Buma Kindermuziekprijs dit jaar naar Herman van Veen

Door ANP
2 min
Herman van Veen is de winnaar van de Buma Kindermuziekprijs 2024. De 79-jarige podiumkunstenaar kreeg de oeuvreprijs maandagavond in Enschede. De Buma Kindermuziekprijs gaat jaarlijks naar een componist-muzikant die zich een langere periode heeft ingezet om kinderen te bereiken met muziek.

De Buma Kindermuziekprijs is in het leven geroepen door Buma Cultuur. Van Veen krijgt de prijs onder meer voor zijn theatervoorstelling over de eend Alfred Jodocus Kwak en het bekende lied dat daaruit volgde.

"Al zestig jaar actief en still going strong", zegt Frank Helmink, directeur van Buma Cultuur, over Van Veen. "En met een muziekprijs doe je hem eigenlijk nog tekort. Hij heeft ook een grote maatschappelijke en culturele betekenis voor de jongste doelgroep."

Niet meer dan normaal

Helmink benoemt de inzet van Van Veen voor UNICEF Nederland en de organisaties die hij stichtte en die aandacht vragen voor de rechten van kinderen. "Dus ik vind het niet meer dan normaal dat we Herman na zijn Lifetime Achievement Award van afgelopen jaar, nu ook eren met de Kindermuziekprijs."

Van Veen ontving die Buma Award vorig jaar. Van Veen zag de Lifetime Achievement Award als een aanmoedigingsprijs, zei hij toen. "Een blijk van waardering voor wat ik gedaan heb en wat ik doe en wat ik hopelijk nog mag gaan doen."