Prijs der Nederlandse Letteren uitgereikt aan Vlaamse auteur Tom Lanoye

Door ANP
3 min
De Vlaamse auteur Tom Lanoye krijgt dit najaar in Brussel de Prijs der Nederlandse Letteren 2024 (60.000 euro), meldt de organisatie achter de Vlaams-Nederlandse onderscheiding op de eigen site. De winnaars van de oeuvreprijs krijgen deze uit handen van beurtelings de Belgische of Nederlandse koning. Bij Lanoye is de Belgische aan de beurt, Filip.

"Tom Lanoye gebruikt de theatraliteit van literatuur in al haar gedaantes om zich uit te spreken over de echte wereld. Het is deze barokke, taalvirtuoze maar niet minder serieuze invulling van literair engagement die wij graag bekronen", schrijft de jury over de nieuwe laureaat. De romancier, dichter en scenarioschrijver schreef onder meer de succesvolle boeken Kartonnen dozen, Sprakeloos en Alles moet weg. Een recent en goed ontvangen boek is De draaischijf.

Het prijzengeld voor de Prijs der Nederlandse Letteren wordt ter beschikking gesteld door de Taalunie, de officiƫle organisatie op het gebied van de Nederlandse taal en het taalonderwijs. Het regelen van toekenning en uitreiking is de ene keer in handen van Literatuur Vlaanderen en de andere keer van het Nederlands Letterenfonds.

De prijs is eerder gewonnen door onder anderen Remco Campert, Gerard Reve, Hugo Claus, Willem Frederik Hermans en Harry Mulisch. De prijs bestaat sinds 1956. De Vlaamse auteur Herman Teirlinck ontving de prijs toen als eerste, uit handen van koningin Juliana. Drie jaar later kreeg de Nederlandse 'prins der dichters' Adriaan Roland-Holst de prijs uitgereikt door de Belgische koning Boudewijn.