Kunstensector doet oproep: veranker cultuur goed in de wet

Door ANP
3 min
De kunstensector roept de overheid op om cultuur beter in de wet te verankeren, ook bij gemeenten en provincies. Die oproep doen de grote brancheverenigingen aan demissionair staatssecretaris Fleur Gräper van Cultuur en Media. De partijen stellen dat het borgen en verder ontwikkelen van het podiumkunstenklimaat in Nederland alleen kan met een wettelijk vastgelegde, solide basis.

"Overheden kunnen podia en makers niet langer apart aansturen", stelt directeur Gabbi Mesters van theaterkoepel VSCD. "Alleen de taak van het Rijk is nu verankerd in de Wet op het specifiek cultuurbeleid, die van gemeenten en provincies niet. Al meer dan een decennium worden gemeentelijke subsidies als gevolg hiervan niet of nauwelijks geïndexeerd waardoor podia niet concurrerend zijn met andere werkgevers en invoering van de Fair Practice Code stagneert." Die code is een Nederlandse richtlijn voor het ondernemen en werken in de kunsten-, cultuur- en creatieve sector.

Fors aangenomen

De verantwoordelijkheid en rolverdeling tussen gemeenten, provincies en Rijk vraagt volgens de brancheverenigingen dringend om herziening. "De afgelopen jaren is de regeldruk voor gezelschappen fors toegenomen", stelt Mirjam Terpstra van de Nederlandse Associatie voor Podiumkunsten (NAPK). "Het achterblijven van indexering bij podia en festivals gaat ten koste van het meer experimentele aanbod. Om nieuw aanbod te ontwikkelen is een sterke infrastructuur en zijn programmeringssubsidies nodig." Ook de Vereniging Nederlandse Poppodia en Festivals (VNPF) steunt de oproep.

De kunstensector heeft dit verzoek overgebracht aan demissionair staatssecretaris Gräper en wil hierover in gesprek met de Vereniging van Nederlandse Gemeenten, het Inter Provinciaal Overleg (IPO) en het ministerie. Gräper zei eerder dit jaar te gaan werken aan een cultuurconvenant om daarin betere afspraken vast te leggen om "de keten sterker en beter te maken".