Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add

Museum Speelklok presenteert expositie Maak ’t Even

Door Nationale Recreatiegids
schedule 5 min
location_on [xx]km
Museum Speelklok presenteert expositie Maak ’t Even
Maak je een exclusief product of wil je juist tegen een lage prijs veel mensen bereiken? Welke materialen kun je gebruiken en zijn ze verkrijgbaar of heel kostbaar? Kun je een ontwerp laten repareren of moet je het meteen vervangen? Actuele dilemma’s waar de makers van de collectiestukken van Museum Speelklok in Utrecht eeuwen geleden ook al tegenaan liepen. De nieuwe tentoonstelling Maak ’t EvenMuziekmachines en duurzaam design geeft inzicht in de keuzes die deze uitvinders destijds maakten en waar hedendaagse ontwerpers voor staan. Voor deze expositie brengt Museum Speelklok het werk van drie ontwerpers en makers van historische muziekmachines bij elkaar. Maak ’t Even is te zien van 15 december 2023 tot en met 8 september 2024. Dit meldt Museum Speelklok.

Achter elke speelklok en elk orgel in Museum Speelklok zit een proces waarin is nagedacht over materiaal, kosten, mechaniek en hoe het instrument zo lang mogelijk meegaat. De instrumenten nemen bezoekers mee naar het verleden en geven inzicht in de keuzes die de inventieve makers toen moesten maken. Door de discussie over de huidige productieprocessen en de manier waarop producten gemaakt worden, is er inmiddels veel aandacht voor duurzaamheid. Consumptie zal moeten veranderen, maar hoe? Is de sleutel tot een duurzame toekomst in het verleden te vinden? 

Oplossingen in design 

Museum Speelklok nodigt ontwerpers Jelle MastenbroekJesse Howard en Christien Meindertsma uit om in Maak ’t Even met hun werk in dialoog gaan met de historische collectie. Ze onderzoeken het gebruik en hergebruik van materialen, nieuwe productiemethodes en een andere manier van ontwerpen. Jelle Mastenbroek kaart met zijn humoristische installaties maatschappelijke thema’s als de veelheid aan onnodige spullen aan. Jesse Howard ontwerpt alledaagse apparaten op zo'n manier dat gebruikers ze zelf in een handomdraai kunnen maken en repareren. Van Christien Meindertsma worden delen uit haar onderzoek naar verschillende bewerkingen en toepassingen van schapenwol getoond die meer met muziekinstrumenten te maken blijken te hebben dan gedacht; werken van Meindertsma zijn onder meer opgenomen in collecties van het MOMA New York en Victoria & Albert Museum in Londen. 

Speciale audiotour door Maak ’t Even  

Onwerper Simon Dogger verloor tijdens zijn studie aan de Design Academy Eindhoven zijn visuele vermogens. Zijn nieuwe realiteit werd het uitgangspunt en tevens onderwerp van zijn ontwerpen. In een audiotour door Maak ’t Even neemt hij het publiek mee in zijn belevingswereld. Hoe ervaart hij de zelfspelende muziekinstrumenten in Museum Speelklok? Wat hoort hij en welke associaties roepen ze bij hem op? 

29 november '23 (10:46)

Culturele instellingen in Den Haag krijgen ruim miljoen euro steun

Gemeente Den Haag gaat de culturele instellingen die in zwaar weer terecht zijn gekomen door de coronapandemie, de inflatie en hoge energieprijzen financieel ondersteunen. In totaal stelt de gemeente hier 1,3 miljoen euro beschikbaar voor. Wethouder Saskia Bruines zegt dat deze ondersteuning moet voorkomen dat instellingen noodgedwongen de deuren moeten sluiten, meldt Omroep West.

29 november '23 ( 9:42)

Trevor Noah vindt winnen Erasmusprijs 'werkelijk een eer'

Trevor Noah vindt het winnen van de Erasmusprijs "werkelijk een eer". Dat zei de Zuid-Afrikaanse komiek en televisiepresentator dinsdag in zijn dankwoord na het in ontvangst nemen van de prijs. Hij kreeg de prijs uit handen van koning Willem-Alexander in het Koninklijk Paleis Amsterdam. De Erasmusprijs gaat jaarlijks naar een persoon of instelling die een belangrijke bijdrage heeft geleverd op het gebied van de geesteswetenschappen, sociale wetenschappen en kunsten.

28 november '23 (11:44)

Stedelijk Museum krijgt volgend jaar weer een beeldentuin

Het Stedelijk Museum krijgt in het najaar van 2024 weer een beeldentuin. Dat maakt het Amsterdamse museum dinsdag bekend. De tuin keert terug op de oorspronkelijke locatie van begin deze eeuw, namelijk op de plek van het huidige entreegebied van het museum.

27 november '23 (10:39)

Bezoekers voor de laatste keer naar het Afrika Museum in Berg en Dal

Dit weekend was de laatste dat het Afrika Museum in Berg en Dal open was. Zondag was de laatste dag dat mensen het museum konden bezoeken. Trouwe bezoekers reageren teleurgesteld op de sluiting, meldt Omroep Gelderland. 

27 november '23 ( 8:59)

Nederlanders kanshebbers bij 62e uitreiking Rose d'Or Awards

Twee Nederlandse tv- en filmproducties maken maandagavond in Londen kans op een Rose d'Or Award, een prestigieuze internationale tv- en audioprijs. Met het programma De Nieuwe Vermeer dingt Omroep MAX mee voor een beeldje en regisseur Saskia Boddeke is genomineerd voor de documentairefilm Het zit in mijn hart, die te zien was bij de NTR.

24 november '23 (14:41)

Voorlopig kan Cobra Museum openblijven: gemeente springt financieel bij

Het Cobra Museum in Amstelveen is voorlopig gered van faillissement. Het komende jaar krijgt het museum 1,4 miljoen euro van de gemeente om open te blijven. Daarbij moet het museum zich wel aan een aantal voorwaarden houden, meldt NOS.

24 november '23 (13:04)

Politie doet merkwaardige vondst in Rheden: sarcofaag aangetroffen in bushokje

Woensdag heeft de politie een vreemde vondst gedaan. In een bushokje aan de Oranjeweg is een sarcofaag aangetroffen. Er lag niemand in de kist, meldt Omroep Gelderland. 

24 november '23 ( 9:22)

Wisselende reacties onder cultuurorganisaties over verkiezingsuitslag

De uitslag van de Tweede Kamerverkiezingen levert gemixte reacties op onder cultuurorganisaties. Zo zien Kunsten’92, belangenorganisatie van de kunst-, cultuur- en erfgoedwereld een extra uitdaging in de verkiezingsuitslag. Een andere partijen, zoals de Vereniging van Schouwburg- en Concertgebouworganisaties, kijkt de komende tijd ‘nauwlettend waar kansen liggen’ en wil in gesprek met de overheid. De PVV, die de meeste zetels heeft gehaald tijdens de verkiezingen, wil het liefst stoppen met kunst- en cultuursubsidies. 

24 november '23 ( 8:45)

Acteur en regisseur Helmert Woudenberg overleden op 78-jarige leeftijd

Acteur, regisseur en toneelschrijver Helmert Woudenberg is donderdag plotseling overleden. Dat heeft zijn zoon aan het ANP laten weten. Woudenberg (78) zat midden in een theatertournee met het toneelstuk Blind. Hij overleed aan een hartaanval.

24 november '23 ( 8:41)

Tweede locatie DeLaMar Theater in Amsterdam sluit de deuren

De tweede locatie van het DeLaMar Theater in Amsterdam gaat dicht. Volgens directeur Andreas Fleischmann is de vestiging in Amsterdam-West, die enkele jaren geleden werd geopend, niet rendabel te krijgen. Het theater sluit per 2024, laat hij in een interview met Het Parool weten.