Rijksmuseum Twenthe wil eenzaamheid onder jongeren aanpakken met kunst

Door Nationale Recreatiegids
4 min
De digitale wereld brengt ons allemaal heel dicht bij elkaar, maar duwt ons ook verder van elkaar weg. Ook jongeren lijden hieronder, ziet Rijksmuseum Twenthe. Het museum wil daarom jongeren samenbrengen met kunst. Dat idee ontstond tijdens de museumnacht, meldt AD.

Aankomende donderdag 25 april gaat het initiatief ‘Meet me at RMTnext’ van start. Met dit initiatief worden er een aantal keer per jaar avondactiviteiten georganiseerd die aansluiten bij tentoonstellingen in het museum. Zo zijn er workshops, rondleidingen en presentaties door kunstenaars en sprekers. Ook is er een dj die draait in het museumcafé.

Volgens projectleider Julia Wolters hebben veel jongeren tijdens de museumnacht ontdekt wat de schoonheid van kunst is. “Zodra ze binnen zijn, ontdekken ze hoe leuk het eigenlijk is en dat je geen kennis van kunst nodig hebt om te genieten.”

Gevoel van eenzaamheid

Tijdens en na de coronapandemie bleek dat veel jongeren moeite hebben met eenzaamheid, stelt projectleider Julia Wolters. “En zelfs nu blijft het uitdagend om nieuwe connecties te maken in het digitale tijdperk.” Met het initiatief moeten jongeren weer met elkaar in contact komen door samen deel te nemen aan de activiteiten in het museum of door met elkaar te spreken over kunst die zij hebben gezien. Daarbij moet het museum dus de ontmoetingsplaats zijn.

Aanmelden

Jongeren die graag mee willen doen kunnen zich aanmelden via de website van het Rijksmuseum Twenthe. Jongeren worden aan elkaar gekoppeld en gestimuleerd met elkaar in contact te komen door sets met gesprekskaarten, vragen over kunst in de zaal of algemene onderwerpen.

De tentoonstellingen hebben betrekking op de jongeren. Ze gaan over maatschappelijke vraagstukken die ‘ook in hun leven spelen’. Ook wil het museum de drempel voor een museumbezoek verlagen, door jongeren tot en met 17 jaar en studenten uit de regio gratis toegang te verlenen.