Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Meer mensen vinden hun weg naar bioscopen, musea en theaters

Door Nationale Recreatiegids / Ilias van Bruggen
schedule 5 min
location_on [xx]km
Meer mensen vinden hun weg naar bioscopen, musea en theaters
Tijdens de coronapandemie was er geen optimaal klimaat voor ondernemingen en organisaties in de cultuur- en recreatiesector. Daar beginnen zij langzamerhand weer bovenop te krabbelen. Vorige week werd bekend dat zowel bioscopen, theaters en musea in 2023 flink meer bezoekers ontvingen dan het jaar ervoor, meldt NOS.

Eerder dit jaar constateerde de branchevereniging Vereniging van Schouwburg- en Concertgebouwdirecties (VSCD) al dat het aantal bezoekers in theaters en concertzalen ‘grotendeels’ weer terug op niveau was. Deze trends wordt nu ook door de Nederlandse Vereniging voor Bioscopen en Filmtheaters (NVBF) bevestigd. De branchevereniging ziet het aantal verkochte bioscoopkaartjes in 2023 stijgen met 27 procent naar 32 miljoen. Voorzitter Boris van der Ham wil dit niet alleen wijten aan het succes van de films Barbie en Oppenheimer. Hij ziet dat ook ouder publiek haar weg naar de bioscoop weer weet te vinden. “Daarnaast zitten zalen weer vaak vol en scoren Nederlandse producties zoals Tatta’s goed.”

Niet op niveau van voor corona

Ondanks de flinke stijging in het aantal museum-, film- en theaterbezoeken zijn de aantallen nog niet terug op het pre-coronaniveau. Hanneke Bruggeman, directeur van cultureel centrum De Nieuwe Kolk in Assen denkt dat dit komt doordat het leven gemiddeld duurder is geworden. “Mensen maken bewuster een keuze. Ga ik een weekendje weg, naar een restaurant of naar een pretpark.”

Bioscopen lukte het tot nu toe nog om de prijsstijgingen zo min mogelijk door te berekenen naar de bezoekers. Door een prijsstijging worden voornamelijk lagere inkomens benadeeld, terwijl ook deze groep naar bioscopen gaat. Dit heeft dus een negatieve invloed op het aantal bezoeken.

Kanttekening

Die stijging in bezoeken wordt ook opgemerkt in de museumsector. Concrete cijfers zijn er echter nog niet, maar De Museumvereniging verwacht een record over 2023 op basis van het aantal bezoekers met een museumjaarkaart.

Theaters en grote evenementen zien de bezoekersaantallen ook stijgen. Daar plaatst Van der Ham echter wel een kanttekening bij. Volgens hem is er voornamelijk een stijging zichtbaar bij cabaret en musicals, terwijl onbekendere producties nog wel te kampen hebben met lage bezoekersaantallen. En ondanks dat ook grotere evenementen meer mensen trekken, hebben deze organisaties ook te maken met grote kostenstijgingen. 

25 april '24 (13:33)

Directeur Groninger Museum vertrekt in november

GRONINGEN (ANP) - Andreas Blühm stopt eind november als algemeen directeur van het Groninger Museum. "Na 36 jaar werk bij vijf musea in twee landen, waarvan negentien jaar als directeur, is het moment gekomen om afscheid te nemen", verklaart hij. De 65-jarige Blühm vindt het ook tijd voor een nieuwe leiding in Groningen, afkomstig uit een jongere generatie.

25 april '24 (12:48)

Permanent eerbetoon aan Def Rhymz in Rotterdam, mogelijk muurschildering

De gemeente Rotterdam zoekt een plek in de stad voor een blijvend eerbetoon aan de onlangs overleden rapper Def Rhymz. Dat laat een woordvoerder donderdag aan het ANP weten, naar aanleiding van berichtgeving van Rijnmond. De gemeente denkt aan een muurschildering, zoals deze onlangs ook al werd aangebracht op de muur van een sporthal in Rotterdam-Crooswijk.

25 april '24 ( 8:44)

30 miljoen euro opbrengst voor schilderij Gustav Klimt bij veiling

Een schilderij van Gustav Klimt heeft 30 miljoen euro opgebracht op een veiling in Wenen. Het gaat om het onafgemaakte werk Bildnis Fräulein Lieser.

24 april '24 (15:59)

Nederlandse voetbaldocumentaire wint prijs op filmfestival in India

De Nederlandse documentaire I Am Somebody heeft een prijs gewonnen op het Lucknow International Children's Film Festival in India. Dat heeft regisseur Jamillah van der Hulst gemeld. De film werd bekroond als beste documentaire. Op het festival werden 500 producties uit 91 landen vertoond.

24 april '24 (12:33)

Rijksmuseum Twenthe wil eenzaamheid onder jongeren aanpakken met kunst

De digitale wereld brengt ons allemaal heel dicht bij elkaar, maar duwt ons ook verder van elkaar weg. Ook jongeren lijden hieronder, ziet Rijksmuseum Twenthe. Het museum wil daarom jongeren samenbrengen met kunst. Dat idee ontstond tijdens de museumnacht, meldt AD.

23 april '24 (14:58)

Richard Groenendijk hoofdrolspeler bij terugkeer musical Hairspray

De musical Hairspray keert volgend jaar oktober terug in de Nederlandse theaters. Voor de grote rol van Edna Turnblad is cabaretier Richard Groenendijk gecast, die daarmee gelijk ook viert dat hij dertig jaar in het vak zit. Dat maakte theaterproducent De Graaf & Cornelissen Entertainment dinsdag bekend.

23 april '24 ( 9:48)

14 de musical, over leven van Johan Cruijff, stopt na drie jaar

14 de musical, de muziekvoorstelling over het leven van voetballegende Johan Cruijff, stopt deze zomer. Dat heeft producent Wolter Lommerde maandag bekendgemaakt. De laatste uitvoering is te zien op zaterdag 6 juli. De voorstelling heeft dan drie jaar gespeeld in het AFAS Theater in Leusden.

23 april '24 ( 9:11)

Jandino gaat op tournee en dat weten zijn fans

De website van komiek Jandino Asporaat is maandagavond enige tijd uit de lucht geweest door het grote aantal bezoekers. Vele tienduizenden mensen bezochten de pagina nadat Asporaat had aangekondigd volgend seizoen weer op tournee te gaan. De problemen waren na pakweg een kwartier verholpen.

23 april '24 ( 8:56)

Alex Klaasen werkt aan nieuwe musical

Alex Klaasen en componist Peter van de Witte werken samen aan een nieuwe musical. Dat heeft de cabaretier gemeld in het radioprogramma Volgspot. Het tweetal won zondagavond de Annie M.G. Schmidtprijs voor het lied 152W96TH street uit de voorstelling No Ponies.

23 april '24 ( 8:41)

Jan Jaap van der Wal na 12 jaar weer op tournee door Nederland

Jan Jaap van der Wal gaat voor het eerst in twaalf jaar weer een theatertournee in Nederland doen. De 44-jarige cabaretier staat van september tot mei in de theaters met zijn voorstelling Mijn vlakke land. In de show bekijkt Van der Wal, die inmiddels zeven jaar in België woont en werkt, Nederland met "de blik van een buitenstaander".