Cultuurfonds Noord-Brabant stelt 60.000 euro beschikbaar voor Nieuwe Makersregeling

Door Johanne Levinsky
3 min
Brabantse makers die niet langer dan 5 jaar geleden zijn afgestudeerd kunnen vanaf 1 april 2024 een beroep doen op de Nieuwe Makersregeling van het Cultuurfonds. Er is 60.000 euro beschikbaar gesteld voor nieuwe makers die ruimte, tijd en vertrouwen nodig hebben om een volledige periode aandacht te hebben voor hun artistieke proces. Voor makers die al langer actief zijn, zijn er drie wildcards. Dit meldt de provincie Noord-Brabant. 

Heb je nieuw werk waaraan je tijd wilt besteden, wil je met idee- of tekstontwikkeling aan de slag of heb je een publiekspresentatie of samenwerkingsproject op stapel? Dan kun je een aanvraag doen voor het aangaan van een artistiek project, experiment of maakproces.

Criteria en wildcards

Makers uit alle kunstdisciplines hebben ruimte om een aanvraag te doen bij het Cultuurfonds, maar ze moeten wel voldoen aan drie criteria: aanvragers wonen en werken in Brabant en zijn maximaal 5 jaar geleden afgestudeerd aan een kunstopleiding. Aanvragers mogen geen financiële bijdrage ontvangen van een Brabantse talenthub. Voor autodidacten geldt dat zij ook een aanvraag mogen doen, mits zij niet langer dan 5 jaar werkzaam zijn als kunstprofessional. De drie wildcards worden vrijgegeven aan uitzonderlijke makers die niet aan de criteria voldoen, maar het bestuur wel weten te overtuigen met hun bijzondere project of proces.

Aanvraagperiode op 1 april van start

De aanvraagperiode gaat op 1 april van start en sluit op 15 mei weer de deuren. Ideeën zijn te pitchen via het aanvraagportal van het Cultuurfonds. Ieder goedgekeurd idee, project of proces krijgt 4.0000 euro toegekend.