Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add

Kunstdetective Arthur Brand krijgt uit Medemblik gestolen schilderijen bezorgd

Door ANP
schedule 3 min
location_on [xx]km
Kunstdetective Arthur Brand krijgt uit Medemblik gestolen schilderijen bezorgd
Speurder naar verdwenen kunst Arthur Brand heeft vrijdag zes schilderijen thuisbezorgd gekregen die eerder uit het voormalige stadhuis van Medemblik waren geroofd. Hij bevestigt een bericht daarover in De Telegraaf. De werken, belangrijk erfgoed voor Medemblik en in het bezit van die gemeente, zijn inmiddels overgedragen aan de politie, die verder onderzoek doet.

Een barometer en een kroonluchter ontbreken nog. Er is volgens Brand ook nog een stoel teruggekomen, maar die had Medemblik volgens hem nog niet gemist. Hij denkt dat de dieven de spullen bij hem hebben laten afleveren, omdat ze doorkregen dat ze niet gemakkelijk te verkopen zouden zijn.

Brand had zelf al in de pers gezegd dat ze "beter zes fietsen hadden kunnen stelen, want deze schilderijen raak je aan de straatstenen niet kwijt", vertelt hij. Door onder meer de media-aandacht weet iedereen immers dat het om gestolen goed gaat. Publiciteit over een recent gestolen Van Gogh maakte ook iedereen duidelijk dat op zo'n diefstal hoge straffen en torenhoge boetes staan, aldus Brand. "Dat heeft ze waarschijnlijk extra zenuwachtig gemaakt."

Geen vragen

Brand heeft geen vragen gesteld aan de man die de kunstwerken per bestelbusje kwam brengen, om de terugkeer niet alsnog in gevaar te brengen. Het belangrijkste vindt hij dat de kunst gered is, de opsporing van de verantwoordelijken vindt hij vers twee.

Onder de kunstwerken bevindt zich het oudste schilderij van koning Radboud, al is dat niet uit de 7e eeuw waarin deze koning der Friezen leefde. Het is een kleine vier eeuwen terug pas vervaardigd.

30 november '23 (10:20)

Staatssecretaris Uslu van Cultuur en Media verlaat kabinet voor reisorganisatie

Staatssecretaris Gunay Uslu (Cultuur en Media) verlaat het kabinet om reisorganisatie en familiebedrijf Corendon te gaan leiden. Dat heeft de bewindsvrouw van D66 laten weten. Ze vertrekt per 1 december na een zeer dringend beroep van het bedrijf.

30 november '23 ( 9:03)

Jaarlijks korpsconcert Luxor Theater bijgewoond door koning

Koning Willem-Alexander heeft woensdagavond in het Luxor Theater in Rotterdam het korpsconcert in het teken van 50-jarig jubileum van de UK/NL Amphibious Force bijgewoond. Het Korps Mariniers deelde op X foto's van de bijeenkomst.

29 november '23 (21:01)

Grootste modeprijs Nederland voor ontwerper Benchellal

Modeontwerper Mohamed Benchellal heeft woensdag in het Rijksmuseum in Amsterdam het Cultuurfonds Mode Stipendium in ontvangst genomen, dat dit jaar voor de twaalfde keer werd uitgereikt. Volgens de jury van de belangrijkste modeprijs van Nederland belichaamt Benchellal de toekomst van mode. Het stipendium bestaat uit een wisseltrofee en een bedrag van 50.000 euro, bedoeld voor verdere artistieke en zakelijke ontwikkeling en beschikbaar gesteld door een anonieme schenker.

29 november '23 (10:46)

Culturele instellingen in Den Haag krijgen ruim miljoen euro steun

Gemeente Den Haag gaat de culturele instellingen die in zwaar weer terecht zijn gekomen door de coronapandemie, de inflatie en hoge energieprijzen financieel ondersteunen. In totaal stelt de gemeente hier 1,3 miljoen euro beschikbaar voor. Wethouder Saskia Bruines zegt dat deze ondersteuning moet voorkomen dat instellingen noodgedwongen de deuren moeten sluiten, meldt Omroep West.

29 november '23 ( 9:42)

Trevor Noah vindt winnen Erasmusprijs 'werkelijk een eer'

Trevor Noah vindt het winnen van de Erasmusprijs "werkelijk een eer". Dat zei de Zuid-Afrikaanse komiek en televisiepresentator dinsdag in zijn dankwoord na het in ontvangst nemen van de prijs. Hij kreeg de prijs uit handen van koning Willem-Alexander in het Koninklijk Paleis Amsterdam. De Erasmusprijs gaat jaarlijks naar een persoon of instelling die een belangrijke bijdrage heeft geleverd op het gebied van de geesteswetenschappen, sociale wetenschappen en kunsten.

28 november '23 (11:44)

Stedelijk Museum krijgt volgend jaar weer een beeldentuin

Het Stedelijk Museum krijgt in het najaar van 2024 weer een beeldentuin. Dat maakt het Amsterdamse museum dinsdag bekend. De tuin keert terug op de oorspronkelijke locatie van begin deze eeuw, namelijk op de plek van het huidige entreegebied van het museum.

27 november '23 (10:39)

Bezoekers voor de laatste keer naar het Afrika Museum in Berg en Dal

Dit weekend was de laatste dat het Afrika Museum in Berg en Dal open was. Zondag was de laatste dag dat mensen het museum konden bezoeken. Trouwe bezoekers reageren teleurgesteld op de sluiting, meldt Omroep Gelderland. 

27 november '23 ( 8:59)

Nederlanders kanshebbers bij 62e uitreiking Rose d'Or Awards

Twee Nederlandse tv- en filmproducties maken maandagavond in Londen kans op een Rose d'Or Award, een prestigieuze internationale tv- en audioprijs. Met het programma De Nieuwe Vermeer dingt Omroep MAX mee voor een beeldje en regisseur Saskia Boddeke is genomineerd voor de documentairefilm Het zit in mijn hart, die te zien was bij de NTR.

24 november '23 (14:41)

Voorlopig kan Cobra Museum openblijven: gemeente springt financieel bij

Het Cobra Museum in Amstelveen is voorlopig gered van faillissement. Het komende jaar krijgt het museum 1,4 miljoen euro van de gemeente om open te blijven. Daarbij moet het museum zich wel aan een aantal voorwaarden houden, meldt NOS.

24 november '23 (13:04)

Politie doet merkwaardige vondst in Rheden: sarcofaag aangetroffen in bushokje

Woensdag heeft de politie een vreemde vondst gedaan. In een bushokje aan de Oranjeweg is een sarcofaag aangetroffen. Er lag niemand in de kist, meldt Omroep Gelderland.