Den Bosch krijgt museum gewijd aan Bossche Bollen

Door Nationale Recreatiegids
3 min
In Den Bosch zijn al veel bezienswaardigheden, maar nu komt er een unieke bezienswaardigheid naar de Brabantse hoofdstad dat nog ontbrak. Het gaat om een museum over het meest bekende culinaire erfgoed van de stad: de Bossche Bol. Begin april van dit jaar vindt de opening van de Bossche Bollen Belevenis plaats, een mini-museum onder het stadhuis, meldt Brodies. 

De afgelopen maanden is er in het geheim hard gewerkt om een klein museum te bouwen onder het stadhuis van Den Bosch. En dat het museum dit jaar opent is niet zomaar: volgend jaar bestaat de Bossche Bol namelijk 100 jaar.

Bollenvirtuoos

Het idee om een museum te openen over de smakelijke bollen komt van Jules Lauwerijssen van Bakkerij Royal. Deze bakker staat bekend om zijn nieuwe ideeën rondom de Bossche Bol. Zo bedacht hij eerder Bossche bollen in nieuwe smaken en is de uitvinder van de zogeheten ‘Bossche Bollekes’, een ijsje in de smaak van de Bossche bol.

“De Bossche Bol kent een rijke geschiedenis”, vertelt Lauwerijssen. “Het gevecht om de ‘echte’ Bossche Bol is al 100 jaar oud. En er gaan veel verschillende verhalen rond over wie de Bossche Bol heeft uitgevonden. Het houdt de gemoederen dus blijkbaar al meer dan een eeuw bezig. Dat bracht mij op het idee voor een museum.”

Wat kun je zien in het museum?

Je kan bijna iedere Nederlander vragen naar de Bossche Bol en zij zullen je vertellen wat het precies is. Maar wat is nou het geheim van de Bossche Bol en de aantrekkingskracht hiervan? "Dat is precies wat er in het museum wordt verteld. In zeven verschillende ruimtes ontdek (en proef) je de Bossche Bol", aldus het persbericht.