Museum De Lakenhal bestaat 150 jaar en dat wordt gevierd

Door Nationale Recreatiegids / Ilias van Bruggen
3 min
Op 1 mei bestaat Museum De Lakenhal 150 jaar. In 1874 werd de oude Laecken-Halle omgedoopt tot stadsmuseum van Leiden en geopend voor het grote publiek. Dat wil het museum vieren met gratis toegang en allerlei activiteiten, zoals flitslezingen, kindercolleges en creatieve opdrachten. Daarnaast is er een avondprogramma tijdens de Nacht van de Zintuigen. De burgemeester van Leiden opent samen met directeur Tanja Elstgeest om 10:00 uur de poort en onthult een nieuw kunstwerk van Claudy Jongstra, meldt het museum. 

Voor de eerste 150 mensen die naar de jubileumopening komen worden opgewacht met een stukje taart. Directeur Tanja Elstgeest kijkt er naar uit: “We wilden onze 150 verjaardag niet zomaar voorbij laten gaan. We hopen op 1 mei iedereen uit Leiden en omstreken te verwelkomen in ons museum.”

Dagprogramma

Het dagprogramma van 10:00 tot 17:00 uur laat bezoekers kennis maken met de minder bekende Leidse artiesten. In het Open Atelier tekenen bezoekers hun museum van de toekomst. Ook zijn er conservatoren die lezingen geven over hun vakgebied. Ouders met kinderen kunnen aanschuiven bij de kindercolleges van textielkenner Els de Baan. In het museumcafé zijn tentoonstellingsaffiches uit de geschiedenis van het museum te zien en worden er poffertjes uitgedeeld op het Voorplein.

Nacht van de Zintuigen

Van 20:00 tot 00:00 uur bespelen hedendaagse kunstenaars de zintuigen van bezoekers op allerlei manieren, geïnspireerd op de presentatie van Rembrandts vier zintuigenschilderijen. Er worden ‘geurtours’ door het museum gegeven en er is een schrijfworkshop van kunstenaarscollectief ROEM. Ook is er muziek om de zintuigelijke ervaring te versterken.

Wil je meer weten over het complete programma van het jubileumfeest? Dat is te vinden op www.lakenhal.nl/feest.

Foto: Karin Borghouts