juni tot en met 22 september de kans om de kunstwerken die normaal boven op het dak staan, in het Paleis van dichtbij te bekijken. Dat heeft de Rijksvoorlichtingsdienst (RVD) woensdag bekendgemaakt.

13 juni '24 ( 8:45)

Edward van de Vendel winnaar van Theo Thijssen-prijs voor kinder- en jeugdliteratuur

De Theo Thijssen-prijs, de driejaarlijkse prijs voor kinder- en jeugdliteratuur, gaat deze keer naar Edward van de Vendel. De jury is vol lof over zijn taalgebruik "met nieuwe woorden, originele beelden en fonkelende dialogen". Het gezelschap omschrijft zijn oeuvre verder als "geloofwaardig, oprecht en warmhartig".

13 juni '24 ( 8:30)

Dit is Nederland, praatprogramma EO, stopt na deze week

Het EO-praatprogramma Dit is Nederland stopt na deze week. Dat bevestigt een woordvoerder van de NPO aan het ANP na berichtgeving van het AD. De eerste aflevering van het programma was op 15 april. Het werd elke maandag- en donderdagmiddag uitgezonden.

12 juni '24 (12:37)

Nieuwe naam en koers voor Cobra Museum in Amstelveen

Het noodlijdende Cobra Museum in Amstelveen gaat zijn koers veranderen om het hoofd boven water te houden. Niet alleen krijgt het een nieuwe naam, ook de doelgroep van het museum gaat veranderen. Straks krijgt het de naam Museum Cobra en krijgt naast de vaste collectie nieuwe tentoonstellingen die de jeugd moeten aanspreken, meldt NOS.

12 juni '24 ( 8:55)

NPO onderzoekt nieuwe quiz, mogelijk opvolger Per Seconde Wijzer

De Nederlandse Publieke Omroep (NPO) onderzoekt de mogelijkheden voor een nieuwe quiz bij BNNVARA. Dat bevestigt een woordvoerder van de NPO na berichtgeving van het AD dinsdag. Volgens de krant zou de nieuwe quiz mogelijk de opvolger worden van Per Seconde Wijzer, dat al sinds 1967 op de Nederlandse televisie te zien is. BNNVARA noemt het "eeuwig zonde" als de langlopende quiz mogelijk plaats moet maken.