Literatuurmuseum schenkt komende tijd extra aandacht aan schrijfsters

Door ANP
3 min
Het Literatuurmuseum gaat de komende tijd meer aandacht schenken aan vrouwelijke Nederlandse auteurs. Op 8 maart, Internationale Vrouwendag, lanceert het museum een fysieke en digitale expositie over schrijfsters en de PC Hooft-prijs. Deze award is sinds 1947 pas dertien keer aan een vrouw toegekend.

"Deze ondervertegenwoordiging vormt het uitgangspunt van deze exposities waarin een aantal overleden vrouwelijke auteurs wordt uitgelicht die de prijs volgens een onafhankelijke jury wél hadden verdiend", aldus het museum.

Eén man

Daarnaast presenteert het museum op 8 maart een kunstwerk waarop de nieuwe generatie vrouwelijke Nederlandse auteurs is vastgelegd. Het doek is gemaakt door kunstenaar Renske van Enckevort. Op het doek staan Ellen Deckwitz, Maartje Wortel, Niña Weijers, Nina Polak, Marjolijn van Heemstra, Lieke Marsman, Alma Mathijsen, Hanna Bervoets en Maurits de Bruijn. Het gaat om een groep schrijvers die ook goed met elkaar bevriend zijn. Dat is ook de reden dat De Bruijn, als enige man, ook een plek op het doek heeft gekregen.

Het doek is 2,30 bij 1,90 meter. "De geportretteerden debuteerden allemaal in dit millennium en laten een nieuw geluid horen", stelt een woordvoerder van het museum. "Ze schrijven vanuit de overtuiging dat de mens niet als individu bestaat, maar gevormd wordt in relatie tot de omgeving: maatschappij, media, technologie en andere schrijvers. De nadruk ligt in dit schilderij niet op de afzonderlijke individuen, maar op het gezamenlijke gesprek."