Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add

Voorlopig geen treinverkeer naar Spoorwegmuseum

Door Nationale Recreatiegids
schedule 5 min
location_on [xx]km
Voorlopig geen treinverkeer naar Spoorwegmuseum / Foto: "Maliebaanstation Utrecht" door Spoorwegmuseum
Bezoekers van het Spoorwegmuseum in Utrecht moeten voorlopig op zoek naar een alternatief voor de treinverbinding naar het museum. De pendeltrein naar het museum kan niet meer rijden. ProRail stelt dat zij de veiligheid niet kunnen garanderen en heeft daarom het besluit genomen, meldt RTV Utrecht.

Afgelopen februari begon de discussie over de veiligheid van de spoorlijn naar Utrecht Maliebaan, het station bij het Spoorwegmuseum. Toen passeerde een trein de overweg op de Kardinaal de Jongweg. De spoorbomen waren echter niet goed gesloten. Dat kwam doordat er vuil en bladeren op het spoor lagen. Die zorgden ervoor dat het detectiesysteem niet goed functioneerde. De treinen op het traject rijden niet enorm hard, tussen 40 en 60 kilometer per uur, maar het is voldoende om de veiligheid in het geding te stellen.

Het is in de afgelopen twaalf jaar dertien keer voorgekomen dat een trein niet goed werd opgemerkt door het detectiesysteem. Het leidde in geen geval tot ernstige verkeersongelukken. Wel kon zeven keer een trein doorrijden terwijl de overgang niet goed was afgesloten.

Onderzoek

ProRail vindt het te riskant om de spoorlijn open te houden. Om onderzoek te doen is het daarom voor onbepaalde tijd gesloten. Maar geen zorgen: de pendeltrein van het Centraal Station naar station Utrecht Maliebaan is niet essentieel. Deze reis is ook gemakkelijk te voet af te leggen. Als dat niet lukt, adviseert NS om de bus te nemen.

Kerstvakantie

Ondanks onduidelijkheden over de duur van het onderzoek, hoopt ProRail dat de spoorlijn voor de kerstvakantie weer open kan. De spoorwegbeheerder stelt dat het gaat om een unieke situatie. Er rijden namelijk weinig treinen over dit spoor, die ook nog eens erg licht zijn. Daardoor is het lastig voor het systeem om de treinen te detecteren. Ook staan bomen dicht bij het spoor die veel bladeren verliezen. “De bladeren kunnen niet echt een kant op omdat het in een stedelijk gebied ligt”, aldus Evertjan de Rooij namens het museum. Ook stelt hij dat er geen vergelijkbare situaties zijn in het land. “We willen een duurzame oplossing en niet meer elk jaar met hetzelfde probleem zitten.”

Natuurlijk gaat veiligheid voorop. Dat begrijpen zo ook bij het Spoorwegmuseum. Niemand wil de gevolgen van een spoorboom die niet goed omlaag gaat. 

06 december '23 (10:42)

Rijksmuseum van Oudheden tijdens kerstvakantie in teken van knutselen en middeleeuwen

Het Rijksmuseum van Oudheden staat tijdens de kerstvakantie dit jaar in het teken van knutselen en de middeleeuwen. Kinderen kunnen met pennen, potloden en stiften wenskaarten maken in middeleeuwse stijl. De tentoonstelling ‘Het jaar 1000’ dient als inspiratiebron voor de wenskaarten, maar natuurlijk mogen ze ook hun eigen fantasie gebruiken. Het museum is tijdens de kerstvakantie gratis te bezoeken voor kinderen tot en met 18 jaar. Dit meldt het Rijksmuseum van Oudheden.

06 december '23 ( 9:00)

Techniek van graslandbevloeiing en Zomercarnaval Rotterdam nu op Unesco-lijst

Het Zomercarnaval Rotterdam en de zogeheten techniek van graslandbevloeiing zijn op de internationale Unesco-lijst van immaterieel erfgoed gezet. Dat is dinsdag besloten tijdens de jaarlijkse bijeenkomst van het Unesco Immaterieel Erfgoed Comité in Botswana, meldt de Nederlandse Unesco Commissie.

05 december '23 (10:47)

Nationaal Holocaustmuseum krijgt twee miljoen extra subsidie

Het ministerie van OCW (Onderwijs, Cultuur en Wetenschap) geeft twee miljoen euro extra subsidie aan het Nationaal Holocaustmuseum. Dat geld is voor de ontwikkeling en exploitatie van het nieuwe museum. Dit bedrag komt bovenop de subsidie van 5,6 miljoen euro die het museum in de periode 2019-2023 al heeft ontvangen van het ministerie van VWS (Volksgezondheid, Welzijn en Sport). Door de stijgende bouwkosten heeft het Joods Cultureel Kwartier, dat het Nationaal Holocaustmuseum ontwikkelt, extra bijdrage gevraagd. Dat meldt Rijksoverheid.

04 december '23 ( 9:11)

Keti Koti bijgeschreven op lijst immaterieel erfgoed Nederland

Keti Koti, de dag van de herdenking en viering van de afschaffing van de slavernij, is zaterdag officieel bijgeschreven in de Inventaris Immaterieel Erfgoed Nederland. Dat gebeurde op voordracht van NiNsee, het Nationaal Instituut Nederlands Slavernijverleden en Erfenis. Keti Koti stond al sinds 2020 in de Canon van Nederland, de vijftig vensters met belangrijke historische gebeurtenissen voor Nederland.

01 december '23 ( 9:24)

Jeugdtheater Hofplein uit Rotterdam wint nieuwe cultuurprijs

Het Rotterdamse Jeugdtheater Hofplein is de eerste winnaar van de nieuwe ELJA Foundation Award voor kunst en cultuur. Dat is bekendgemaakt tijdens een bijeenkomst in het DeLaMar Theater in Amsterdam.

30 november '23 (10:20)

Staatssecretaris Uslu van Cultuur en Media verlaat kabinet voor reisorganisatie

Staatssecretaris Gunay Uslu (Cultuur en Media) verlaat het kabinet om reisorganisatie en familiebedrijf Corendon te gaan leiden. Dat heeft de bewindsvrouw van D66 laten weten. Ze vertrekt per 1 december na een zeer dringend beroep van het bedrijf.

30 november '23 ( 9:03)

Jaarlijks korpsconcert Luxor Theater bijgewoond door koning

Koning Willem-Alexander heeft woensdagavond in het Luxor Theater in Rotterdam het korpsconcert in het teken van 50-jarig jubileum van de UK/NL Amphibious Force bijgewoond. Het Korps Mariniers deelde op X foto's van de bijeenkomst.

29 november '23 (21:01)

Grootste modeprijs Nederland voor ontwerper Benchellal

Modeontwerper Mohamed Benchellal heeft woensdag in het Rijksmuseum in Amsterdam het Cultuurfonds Mode Stipendium in ontvangst genomen, dat dit jaar voor de twaalfde keer werd uitgereikt. Volgens de jury van de belangrijkste modeprijs van Nederland belichaamt Benchellal de toekomst van mode. Het stipendium bestaat uit een wisseltrofee en een bedrag van 50.000 euro, bedoeld voor verdere artistieke en zakelijke ontwikkeling en beschikbaar gesteld door een anonieme schenker.

29 november '23 (10:46)

Culturele instellingen in Den Haag krijgen ruim miljoen euro steun

Gemeente Den Haag gaat de culturele instellingen die in zwaar weer terecht zijn gekomen door de coronapandemie, de inflatie en hoge energieprijzen financieel ondersteunen. In totaal stelt de gemeente hier 1,3 miljoen euro beschikbaar voor. Wethouder Saskia Bruines zegt dat deze ondersteuning moet voorkomen dat instellingen noodgedwongen de deuren moeten sluiten, meldt Omroep West.

29 november '23 ( 9:42)

Trevor Noah vindt winnen Erasmusprijs 'werkelijk een eer'

Trevor Noah vindt het winnen van de Erasmusprijs "werkelijk een eer". Dat zei de Zuid-Afrikaanse komiek en televisiepresentator dinsdag in zijn dankwoord na het in ontvangst nemen van de prijs. Hij kreeg de prijs uit handen van koning Willem-Alexander in het Koninklijk Paleis Amsterdam. De Erasmusprijs gaat jaarlijks naar een persoon of instelling die een belangrijke bijdrage heeft geleverd op het gebied van de geesteswetenschappen, sociale wetenschappen en kunsten.