Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add

Trevor Noah vindt winnen Erasmusprijs 'werkelijk een eer'

Door ANP
schedule 5 min
location_on [xx]km
Trevor Noah vindt winnen Erasmusprijs 'werkelijk een eer'
Trevor Noah vindt het winnen van de Erasmusprijs "werkelijk een eer". Dat zei de Zuid-Afrikaanse komiek en televisiepresentator dinsdag in zijn dankwoord na het in ontvangst nemen van de prijs. Hij kreeg de prijs uit handen van koning Willem-Alexander in het Koninklijk Paleis Amsterdam. De Erasmusprijs gaat jaarlijks naar een persoon of instelling die een belangrijke bijdrage heeft geleverd op het gebied van de geesteswetenschappen, sociale wetenschappen en kunsten.

Noah vindt het "niet te geloven" dat hij de prestigieuze prijs krijgt. "Toen ik mijn komediecarrière begon, had ik nooit kunnen dromen dat dat kleine podium in Johannesburg het eerste puzzelstuk zou worden van een puzzel die me in contact zou brengen met mensen van over de hele wereld." Komedie is volgens hem connectie; de "diepe menselijke band" die we krijgen als we erachter komen dat we gedeelde dromen hebben. "Of je van Amsterdam komt of Johannesburg, we leggen allemaal samen de complexe reis des levens af." Door te lachen kunnen we barrières doorbreken, vervolgde Noah. "En het is een herinnering aan het feit dat er zelfs op de donkerste momenten licht is."

Koning Willem-Alexander sprak van een bijzondere dag, waarop de jongste laureaat ooit de prijs kreeg. De koning verwees naar een eerdere winnaar van de prijs, Charlie Chaplin. "Een briljante komiek", sprak hij, "een talent dat hem verbindt met de laureaat van vandaag." Humor kan soms "tricky business" zijn, en zelfs leiden tot geweld. "Maar stel je voor, een wereld zonder grappen." Lachen werkt bevrijdend, stelde koning Willem-Alexander. "Trevor Noah weet dat beter dan wie dan ook. Hij is meester van de bevrijdende lach."

Lof der Zotheid

De koning is regent van de Stichting Praemium Erasmianum, die elk jaar een ander thema kiest. Dit jaar is gekozen voor 'Lof der Zotheid', naar het gelijknamige boek van Desiderius Erasmus waarin humor, maatschappijkritiek en satire centraal staan. Noah handelt volgens de jury "in Erasmiaanse geest" met zijn talige, spottende en verbindende humor.

Onder de aanwezigen bevonden zich veel vakgenoten, onder wie Soundos El Ahmadi, Peter Pannekoek, Sanne Wallis de Vries, Raoul Heertje, Kasper van der Laan, Najib Amhali en Marc-Marie Huijbregts. Ook prinses Beatrix woonde de uitreiking bij naast onder anderen de Amsterdamse burgemeester Femke Halsema, rapper Akwasi Ansah en voormalig Tweede Kamer-voorzitter Gerdi Verbeet.

Aan de Erasmusprijs is een geldbedrag verbonden van 150.000 euro.

23 februari '24 (10:36)

Buitenaardse tentoonstelling van kunstenaar Bram Reijnders

Dat de Eindhovense kunstenaar Bram Reijnders graag naar het buitenland reist om zijn werk te presenteren. Nu is zijn werk echter te zien op een plek waar weinig mensen zullen komen. Maar daar is het werk dan ook niet voor bestemd. Donderdagnacht vertrok een raket, gelanceerd door Elon Musk en NASA. Daar zat ook een kunstwerk van Reijnders bij. Hij hoopt dat deze straks wordt bewonderd door ruimtewezens, meldt Omroep Brabant. 

23 februari '24 ( 8:51)

Vierde seizoen Project Rembrandt verschijnt eind maart op de buis

Het vierde seizoen van Project Rembrandt gaat vanaf zondag 24 maart bij de NTR op NPO 1 weer van start. Annechien Steenhuizen begeleidt een nieuwe groep kandidaten die hun schildertalent verder wil ontwikkelen. De winnaar mag een werk exposeren in het Rijksmuseum.

22 februari '24 (11:24)

Cultuurfonds Noord-Brabant stelt 60.000 euro beschikbaar voor Nieuwe Makersregeling

Brabantse makers die niet langer dan 5 jaar geleden zijn afgestudeerd kunnen vanaf 1 april 2024 een beroep doen op de Nieuwe Makersregeling van het Cultuurfonds. Er is 60.000 euro beschikbaar gesteld voor nieuwe makers die ruimte, tijd en vertrouwen nodig hebben om een volledige periode aandacht te hebben voor hun artistieke proces. Voor makers die al langer actief zijn, zijn er drie wildcards. Dit meldt de provincie Noord-Brabant. 

22 februari '24 ( 8:40)

'Onvoldoende draagvlak vanuit de redactie' zorgt voor opstap hoofdredacteur Brabants Dagblad

Carin Smulders legt haar functie als hoofdredacteur van het Brabants Dagblad neer omdat ze onvoldoende draagvlak vanuit de redactie voelt om een nieuwe koers te varen. Dat laat uitgever DPG Media woensdag weten.

21 februari '24 (13:04)

Is de Groningse Oosterpoort echt aan vervanging toe?

Een van de grootste muziekcentrum van Groningen is toe aan vervanging, meldt RTV Noord. Maar wat is de reden daarvoor? Kan het gebouw niet gewoon gerenoveerd worden? 

20 februari '24 (11:51)

Schrijfwedstrijd Francine Oomen afgelast om gezondheidsproblemen

Schrijfster Francine Oomen heeft haar optreden bij Nacht van de Literatuur op 23 maart afgezegd om "gezondheidsproblemen". Dat heeft de organisatie van het evenement dinsdag bekendgemaakt. Fans van de Hoe overleef ik-reeks, de boeken van Oomen, konden een gratis kaartje voor een optreden van Oomen krijgen tijdens de Nacht van de Literatuur.

20 februari '24 (10:53)

Spoorwegmuseum doelt op wereldrecord met ‘robottrein’

In samenwerking met Stichting Leaphy gaat het Spoorwegmuseum te Utrecht een poging tot een wereldrecord wagen. Dat meldt het museum in een persbericht. Op woensdag 28 februari willen ze de langste (speelgoed)robottrein laten rijden. Het huidige record staat op Belgische naam en werd gevestigd in 2016.

19 februari '24 (14:45)

Meer mensen vinden hun weg naar bioscopen, musea en theaters

Tijdens de coronapandemie was er geen optimaal klimaat voor ondernemingen en organisaties in de cultuur- en recreatiesector. Daar beginnen zij langzamerhand weer bovenop te krabbelen. Vorige week werd bekend dat zowel bioscopen, theaters en musea in 2023 flink meer bezoekers ontvingen dan het jaar ervoor, meldt NOS.

19 februari '24 (14:00)

FLEMMING krijgt eerste diamanten plaat in Nederland

FLEMMING heeft met zijn gelijknamige album de 200 miljoen streams gepasseerd. De zanger krijgt daarom als allereerste artiest in Nederland een diamanten plaat overhandigd.

19 februari '24 (10:54)

Scheepvaartmuseum Amsterdam vertelt op nieuwe manieren over koloniale verleden

De donkere kant van de VOC en het slavernijverleden. Twee zware onderwerpen, maar voor het Scheepvaartmuseum in Amsterdam ook belangrijke onderwerpen. Het museum heeft een nieuwe route ingeslagen om te vertellen over het koloniale verleden van Nederland. Zo ligt de focus nu meer op de duistere zijde van het slavernijverleden in en door Nederland en de VOC. Hiervoor zijn onder andere verschillende aanpassingen gedaan aan het replica VOC-schip dat bij het museum ligt. Dat meldt NH Nieuws.