Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Kunstensector doet oproep: veranker cultuur goed in de wet

Door ANP
schedule 3 min
location_on [xx]km
Kunstensector doet oproep: veranker cultuur goed in de wet
De kunstensector roept de overheid op om cultuur beter in de wet te verankeren, ook bij gemeenten en provincies. Die oproep doen de grote brancheverenigingen aan demissionair staatssecretaris Fleur Gräper van Cultuur en Media. De partijen stellen dat het borgen en verder ontwikkelen van het podiumkunstenklimaat in Nederland alleen kan met een wettelijk vastgelegde, solide basis.

"Overheden kunnen podia en makers niet langer apart aansturen", stelt directeur Gabbi Mesters van theaterkoepel VSCD. "Alleen de taak van het Rijk is nu verankerd in de Wet op het specifiek cultuurbeleid, die van gemeenten en provincies niet. Al meer dan een decennium worden gemeentelijke subsidies als gevolg hiervan niet of nauwelijks geïndexeerd waardoor podia niet concurrerend zijn met andere werkgevers en invoering van de Fair Practice Code stagneert." Die code is een Nederlandse richtlijn voor het ondernemen en werken in de kunsten-, cultuur- en creatieve sector.

Fors aangenomen

De verantwoordelijkheid en rolverdeling tussen gemeenten, provincies en Rijk vraagt volgens de brancheverenigingen dringend om herziening. "De afgelopen jaren is de regeldruk voor gezelschappen fors toegenomen", stelt Mirjam Terpstra van de Nederlandse Associatie voor Podiumkunsten (NAPK). "Het achterblijven van indexering bij podia en festivals gaat ten koste van het meer experimentele aanbod. Om nieuw aanbod te ontwikkelen is een sterke infrastructuur en zijn programmeringssubsidies nodig." Ook de Vereniging Nederlandse Poppodia en Festivals (VNPF) steunt de oproep.

De kunstensector heeft dit verzoek overgebracht aan demissionair staatssecretaris Gräper en wil hierover in gesprek met de Vereniging van Nederlandse Gemeenten, het Inter Provinciaal Overleg (IPO) en het ministerie. Gräper zei eerder dit jaar te gaan werken aan een cultuurconvenant om daarin betere afspraken vast te leggen om "de keten sterker en beter te maken".

25 april '24 (12:48)

Permanent eerbetoon aan Def Rhymz in Rotterdam, mogelijk muurschildering

De gemeente Rotterdam zoekt een plek in de stad voor een blijvend eerbetoon aan de onlangs overleden rapper Def Rhymz. Dat laat een woordvoerder donderdag aan het ANP weten, naar aanleiding van berichtgeving van Rijnmond. De gemeente denkt aan een muurschildering, zoals deze onlangs ook al werd aangebracht op de muur van een sporthal in Rotterdam-Crooswijk.

25 april '24 ( 8:44)

30 miljoen euro opbrengst voor schilderij Gustav Klimt bij veiling

Een schilderij van Gustav Klimt heeft 30 miljoen euro opgebracht op een veiling in Wenen. Het gaat om het onafgemaakte werk Bildnis Fräulein Lieser.

24 april '24 (15:59)

Nederlandse voetbaldocumentaire wint prijs op filmfestival in India

De Nederlandse documentaire I Am Somebody heeft een prijs gewonnen op het Lucknow International Children's Film Festival in India. Dat heeft regisseur Jamillah van der Hulst gemeld. De film werd bekroond als beste documentaire. Op het festival werden 500 producties uit 91 landen vertoond.

24 april '24 (12:33)

Rijksmuseum Twenthe wil eenzaamheid onder jongeren aanpakken met kunst

De digitale wereld brengt ons allemaal heel dicht bij elkaar, maar duwt ons ook verder van elkaar weg. Ook jongeren lijden hieronder, ziet Rijksmuseum Twenthe. Het museum wil daarom jongeren samenbrengen met kunst. Dat idee ontstond tijdens de museumnacht, meldt AD.

23 april '24 (14:58)

Richard Groenendijk hoofdrolspeler bij terugkeer musical Hairspray

De musical Hairspray keert volgend jaar oktober terug in de Nederlandse theaters. Voor de grote rol van Edna Turnblad is cabaretier Richard Groenendijk gecast, die daarmee gelijk ook viert dat hij dertig jaar in het vak zit. Dat maakte theaterproducent De Graaf & Cornelissen Entertainment dinsdag bekend.

23 april '24 ( 9:48)

14 de musical, over leven van Johan Cruijff, stopt na drie jaar

14 de musical, de muziekvoorstelling over het leven van voetballegende Johan Cruijff, stopt deze zomer. Dat heeft producent Wolter Lommerde maandag bekendgemaakt. De laatste uitvoering is te zien op zaterdag 6 juli. De voorstelling heeft dan drie jaar gespeeld in het AFAS Theater in Leusden.

23 april '24 ( 9:11)

Jandino gaat op tournee en dat weten zijn fans

De website van komiek Jandino Asporaat is maandagavond enige tijd uit de lucht geweest door het grote aantal bezoekers. Vele tienduizenden mensen bezochten de pagina nadat Asporaat had aangekondigd volgend seizoen weer op tournee te gaan. De problemen waren na pakweg een kwartier verholpen.

23 april '24 ( 8:56)

Alex Klaasen werkt aan nieuwe musical

Alex Klaasen en componist Peter van de Witte werken samen aan een nieuwe musical. Dat heeft de cabaretier gemeld in het radioprogramma Volgspot. Het tweetal won zondagavond de Annie M.G. Schmidtprijs voor het lied 152W96TH street uit de voorstelling No Ponies.

23 april '24 ( 8:41)

Jan Jaap van der Wal na 12 jaar weer op tournee door Nederland

Jan Jaap van der Wal gaat voor het eerst in twaalf jaar weer een theatertournee in Nederland doen. De 44-jarige cabaretier staat van september tot mei in de theaters met zijn voorstelling Mijn vlakke land. In de show bekijkt Van der Wal, die inmiddels zeven jaar in België woont en werkt, Nederland met "de blik van een buitenstaander".

22 april '24 (13:12)

Rijksmuseum van Oudheden organiseert Romeinse speurroutes in meivakantie

Kinderen en hun families die tijdens de meivakantie naar het Museum van Oudheden komen, kunnen er allerlei activiteiten doen die in het teken staan van de familietentoonstelling ‘Romeinse villa’s in Limburg’. Kinderen kunnen kleurplaten inkleuren aan de knutseltafels in de Tempelzaal, en daar ook aan de slag met LEGO. Vanaf 1 mei organiseert het museum ook familierondleidingen op woensdag- of zondagmiddag. Het Museum van Oudheden is voor kinderen tot en met 18 jaar helemaal gratis. Alleen de speurroutes kosten 2,95 euro. Kaartjes hiervoor zijn bij de museumkassa te halen, meldt Museum van Oudheden.