Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Is de Groningse Oosterpoort echt aan vervanging toe?

Door Nationale Recreatiegids / Ilias van Bruggen
schedule 6 min
location_on [xx]km
Is de Groningse Oosterpoort echt aan vervanging toe? / Foto: "lichtstrepen oosterpoort trompsingel groningen" door Stad Clickt
Een van de grootste muziekcentrum van Groningen is toe aan vervanging, meldt RTV Noord. Maar wat is de reden daarvoor? Kan het gebouw niet gewoon gerenoveerd worden? 

Al sinds 1973 is De Oosterpoort één van de belangrijkste podia in het Groningse Groningen. Jaren lang huisvest het internationaal bekende artiesten, evenementen zoals ESNS en tal van andere concerten en festivals. Het cultuurcentrum is jaarlijks goed voor 250.000 bezoekers en zet Groningen op de culturele kaart van Nederland.

Einde in zicht

Op de website meldt Oosterpoort dat ‘het einde van het centrum in zicht is’. Zo is het gebouw volgens de organisatie ‘uit zijn jasje gegroeid’ en is er op technisch niveau weinig toekomstperspectief voor het gebouw. Ook problemen met onderhoud, logistieke beperkingen, omgevingshinder en weinig mogelijkheden voor verduurzaming zouden hier een rol bij spelen.

De Nieuwe Poort

Om bezoekers van het cultuurcentrum op de hoogte te stellen en mee te laten denken over de toekomst van de Oosterpoort zijn er de afgelopen en komende tijd bijeenkomsten georganiseerd. Daar is ook verslaggever Reinder Smith bij aanwezig. Het valt hem op dat hij op de vraag waarom het gebouw niet wordt gerenoveerd geen duidelijke reactie krijgt. Dat vindt hij gek, aangezien de Stadsschouwburg ook al 150 jaar in de stad staat en inmiddels al meer dan 25 keer is gerenoveerd.

Daarnaast is er zo’n 300 miljoen begroot voor de bouw van een Nieuwe Poort, zoals de nieuwe Oosterpoort moet gaan heten bij nieuwbouw. Er wordt gekeken naar een locatie bij het hoofdstation van Groningen. Ook het Suikerterrein werd onderzocht, maar de voorkeur van NNO gaat in ieder geval uit naar een locatie bij het station.

Uit de bijeenkomsten blijkt dat de Nieuwe Poort vier zalen moet krijgen, schrijft NRC. Er komt een zaal voor klassieke muziek, zoals het Noord Nederlands Orkest (NNO), een voor alle muziekgenres, voor een intiemere setting en kleine voorstellingen en een grote zaal met 3.200 staplaatsen. Volgens de directeur van het centrum mijden grote artiesten het centrum omdat deze momenteel klein is. In de huidige Grote Zaal is ruimte voor maximaal 2.000 mensen.

Weerstand

Niet iedereen is voorstander van een verhuizing. Zo ook Pieter Michiel Schaap van GRAS, een architectencentrum in Groningen. Hij noemt het een ‘slecht plan’, omdat het volgens hem veel geld gaat kosten. Een begroting van 300 miljoen is dan ook niet niks.

Schaap denkt dat de beste oplossing renovatie is. Met een nieuwe, grote zaal voor popmuziek op de Suikerzijde.

Dat De Oosterpoort slecht te renoveren is, noemt hij daarnaast onzin. Hij stelt dat elk pand gerenoveerd kan worden. “Het is een onzorgvuldige omgang met bestaand erfgoed.” 

25 april '24 (12:48)

Permanent eerbetoon aan Def Rhymz in Rotterdam, mogelijk muurschildering

De gemeente Rotterdam zoekt een plek in de stad voor een blijvend eerbetoon aan de onlangs overleden rapper Def Rhymz. Dat laat een woordvoerder donderdag aan het ANP weten, naar aanleiding van berichtgeving van Rijnmond. De gemeente denkt aan een muurschildering, zoals deze onlangs ook al werd aangebracht op de muur van een sporthal in Rotterdam-Crooswijk.

25 april '24 ( 8:44)

30 miljoen euro opbrengst voor schilderij Gustav Klimt bij veiling

Een schilderij van Gustav Klimt heeft 30 miljoen euro opgebracht op een veiling in Wenen. Het gaat om het onafgemaakte werk Bildnis Fräulein Lieser.

24 april '24 (15:59)

Nederlandse voetbaldocumentaire wint prijs op filmfestival in India

De Nederlandse documentaire I Am Somebody heeft een prijs gewonnen op het Lucknow International Children's Film Festival in India. Dat heeft regisseur Jamillah van der Hulst gemeld. De film werd bekroond als beste documentaire. Op het festival werden 500 producties uit 91 landen vertoond.

24 april '24 (12:33)

Rijksmuseum Twenthe wil eenzaamheid onder jongeren aanpakken met kunst

De digitale wereld brengt ons allemaal heel dicht bij elkaar, maar duwt ons ook verder van elkaar weg. Ook jongeren lijden hieronder, ziet Rijksmuseum Twenthe. Het museum wil daarom jongeren samenbrengen met kunst. Dat idee ontstond tijdens de museumnacht, meldt AD.

23 april '24 (14:58)

Richard Groenendijk hoofdrolspeler bij terugkeer musical Hairspray

De musical Hairspray keert volgend jaar oktober terug in de Nederlandse theaters. Voor de grote rol van Edna Turnblad is cabaretier Richard Groenendijk gecast, die daarmee gelijk ook viert dat hij dertig jaar in het vak zit. Dat maakte theaterproducent De Graaf & Cornelissen Entertainment dinsdag bekend.

23 april '24 ( 9:48)

14 de musical, over leven van Johan Cruijff, stopt na drie jaar

14 de musical, de muziekvoorstelling over het leven van voetballegende Johan Cruijff, stopt deze zomer. Dat heeft producent Wolter Lommerde maandag bekendgemaakt. De laatste uitvoering is te zien op zaterdag 6 juli. De voorstelling heeft dan drie jaar gespeeld in het AFAS Theater in Leusden.

23 april '24 ( 9:11)

Jandino gaat op tournee en dat weten zijn fans

De website van komiek Jandino Asporaat is maandagavond enige tijd uit de lucht geweest door het grote aantal bezoekers. Vele tienduizenden mensen bezochten de pagina nadat Asporaat had aangekondigd volgend seizoen weer op tournee te gaan. De problemen waren na pakweg een kwartier verholpen.

23 april '24 ( 8:56)

Alex Klaasen werkt aan nieuwe musical

Alex Klaasen en componist Peter van de Witte werken samen aan een nieuwe musical. Dat heeft de cabaretier gemeld in het radioprogramma Volgspot. Het tweetal won zondagavond de Annie M.G. Schmidtprijs voor het lied 152W96TH street uit de voorstelling No Ponies.

23 april '24 ( 8:41)

Jan Jaap van der Wal na 12 jaar weer op tournee door Nederland

Jan Jaap van der Wal gaat voor het eerst in twaalf jaar weer een theatertournee in Nederland doen. De 44-jarige cabaretier staat van september tot mei in de theaters met zijn voorstelling Mijn vlakke land. In de show bekijkt Van der Wal, die inmiddels zeven jaar in België woont en werkt, Nederland met "de blik van een buitenstaander".

22 april '24 (13:12)

Rijksmuseum van Oudheden organiseert Romeinse speurroutes in meivakantie

Kinderen en hun families die tijdens de meivakantie naar het Museum van Oudheden komen, kunnen er allerlei activiteiten doen die in het teken staan van de familietentoonstelling ‘Romeinse villa’s in Limburg’. Kinderen kunnen kleurplaten inkleuren aan de knutseltafels in de Tempelzaal, en daar ook aan de slag met LEGO. Vanaf 1 mei organiseert het museum ook familierondleidingen op woensdag- of zondagmiddag. Het Museum van Oudheden is voor kinderen tot en met 18 jaar helemaal gratis. Alleen de speurroutes kosten 2,95 euro. Kaartjes hiervoor zijn bij de museumkassa te halen, meldt Museum van Oudheden.