Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add

Sluiting Couperus Museum in Den Haag dreigt door geldgebrek

Door ANP
schedule 4 min
location_on [xx]km
Sluiting Couperus Museum in Den Haag dreigt door geldgebrek
Het Couperus Museum in Den Haag moet per 1 januari vermoedelijk de deuren sluiten. Dat meldt het museum maandag op sociale media.

"Ondanks het feit dat het jubileumjaar 2023 en de verrassende expositie Couperus non binair avant la lettre? meer bezoekers naar het Louis Couperus Museum bracht dan ooit blijkt het niet meer mogelijk een museum te runnen op basis van één enkele privé-financier", staat op de website. "Daarom zijn wij op zoek naar een nieuwe mecenas."

Als die niet wordt gevonden, moet het museum vrijwel zeker de deuren sluiten. "Dit zou eeuwig zonde zijn voor Den Haag en het einde van een mooie droom. Maar wie weet gebeurt er nog een wonder. Daar hopen wij op!" Oprichter Caroline de Westenholz stelt maandag in gesprek met NRC dat de gemeente Den Haag meerdere verzoeken om gemeentelijke subsidie heeft afgewezen.

Couperus geldt als een van de grootste schrijvers die Nederland ooit heeft voortgebracht. Maar hij is "te chique en te moeilijk voor subsidie", aldus de oprichter in NRC. Het museum bevindt zich aan de Javastraat in Den Haag. De expositieruimte die is gewijd aan de Haagse romanschrijver werd geopend in 1995.

De Westenholz steekt naar eigen zeggen jaarlijks gemiddeld zo'n 30.000 euro in het museum. De 68-jarige oprichter kan dit na bijna dertig jaar niet meer opbrengen. Het museum trekt per jaar zo'n 3000 enthousiaste bezoekers. Het aantal bezoekers nam de afgelopen jaren toe.

Het oeuvre van Couperus (1863-1923) biedt scherpe observaties van de wereld rond de vorige eeuwwisseling. De auteur, die opviel door zijn dandy levensstijl, reisde veel en leefde enige tijd in Nederlands-Indië. Meerdere boeken van hem werden ook verfilmd, zoals De Stille Kracht, Eline Vere en Van oude mensen, de dingen die voorbij gaan.

De gemeente wees eerder ook een voorstel af om de honderdste sterfdag van Couperus dit jaar groots te vieren. Het museum zou een jaarlijkse financiële injectie van 50.000 euro moeten krijgen om open te blijven.

30 november '23 (10:20)

Staatssecretaris Uslu van Cultuur en Media verlaat kabinet voor reisorganisatie

Staatssecretaris Gunay Uslu (Cultuur en Media) verlaat het kabinet om reisorganisatie en familiebedrijf Corendon te gaan leiden. Dat heeft de bewindsvrouw van D66 laten weten. Ze vertrekt per 1 december na een zeer dringend beroep van het bedrijf.

30 november '23 ( 9:03)

Jaarlijks korpsconcert Luxor Theater bijgewoond door koning

Koning Willem-Alexander heeft woensdagavond in het Luxor Theater in Rotterdam het korpsconcert in het teken van 50-jarig jubileum van de UK/NL Amphibious Force bijgewoond. Het Korps Mariniers deelde op X foto's van de bijeenkomst.

29 november '23 (21:01)

Grootste modeprijs Nederland voor ontwerper Benchellal

Modeontwerper Mohamed Benchellal heeft woensdag in het Rijksmuseum in Amsterdam het Cultuurfonds Mode Stipendium in ontvangst genomen, dat dit jaar voor de twaalfde keer werd uitgereikt. Volgens de jury van de belangrijkste modeprijs van Nederland belichaamt Benchellal de toekomst van mode. Het stipendium bestaat uit een wisseltrofee en een bedrag van 50.000 euro, bedoeld voor verdere artistieke en zakelijke ontwikkeling en beschikbaar gesteld door een anonieme schenker.

29 november '23 (10:46)

Culturele instellingen in Den Haag krijgen ruim miljoen euro steun

Gemeente Den Haag gaat de culturele instellingen die in zwaar weer terecht zijn gekomen door de coronapandemie, de inflatie en hoge energieprijzen financieel ondersteunen. In totaal stelt de gemeente hier 1,3 miljoen euro beschikbaar voor. Wethouder Saskia Bruines zegt dat deze ondersteuning moet voorkomen dat instellingen noodgedwongen de deuren moeten sluiten, meldt Omroep West.

29 november '23 ( 9:42)

Trevor Noah vindt winnen Erasmusprijs 'werkelijk een eer'

Trevor Noah vindt het winnen van de Erasmusprijs "werkelijk een eer". Dat zei de Zuid-Afrikaanse komiek en televisiepresentator dinsdag in zijn dankwoord na het in ontvangst nemen van de prijs. Hij kreeg de prijs uit handen van koning Willem-Alexander in het Koninklijk Paleis Amsterdam. De Erasmusprijs gaat jaarlijks naar een persoon of instelling die een belangrijke bijdrage heeft geleverd op het gebied van de geesteswetenschappen, sociale wetenschappen en kunsten.

28 november '23 (11:44)

Stedelijk Museum krijgt volgend jaar weer een beeldentuin

Het Stedelijk Museum krijgt in het najaar van 2024 weer een beeldentuin. Dat maakt het Amsterdamse museum dinsdag bekend. De tuin keert terug op de oorspronkelijke locatie van begin deze eeuw, namelijk op de plek van het huidige entreegebied van het museum.

27 november '23 (10:39)

Bezoekers voor de laatste keer naar het Afrika Museum in Berg en Dal

Dit weekend was de laatste dat het Afrika Museum in Berg en Dal open was. Zondag was de laatste dag dat mensen het museum konden bezoeken. Trouwe bezoekers reageren teleurgesteld op de sluiting, meldt Omroep Gelderland. 

27 november '23 ( 8:59)

Nederlanders kanshebbers bij 62e uitreiking Rose d'Or Awards

Twee Nederlandse tv- en filmproducties maken maandagavond in Londen kans op een Rose d'Or Award, een prestigieuze internationale tv- en audioprijs. Met het programma De Nieuwe Vermeer dingt Omroep MAX mee voor een beeldje en regisseur Saskia Boddeke is genomineerd voor de documentairefilm Het zit in mijn hart, die te zien was bij de NTR.

24 november '23 (14:41)

Voorlopig kan Cobra Museum openblijven: gemeente springt financieel bij

Het Cobra Museum in Amstelveen is voorlopig gered van faillissement. Het komende jaar krijgt het museum 1,4 miljoen euro van de gemeente om open te blijven. Daarbij moet het museum zich wel aan een aantal voorwaarden houden, meldt NOS.

24 november '23 (13:04)

Politie doet merkwaardige vondst in Rheden: sarcofaag aangetroffen in bushokje

Woensdag heeft de politie een vreemde vondst gedaan. In een bushokje aan de Oranjeweg is een sarcofaag aangetroffen. Er lag niemand in de kist, meldt Omroep Gelderland.