Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Flinke verschillen in cultuursubsidies tussen Randstad en regio’s

Door Nationale Recreatiegids / Ilias van Bruggen
schedule 10 min
location_on [xx]km
Flinke verschillen in cultuursubsidies tussen Randstad en regio’s / Afbeelding: "Theatertweetup bij Sartre zegt sorry van Laura van Dolron" door Maurice
Vorig jaar was het jaar dat de cultuursector weer enigszins opkrabbelde van de coronapandemie. Veel cultuurinstellingen braken bezoekersrecords en zagen de omzet weer toenemen. Toch zijn er flinke verschillen tussen de Randstad en het buitenstedelijke gebied. Dat meldt NRC.

Veel theaters en voorstellingen zijn weer in trek bij theaterliefhebbers. Zo kon de Vereniging van Schouwburg- en Concertgebouwdirecties melden dat theaters en concertzalen weer bijna op het niveau van voor de coronapandemie zitten. Bij het Luxor Theater werd zelfs een bezoekersrecord gebroken. Maar deze positieve cijfers gelden niet voor alle theaters.

Cultuurraad

Vorige maand liet de Raad voor Cultuur via het advies Toegang tot cultuur weten dat het huidige stelsel voor landelijke cultuursubsidies op de schop moet. Er zouden te grote verschillen zijn in de verdeling van subsidies, wat zou leiden tot een ‘te Randstedelijk en Amsterdams cultuuraanbod’. Daarnaast zou het huidige stelsel de vernieuwing in de weg zitten en cultuur minder toegankelijk maken.

Belangstelling

Wel worden er vraagtekens gezet bij de verdeling en het nut van extra subsidie voor buitenstedelijke theaters. Zo denkt Melle Daamen, voormalig lid van de Raad van Cultuur, dat er voldoende theaters in de regio zijn, maar ‘te weinig betalend publiek’, zoals hij vorige week kopte in NRC.

Om in kaart te brengen wat nou precies het probleem is in de regio, werden negen beleidsmakers en kenners van de cultuursector gevraagd naar hun mening. Zij denken niet dat het aan de theaters ligt, maar dat er te weinig aandacht is voor lokale gezelschappen en er onvoldoende focus ligt op cultuureducatie en amateurkunst.

Zeven tot zestig euro per persoon

Maar waar komt dan het idee vandaan dat er verschillen zijn tussen de subsidies voor theaters binnen en buiten de Randstad? Dat ligt mogelijk aan de makers. Kristel Baele van de Raad voor Cultuur zei tegen het NRC dat ‘talent vanuit de regio’s naar plekken met meer voorzieningen vluchten’. Amsterdam en Rotterdam bieden die voorzieningen wel, dus trekken zij ook daarheen.

Er wordt jaarlijks meer dan 500 miljoen euro aan subsidies verleend aan cultuurinstellingen. Dat gebeurt via de zes Rijkscultuurfondsen. Die gaan naar de cultuurinstellingen en dus de makers. Maar daarbij is de verdeling niet even gelijk. NRC berekende dat de cultuursector in Friesland zo’n 7 euro per inwoner ontvangt, terwijl dit in Noord-Holland meer dan 60 euro is.

Vraag

Dan ontstaat wel de vraag waarom deze verdeling zo scheef is. Volgens Daamen is er minder vraag naar theater vanuit de regio’s. Daarom zijn er bijvoorbeeld drie voorstellingen van een theateroptreden in Rotterdam en maar één in Assen. Dat maakt echter niet uit voor de subsidie per inwoner.

Ook zien niet alle theaters die verschillen. Zo stelt een regisseur bij Theatergroep De Jonge Honden in Zwolle “geen verschil in interesse tussen mensen uit grote steden en regio’s.” De vraag is hetzelfde, behalve de kwantiteit daarvan.

Wel zit er dus een verschil in de mate waarin cultuur wordt gesnoven. Het zijn vaak de financieel stabiele, hoogopgeleide mensen die naar theaters gaan. Aan leeftijd ligt het niet, aldus Willem Wijgers van bureau EMC Cultuuronderzoeken. Ook ziet hij dat er minder grote verschillen zijn tussen de Randstad en provinciehoofdsteden.

Rol van de overheid

In het advies van de Raad voor Cultuur wordt een systeemvernieuwing voorgesteld. Daarin wordt gesteld dat vanaf 2029 het OCW de subsidie anders moet verdelen, met meer focus op decentralisatie en de provincies. Ook moet de overheid een actievere rol innemen in het bijsturen, zodat de cultuur toegankelijker wordt voor een breder publiek. Het advies is overigens niet bindend. 

24 april '24 (15:59)

Nederlandse voetbaldocumentaire wint prijs op filmfestival in India

De Nederlandse documentaire I Am Somebody heeft een prijs gewonnen op het Lucknow International Children's Film Festival in India. Dat heeft regisseur Jamillah van der Hulst gemeld. De film werd bekroond als beste documentaire. Op het festival werden 500 producties uit 91 landen vertoond.

24 april '24 (12:33)

Rijksmuseum Twenthe wil eenzaamheid onder jongeren aanpakken met kunst

De digitale wereld brengt ons allemaal heel dicht bij elkaar, maar duwt ons ook verder van elkaar weg. Ook jongeren lijden hieronder, ziet Rijksmuseum Twenthe. Het museum wil daarom jongeren samenbrengen met kunst. Dat idee ontstond tijdens de museumnacht, meldt AD.

23 april '24 (14:58)

Richard Groenendijk hoofdrolspeler bij terugkeer musical Hairspray

De musical Hairspray keert volgend jaar oktober terug in de Nederlandse theaters. Voor de grote rol van Edna Turnblad is cabaretier Richard Groenendijk gecast, die daarmee gelijk ook viert dat hij dertig jaar in het vak zit. Dat maakte theaterproducent De Graaf & Cornelissen Entertainment dinsdag bekend.

23 april '24 ( 9:48)

14 de musical, over leven van Johan Cruijff, stopt na drie jaar

14 de musical, de muziekvoorstelling over het leven van voetballegende Johan Cruijff, stopt deze zomer. Dat heeft producent Wolter Lommerde maandag bekendgemaakt. De laatste uitvoering is te zien op zaterdag 6 juli. De voorstelling heeft dan drie jaar gespeeld in het AFAS Theater in Leusden.

23 april '24 ( 9:11)

Jandino gaat op tournee en dat weten zijn fans

De website van komiek Jandino Asporaat is maandagavond enige tijd uit de lucht geweest door het grote aantal bezoekers. Vele tienduizenden mensen bezochten de pagina nadat Asporaat had aangekondigd volgend seizoen weer op tournee te gaan. De problemen waren na pakweg een kwartier verholpen.

23 april '24 ( 8:56)

Alex Klaasen werkt aan nieuwe musical

Alex Klaasen en componist Peter van de Witte werken samen aan een nieuwe musical. Dat heeft de cabaretier gemeld in het radioprogramma Volgspot. Het tweetal won zondagavond de Annie M.G. Schmidtprijs voor het lied 152W96TH street uit de voorstelling No Ponies.

23 april '24 ( 8:41)

Jan Jaap van der Wal na 12 jaar weer op tournee door Nederland

Jan Jaap van der Wal gaat voor het eerst in twaalf jaar weer een theatertournee in Nederland doen. De 44-jarige cabaretier staat van september tot mei in de theaters met zijn voorstelling Mijn vlakke land. In de show bekijkt Van der Wal, die inmiddels zeven jaar in België woont en werkt, Nederland met "de blik van een buitenstaander".

22 april '24 (13:12)

Rijksmuseum van Oudheden organiseert Romeinse speurroutes in meivakantie

Kinderen en hun families die tijdens de meivakantie naar het Museum van Oudheden komen, kunnen er allerlei activiteiten doen die in het teken staan van de familietentoonstelling ‘Romeinse villa’s in Limburg’. Kinderen kunnen kleurplaten inkleuren aan de knutseltafels in de Tempelzaal, en daar ook aan de slag met LEGO. Vanaf 1 mei organiseert het museum ook familierondleidingen op woensdag- of zondagmiddag. Het Museum van Oudheden is voor kinderen tot en met 18 jaar helemaal gratis. Alleen de speurroutes kosten 2,95 euro. Kaartjes hiervoor zijn bij de museumkassa te halen, meldt Museum van Oudheden. 

22 april '24 ( 8:55)

Kaarten voor musical Rob de Nijs gewild

Binnen twee weken zijn er ruim 35.000 kaarten verkocht voor de musical Malle Babbe, over het leven van zanger Rob de Nijs. Niet eerder was de vraag kort na de aankondiging van een nieuwe titel zo groot, zegt producent Medialane zaterdag.

18 april '24 (13:43)

Thema Batavialand tijdens meivakantie is ‘Op Reis!’

Museum Batavialand heeft voor de meivakantie een mooi nieuw thema bedacht. Onder de noemer ‘Op Reis!’ kunnen bezoekers tijdens de vakantie op reis door de maritieme geschiedenis. Zo is er veel aandacht voor de Halve Maen, een replica van een verkenningsschip uit de zeventiende eeuw dat over alle wereldzeeën voer. Dit meldt Batavialand.