NPO plan voor veiligere werkvloer gepubliceerd

Door ANP
2 min
De NPO heeft woensdagmiddag het plan van aanpak voor een veilige werkvloer gepubliceerd. Het plan, dat werd opgesteld naar aanleiding van het rapport van de Commissie-Van Rijn, lag al grotendeels op straat nadat RTL Nieuws het begin deze maand in handen had gekregen. Destijds wilde de NPO niet reageren op het uitgelekte plan en liet weten dat het definitieve plan nog moest worden vastgesteld.

Zoals eerder bekend werd, moeten presentatoren beter worden begeleid en mogen nieuwe omroepbazen niet langer dan tien jaar aanblijven. Leidinggevenden krijgen een training en er komen cursussen om ongewenst gedrag te herkennen. Daarnaast komt er een speciale commissie voor alle slachtoffers van grensoverschrijdend gedrag die niet naar hun eigen werkgever kunnen of willen gaan. Ook komen er een gemeenschappelijke gedragscode en een gemeenschappelijke klachtenregeling en klachtencommissie.

Verder moet de beloning van presentatoren worden onderzocht. Om medewerkers beter te beschermen wordt daarnaast het aantal tijdelijke en zzp-contracten afgebouwd.

Het plan van aanpak volgde na het rapport van de Onderzoekscommissie Gedrag en Cultuur Omroepen (OGCO) van Martin van Rijn dat in januari werd gepresenteerd. Daaruit bleek dat grensoverschrijdend gedrag breed speelt bij de NPO.