Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Provincie Drenthe haalt teugels aan omtrent cultuursubsidies

Door Nationale Recreatiegids / Fleur Zomer
schedule 4 min
location_on [xx]km
kunst drenthe
Uit een recentelijk onderzoek van de Noordelijke Rekenkamer blijkt dat de doelstellingen rondom de kunst- en cultuursector te abstract zijn. Hierdoor is het moeilijk om te bepalen of het beleid dat op provinciaal niveau wordt gehanteerd daadwerkelijk effectief is. Alhoewel er ruim 20 miljoen beschikbaar wordt gemaakt voor de sector, is het dus niet wenselijk dat de resultaten van het beleid onmeetbaar zijn. Dit meldt het Dagblad van het Noorden.

Het rapport werd gisteren door het Drents Parlement besproken. Veel leden hebben echter moeite met de aanbevelingen die de Noordelijke Rekenkamer maakt. De Rekenkamer zegt namelijk dat de wens is om de teugels rondom cultuursubsidies aan te halen, zodat resultaten van beleid en investeringen meetbaar worden. Maar, zo stellen de Statenleden: de kunst- en cultuursector is er niet een van strakke regels. Desalniettemin zal Jisse Otter, gedeputeerde voor de cultuur in provincie Drenthe, proberen om een plan te ontwikkelen waarbij doelstellingen scherper worden geformuleerd.

Verschillende visies voor cultuur en kunst in Drenthe

Wat met name blijkt uit de bespreking van het rapport van de Rekenkamer is dat de Statenleden van de provincie Drenthe het niet met elkaar eens zijn over de visie van kunst en cultuur in Drenthe. Zo stellen bepaalde leden dat kunst en cultuur toegankelijk moet zijn en blijven voor mindervaliden of mensen met minder geld. Daarentegen denken andere Statenleden dat de kwaliteit van de inhoud van een tentoonstelling juist in overweging genomen moet worden. Nico Uppelschoten, één van de Statenleden in de provincie Drenthe, is van mening dat de inwoners van Drenthe ook overwogen moeten worden in het geheel. Wat vinden zij leuk? Otter is echter niet een groot voorstander van dit idee. Hij vindt namelijk dat kunstenaars ook vernieuwend moeten zijn, en juist dat principe valt vaak niet in de smaak onder Drentenaren.

Ondanks de verschillende meningen staat Otter dus een ingewikkelde taak te wachten: een beter systeem creëeren waarin de resultaten en/of effecten van beleid gemeten kan worden in de cultuursector, terwijl de diversiteit van de sector behouden wordt.

22 april '24 (13:12)

Rijksmuseum van Oudheden organiseert Romeinse speurroutes in meivakantie

Kinderen en hun families die tijdens de meivakantie naar het Museum van Oudheden komen, kunnen er allerlei activiteiten doen die in het teken staan van de familietentoonstelling ‘Romeinse villa’s in Limburg’. Kinderen kunnen kleurplaten inkleuren aan de knutseltafels in de Tempelzaal, en daar ook aan de slag met LEGO. Vanaf 1 mei organiseert het museum ook familierondleidingen op woensdag- of zondagmiddag. Het Museum van Oudheden is voor kinderen tot en met 18 jaar helemaal gratis. Alleen de speurroutes kosten 2,95 euro. Kaartjes hiervoor zijn bij de museumkassa te halen, meldt Museum van Oudheden. 

22 april '24 ( 8:55)

Kaarten voor musical Rob de Nijs gewild

Binnen twee weken zijn er ruim 35.000 kaarten verkocht voor de musical Malle Babbe, over het leven van zanger Rob de Nijs. Niet eerder was de vraag kort na de aankondiging van een nieuwe titel zo groot, zegt producent Medialane zaterdag.

18 april '24 (13:43)

Thema Batavialand tijdens meivakantie is ‘Op Reis!’

Museum Batavialand heeft voor de meivakantie een mooi nieuw thema bedacht. Onder de noemer ‘Op Reis!’ kunnen bezoekers tijdens de vakantie op reis door de maritieme geschiedenis. Zo is er veel aandacht voor de Halve Maen, een replica van een verkenningsschip uit de zeventiende eeuw dat over alle wereldzeeën voer. Dit meldt Batavialand. 

18 april '24 ( 8:00)

Onderwijsmuseum zoekt kinderen die willen meedenken over toekomst

Kinderen die willen meedenken over de toekomst van het Onderwijsmuseum, kunnen tot en met 16 juni 2024 solliciteren voor de functie van kinderbestuurder. Aan het begin van het nieuwe schooljaar wordt het nieuwe Kinderbestuur, met kinderen tussen de 8 en 12 jaar, geïnstalleerd. Dit meldt het Onderwijsmuseum.

17 april '24 ( 8:51)

Ode aan Wim Sonneveld in mei te zien op televisie

Het Metropole Orkest brengt in mei een ode aan Wim Sonneveld op televisie. Tijdens het eerbetoon zullen onder anderen Waylon, Thomas Oliemans, Richard Groenendijk en Fay Claassen te horen zijn. De avond wordt opgenomen in het Concertgebouw in Amsterdam en uitgezonden door Omroep MAX.

17 april '24 ( 8:42)

Kunstenares Hella de Jonge viert 75e verjaardag met schilderijenexpositie

Kunstenares Hella de Jonge viert haar 75e verjaardag met een nieuwe expositie. In de Kunstkerk in Dordrecht opent op 21 april, de dag van haar verjaardag, een nieuwe overzichtstentoonstelling van haar schilderwerk. De expositie is te zien tot en met 14 juni.

16 april '24 (15:03)

Serie over dagboeken van Anne Frank: 'Als 15-jarig meisje gepassioneerd bezig met vak'

Hila Noorzai heeft een serie over de dagboeken van Anne Frank gemaakt. Dat maakt omroep AVROTROS dinsdag bekend. De vierdelige reeks is vanaf maandag 29 april te zien bij NPO 3.

16 april '24 (14:08)

Vrijheidsmuseum zoekt naar objecten en verhalen over liefde in oorlogstijd

Het Vrijheidsmuseum in Groesbeek doet een oproep. Het museum zoekt namelijk naar verhalen, objecten en foto’s over liefde tijdens de Tweede Wereldoorlog. Daarvoor is op 3 mei een speciale inzameling dag, ter voorbereiding op de tentoonstelling Liefde in Oorlogstijd, die vanaf 5 juni te zien is in het museum.

16 april '24 ( 8:34)

Buma Kindermuziekprijs dit jaar naar Herman van Veen

Herman van Veen is de winnaar van de Buma Kindermuziekprijs 2024. De 79-jarige podiumkunstenaar kreeg de oeuvreprijs maandagavond in Enschede. De Buma Kindermuziekprijs gaat jaarlijks naar een componist-muzikant die zich een langere periode heeft ingezet om kinderen te bereiken met muziek.

15 april '24 (11:59)

Museum Boijmans van Beuningen opent deuren voor vijf weken

Al vijf jaar is het gebouw van Museum Boijmans van Beuningen gesloten vanwege een flinke verbouwing. In juni komt daar (tijdelijk) een eind aan. van 1 juni tot en met 7 juli kunnen liefhebbers namelijk naar het museumgebouw komen voor een speciale kunsttour door de bouwplaats. Niet alleen dat, maar ook de museumtuin is die tijd open en in het Henket-paviljoen wordt een speciaal programma opgetuigd. De reden: het museum bestaat 175-jaar. Kaartjes voor het evenement zijn vanaf 1 mei te krijgen, meldt het museum.