Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add

Özcan Akyol en Bastiaan Ragas klimmen in de pen voor sinterklaasverhaal

Door ANP
schedule 3 min
location_on [xx]km
Özcan Akyol en Bastiaan Ragas klimmen in de pen voor sinterklaasverhaal
Özcan Akyol, Bastiaan Ragas en Dafne Schippers schrijven de jaarlijkse sinterklaasprentenboekenserie. De reeks is dit jaar toe aan zijn twintigste editie, is maandag bekendgemaakt.

Akyol, ook wel Eus genoemd, schreef het sinterklaasboek Een feest voor Iedereen. In het boek hoort hoofdpersoon Ruby van haar klasgenoot Amir dat de Sint altijd hun huis overslaat, waarna ze besluit om in actie te komen. "Ik vind dat het sinterklaasfeest echt voor iedereen is", vertelt de schrijver. "Voor ieder kind dat in Nederland woont. Niemands deur mag worden overgeslagen."

Voormalig atlete Dafne Schippers, die vorige maand bekendmaakte een punt achter haar sportcarrière te zetten, schreef met Milo & Mino en de Pietenrace haar eerste kinderverhaal. "Ik heb het over een competitie, hoe kan het ook anders", laat ze weten. Haar verhaal gaat over hoe pieten in Spanje tegen elkaar moeten strijden om mee te mogen naar Nederland. Bij het laatste onderdeel, de sprint, zal blijken of de hoofdfiguren het redden. "Het was ontzettend leuk om te mogen doen en mijn fantasie hier in kwijt te kunnen."

Bastiaan Ragas heeft voorheen wel boeken geschreven, maar nog niet eerder een kinderboek. "Ik vond het heel leuk om weer in de wereld van Sinterklaas en de pieten te kruipen", zegt de acteur. "Als vader van vier kinderen heb ik vroeger heel veel voorgelezen en sinterklaas was een groot feest."

De Nationale Sinterklaasboeken zijn in de sinterklaasperiode verkrijgbaar bij deelnemende supermarkten.

29 november '23 (10:46)

Culturele instellingen in Den Haag krijgen ruim miljoen euro steun

Gemeente Den Haag gaat de culturele instellingen die in zwaar weer terecht zijn gekomen door de coronapandemie, de inflatie en hoge energieprijzen financieel ondersteunen. In totaal stelt de gemeente hier 1,3 miljoen euro beschikbaar voor. Wethouder Saskia Bruines zegt dat deze ondersteuning moet voorkomen dat instellingen noodgedwongen de deuren moeten sluiten, meldt Omroep West.

29 november '23 ( 9:42)

Trevor Noah vindt winnen Erasmusprijs 'werkelijk een eer'

Trevor Noah vindt het winnen van de Erasmusprijs "werkelijk een eer". Dat zei de Zuid-Afrikaanse komiek en televisiepresentator dinsdag in zijn dankwoord na het in ontvangst nemen van de prijs. Hij kreeg de prijs uit handen van koning Willem-Alexander in het Koninklijk Paleis Amsterdam. De Erasmusprijs gaat jaarlijks naar een persoon of instelling die een belangrijke bijdrage heeft geleverd op het gebied van de geesteswetenschappen, sociale wetenschappen en kunsten.

28 november '23 (11:44)

Stedelijk Museum krijgt volgend jaar weer een beeldentuin

Het Stedelijk Museum krijgt in het najaar van 2024 weer een beeldentuin. Dat maakt het Amsterdamse museum dinsdag bekend. De tuin keert terug op de oorspronkelijke locatie van begin deze eeuw, namelijk op de plek van het huidige entreegebied van het museum.

27 november '23 (10:39)

Bezoekers voor de laatste keer naar het Afrika Museum in Berg en Dal

Dit weekend was de laatste dat het Afrika Museum in Berg en Dal open was. Zondag was de laatste dag dat mensen het museum konden bezoeken. Trouwe bezoekers reageren teleurgesteld op de sluiting, meldt Omroep Gelderland. 

27 november '23 ( 8:59)

Nederlanders kanshebbers bij 62e uitreiking Rose d'Or Awards

Twee Nederlandse tv- en filmproducties maken maandagavond in Londen kans op een Rose d'Or Award, een prestigieuze internationale tv- en audioprijs. Met het programma De Nieuwe Vermeer dingt Omroep MAX mee voor een beeldje en regisseur Saskia Boddeke is genomineerd voor de documentairefilm Het zit in mijn hart, die te zien was bij de NTR.

24 november '23 (14:41)

Voorlopig kan Cobra Museum openblijven: gemeente springt financieel bij

Het Cobra Museum in Amstelveen is voorlopig gered van faillissement. Het komende jaar krijgt het museum 1,4 miljoen euro van de gemeente om open te blijven. Daarbij moet het museum zich wel aan een aantal voorwaarden houden, meldt NOS.

24 november '23 (13:04)

Politie doet merkwaardige vondst in Rheden: sarcofaag aangetroffen in bushokje

Woensdag heeft de politie een vreemde vondst gedaan. In een bushokje aan de Oranjeweg is een sarcofaag aangetroffen. Er lag niemand in de kist, meldt Omroep Gelderland. 

24 november '23 ( 9:22)

Wisselende reacties onder cultuurorganisaties over verkiezingsuitslag

De uitslag van de Tweede Kamerverkiezingen levert gemixte reacties op onder cultuurorganisaties. Zo zien Kunsten’92, belangenorganisatie van de kunst-, cultuur- en erfgoedwereld een extra uitdaging in de verkiezingsuitslag. Een andere partijen, zoals de Vereniging van Schouwburg- en Concertgebouworganisaties, kijkt de komende tijd ‘nauwlettend waar kansen liggen’ en wil in gesprek met de overheid. De PVV, die de meeste zetels heeft gehaald tijdens de verkiezingen, wil het liefst stoppen met kunst- en cultuursubsidies. 

24 november '23 ( 8:45)

Acteur en regisseur Helmert Woudenberg overleden op 78-jarige leeftijd

Acteur, regisseur en toneelschrijver Helmert Woudenberg is donderdag plotseling overleden. Dat heeft zijn zoon aan het ANP laten weten. Woudenberg (78) zat midden in een theatertournee met het toneelstuk Blind. Hij overleed aan een hartaanval.

24 november '23 ( 8:41)

Tweede locatie DeLaMar Theater in Amsterdam sluit de deuren

De tweede locatie van het DeLaMar Theater in Amsterdam gaat dicht. Volgens directeur Andreas Fleischmann is de vestiging in Amsterdam-West, die enkele jaren geleden werd geopend, niet rendabel te krijgen. Het theater sluit per 2024, laat hij in een interview met Het Parool weten.