Vrijheidsmuseum zoekt naar objecten en verhalen over liefde in oorlogstijd

Door Nationale Recreatiegids / Ilias van Bruggen
3 min
Het Vrijheidsmuseum in Groesbeek doet een oproep. Het museum zoekt namelijk naar verhalen, objecten en foto’s over liefde tijdens de Tweede Wereldoorlog. Daarvoor is op 3 mei een speciale inzameling dag, ter voorbereiding op de tentoonstelling Liefde in Oorlogstijd, die vanaf 5 juni te zien is in het museum.

De Tweede Wereldoorlog had invloed op het liefdesleven van een hele generatie. Zij werden verliefd: in de schuilkelder, de onderduik of op straat. Oorlog bracht mensen bij elkaar of rukte ze juist uiteen. Maar het museum stelt dat de oorlog bovenal ervoor zorgde dat de dreiging van de dood, het leven en de liefde veel intenser beleefd werden.

Actie Niet Weggooien

Op vrijdag 3 mei vindt de landelijk Actie Niet Weggooien plaats. Tweede Wereldoorlog musea roepen op om op die dag materiaal uit de oorlog naar het museum te brengen zodat het niet verloren gaat. De conservator zit klaar om alle stukken te bekijken. Alles is welkom bij het Vrijheidsmuseum, maar het museum hoopt in het bijzonder op nieuwe objecten voor de tentoonstelling. Zo zoekt het museum naar uitingen van liefde in al haar vormen: de verboden liefde met ‘de vijand’, de aantrekkingskracht van de bevrijders, de liefde van een innige vriendschap, de vervolgde liefde van LHBT’ers en de liefde ‘die kracht geeft om moeilijke ervaringen te overleven’.

De mooiste liefdesverhalen en meest bijzondere objecten krijgen een plaatsje in de nieuwe tentoonstelling. Verhalen, foto’s en objecten worden ook gebruikt voor educatie, evenementen en toekomstig onderzoek.