Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add

Bijzondere stemlocaties: stemmen op kinderboerderij of in museum

Door ANP
schedule 5 min
location_on [xx]km
Bijzondere stemlocaties: stemmen op kinderboerderij of in museum
Ook dit jaar worden er voor de Tweede Kamerverkiezingen op bijzondere locaties stembureaus ingericht. Zo kan in Amsterdam gestemd worden bij kinderboerderij De Werf. "Geniet voor en na het stemmen van de dieren", zo stelt de gemeente. "Je kunt ze aaien en (soms) knuffelen."

Ook kan worden gestemd in het Nieuwe Instituut in Rotterdam, een museum dat zich richt op onder meer architectuur en design. Het stemlokaal zit in het auditorium en stemmers mogen daarna gratis de rest van het museum bezoeken.

Het kleinste stembureau van Nederland is ook dit jaar weer te vinden in het Overijsselse Marle, namelijk in de huiskamer van Wim Westhoff. Hij zei eerder al dat hij vanaf 07.30 uur tot "het bittere eind" klaarzit met vrijwilligers.

013 Poppodium in Tilburg laat stemmers bij deze verkiezingen op de plek staan waar "normaal de allergrootste sterren staan", namelijk de zogeheten Main Stage.

Ook in verschillende theaters door het land kan worden gestemd, zoals in het Koepeltheater in Leeuwarden en het Parktheater Eindhoven.

Het Anne Frank Huis in Amsterdam wordt ook een stembureau, stemmers kunnen gratis naar binnen. Burgemeester Femke Halsema liet eerder al weten dat er speciale aandacht is voor de veiligheid van dit stembureau, "gelet op de situatie in Israël en de Palestijnse gebieden". Het Anne Frank Huis is in principe voor ander publiek gesloten, maar als in de praktijk blijkt dat er weinig stemmers komen, worden er wel andere bezoekers toegelaten.

"Het Anne Frank Huis is een van de plekken die eraan herinnert wat er kan gebeuren als democratie en rechtsstaat verdwijnen", zegt de Anne Frank Stichting. Algemeen directeur Ronald Leopold: "Anne Frank werd geboren in een democratisch land, maar vier jaar later veranderde haar geboorteland in een dictatuur. Belangrijk is het besef dat de democratie kwetsbaar is en we onze democratische waarden moeten koesteren."

Ook diverse moskeeën openen de deuren voor stemmers, waaronder de Ulu Moskee in Utrecht.

Daarnaast kan gestemd worden in bioscopen, waaronder in de bioscoop CineCity in Vlissingen en in verschillende vestigingen van bioscoopketen Pathé.

12 april '24 (12:48)

Amstelveens Cobra Museum mogelijk uit financiële penarie

Goed nieuws voor het Cobra Museum in Amstelveen: het college van B&W geeft aan dat zij bereid zijn om een subsidie voor meerdere jaren te verstrekken aan het museum. Eerder liet het Cobra Museum weten dat zij in de financiële problemen zitten. Volgens het museum is het lastig om exposities te trekken als zij niet in een stabiele financiële situatie verkeren, meldt 1Amstelveen.

11 april '24 (10:35)

TV-componist Tonny Eyk krijgt oeuvreprijs

Tonny Eyk krijgt dit jaar de oeuvreprijs bij de uitreiking van de Music in Media Awards (MIMA's). De 83-jarige componist en muzikant was verantwoordelijk voor de muziek van talloze tv-programma's en schreef ook verschillende hits voor Kinderen voor Kinderen.

10 april '24 (13:16)

Dirigent Edo de Waart vindt dat het tijd is om met pensioen te gaan

Dirigent Edo de Waart stopt ermee, meldt het Radio Filharmonisch Orkest (RFO) op zijn site. Na een loopbaan van meer dan zestig jaar vindt de 82-jarige het tijd om met pensioen te gaan.

10 april '24 (11:11)

Brabant opent subsidieronde voor amateurkunst

De provincie Brabant vindt continuïteit in amateurkunst belangrijk. Daarom opent de provincie vandaag een subsidieronde waarbij amateurkunstenaars een meerjarige subsidie kunnen ontvangen. Aanvragen kan van 10 april tot en met 30 mei. Voor de subsidieregeling is voor de periode 2025-2028 2,64 miljoen euro vrijgesteld, meldt provincie Brabant.

10 april '24 (10:56)

Overijssel zet Kunst van de Korte Keten centraal met reizend minimuseum

Tijdens het evenement ‘Streekfeest de Waard: Blij in de Wei!’ op Zuivelboerderij de Waard in Balkbrug is op 6 april het Kleinste Mobiele Museum van Nederland gelanceerd. Het is een project waarmee verbinding wordt gemaakt tussen kunst en streekproducten in Zwolle en het Overijsselse Vechtdal. Met De Korte Keten Experience, een muziekvoorstelling van The Unstoppables, een streeklunch en streekproductenmarkt staat het minimuseum klaar om bezoekers te ontvangen, meldt Marketing Oost.

10 april '24 ( 8:45)

Klaas van der Eerden na tien jaar terug het theater in

Klaas van der Eerden gaat na tien jaar afwezigheid weer het theater in met een nieuw programma. De officiële première vindt plaats op donderdag 19 september in het Theater De Fransche School in Culemborg en is daarna tot en met 13 mei 2025 te zien in theaters door het land, heeft zijn management dinsdag bekendgemaakt.

09 april '24 (10:50)

Museum De Lakenhal bestaat 150 jaar en dat wordt gevierd

Op 1 mei bestaat Museum De Lakenhal 150 jaar. In 1874 werd de oude Laecken-Halle omgedoopt tot stadsmuseum van Leiden en geopend voor het grote publiek. Dat wil het museum vieren met gratis toegang en allerlei activiteiten, zoals flitslezingen, kindercolleges en creatieve opdrachten. Daarnaast is er een avondprogramma tijdens de Nacht van de Zintuigen. De burgemeester van Leiden opent samen met directeur Tanja Elstgeest om 10:00 uur de poort en onthult een nieuw kunstwerk van Claudy Jongstra, meldt het museum. 

08 april '24 (11:02)

Speciale Tussen Kunst en Kitsch aflevering in het teken van kunstenaar Anton Heyboer

Omroep AVROTROS maakt een aflevering van Tussen Kunst en Kitsch Extra, die in het teken staat van de Nederlandse kunstenaar Anton Heyboer. Aanleiding voor de special is dat het dit jaar honderd jaar geleden is dat Heyboer werd geboren. De uitzending is op 14 april te zien bij NPO 2 Extra en terug te zien via de website van de omroep.

08 april '24 ( 8:47)

Boef B2 uit Bassie & Adriaan, Harry Dikmans, overleden

Artiest, sneltekenaar en acteur Harry Dikmans is vrijdag op 96-jarige leeftijd overleden. Dikmans kreeg voornamelijk bekendheid als de eerste dove boef B2 in Bassie & Adriaan.

08 april '24 ( 8:44)

West Side Story na dertig jaar terug in Nederlandse theaters

De musical West Side Story keert na bijna dertig jaar terug in de Nederlandse theaters. Producent De Graaf & Cornelissen Entertainment komt in het seizoen van 2025-2026 met een nieuwe Nederlandse versie van de oorspronkelijke Amerikaanse musical uit 1957.