Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add

Herman Brood meets Barbie in tentoonstelling

Door Nationale Recreatiegids
schedule 5 min
location_on [xx]km
Herman Brood meets Barbie in tentoonstelling
Het Herman Brood Museum in Zwolle doet ook mee aan de Barbie-rage die door het land heen trekt. Daar is een nieuwe tentoonstelling ‘Brood meets Barbie’ te zien. Fotograaf Job Boersma maakte foto’s voor zijn project ‘Barbie-de-Luxe’, waarin hij Barbie combineert met de kleurrijke en expressieve schilderijen van de Nederlandse rocklegende. Dit meldt Stichting Herman Brood Museum.

Naast de foto’s van Boersma wordt ook een deel van de enorm collectie van 250 Barbiepoppen vertoond. De tentoonstelling wordt op 19 oktober geopend en is tot eind maart 2024 te zien in het museum. “Hij biedt bezoekers een unieke kijk op de ontmoeting tussen twee iconische figuren”, aldus Ivo de Lange, directeur van het Herman Brood Museum.

Eigen verhaal

Fotograaf en kunstenaar Job Boersma werkte tijdens zijn loopbaan voor verschillende magazines en bladen als Viva, Mercedes Magazine, Playboy, Zin, Libelle en nog meer. Hij zette in 2010 het eerste duurzame, maatschappelijk verantwoorde en grappige tijdschrift PulpdeLuxeMagazine op. In 2021 verraste hij met zijn speelse fotoproject ‘Dinky Toys-de-Luxe’, waarbij hij miniatuurautootjes van vroeger – zoals Dinky Toys, Corgi Toys en Matchbox – in grote stillevens portretteerde, elk met zijn eigen verhaal.

Barbie-de-Luxe

Zijn nieuwe fotoproject ‘Barbie-de-Luxe’ is daarop een logisch vervolg. Boersma startte twee jaar geleden met het fotograferen en portretteren van Barbiepoppen. Dit jaar brak een ware hype uit rond Barbie, als gevolg van de speelfilm. De fotoserie sluit hier mooi op aan.

De keuze voor een expositie in het Herman Brood Museum ligt voor de hand. Behalve de foto’s wordt daar ook een deel van Boersma’s enorme collectie van 250 Barbiepoppen getoond. “Brood en Barbie zijn twee iconen die allebei hun eigen ding doen. Popart par excellence”, aldus De Lange. “We tonen hier een dwarsdoorsnee van het huidige kunstproject Barbie-de-Luxe. Achter elk kunstwerk zit een uniek verhaal.”

Individualiteit en creativiteit

De tentoonstelling belicht de artistieke visie van Herman Brood, gecombineerd met de populaire cultuur die Barbie vertegenwoordigt. De Lange: “Hij biedt niet alleen een visuele ervaring, maar geeft ook inzicht in de inspiratiebronnen achter het werk van beide kunstenaars. Het is een eerbetoon aan hun individualiteit en creativiteit, waarbij hun invloed op de popcultuur en kunst worden benadrukt.”

30 november '23 ( 9:03)

Jaarlijks korpsconcert Luxor Theater bijgewoond door koning

Koning Willem-Alexander heeft woensdagavond in het Luxor Theater in Rotterdam het korpsconcert in het teken van 50-jarig jubileum van de UK/NL Amphibious Force bijgewoond. Het Korps Mariniers deelde op X foto's van de bijeenkomst.

29 november '23 (21:01)

Grootste modeprijs Nederland voor ontwerper Benchellal

Modeontwerper Mohamed Benchellal heeft woensdag in het Rijksmuseum in Amsterdam het Cultuurfonds Mode Stipendium in ontvangst genomen, dat dit jaar voor de twaalfde keer werd uitgereikt. Volgens de jury van de belangrijkste modeprijs van Nederland belichaamt Benchellal de toekomst van mode. Het stipendium bestaat uit een wisseltrofee en een bedrag van 50.000 euro, bedoeld voor verdere artistieke en zakelijke ontwikkeling en beschikbaar gesteld door een anonieme schenker.

29 november '23 (10:46)

Culturele instellingen in Den Haag krijgen ruim miljoen euro steun

Gemeente Den Haag gaat de culturele instellingen die in zwaar weer terecht zijn gekomen door de coronapandemie, de inflatie en hoge energieprijzen financieel ondersteunen. In totaal stelt de gemeente hier 1,3 miljoen euro beschikbaar voor. Wethouder Saskia Bruines zegt dat deze ondersteuning moet voorkomen dat instellingen noodgedwongen de deuren moeten sluiten, meldt Omroep West.

29 november '23 ( 9:42)

Trevor Noah vindt winnen Erasmusprijs 'werkelijk een eer'

Trevor Noah vindt het winnen van de Erasmusprijs "werkelijk een eer". Dat zei de Zuid-Afrikaanse komiek en televisiepresentator dinsdag in zijn dankwoord na het in ontvangst nemen van de prijs. Hij kreeg de prijs uit handen van koning Willem-Alexander in het Koninklijk Paleis Amsterdam. De Erasmusprijs gaat jaarlijks naar een persoon of instelling die een belangrijke bijdrage heeft geleverd op het gebied van de geesteswetenschappen, sociale wetenschappen en kunsten.

28 november '23 (11:44)

Stedelijk Museum krijgt volgend jaar weer een beeldentuin

Het Stedelijk Museum krijgt in het najaar van 2024 weer een beeldentuin. Dat maakt het Amsterdamse museum dinsdag bekend. De tuin keert terug op de oorspronkelijke locatie van begin deze eeuw, namelijk op de plek van het huidige entreegebied van het museum.

27 november '23 (10:39)

Bezoekers voor de laatste keer naar het Afrika Museum in Berg en Dal

Dit weekend was de laatste dat het Afrika Museum in Berg en Dal open was. Zondag was de laatste dag dat mensen het museum konden bezoeken. Trouwe bezoekers reageren teleurgesteld op de sluiting, meldt Omroep Gelderland. 

27 november '23 ( 8:59)

Nederlanders kanshebbers bij 62e uitreiking Rose d'Or Awards

Twee Nederlandse tv- en filmproducties maken maandagavond in Londen kans op een Rose d'Or Award, een prestigieuze internationale tv- en audioprijs. Met het programma De Nieuwe Vermeer dingt Omroep MAX mee voor een beeldje en regisseur Saskia Boddeke is genomineerd voor de documentairefilm Het zit in mijn hart, die te zien was bij de NTR.

24 november '23 (14:41)

Voorlopig kan Cobra Museum openblijven: gemeente springt financieel bij

Het Cobra Museum in Amstelveen is voorlopig gered van faillissement. Het komende jaar krijgt het museum 1,4 miljoen euro van de gemeente om open te blijven. Daarbij moet het museum zich wel aan een aantal voorwaarden houden, meldt NOS.

24 november '23 (13:04)

Politie doet merkwaardige vondst in Rheden: sarcofaag aangetroffen in bushokje

Woensdag heeft de politie een vreemde vondst gedaan. In een bushokje aan de Oranjeweg is een sarcofaag aangetroffen. Er lag niemand in de kist, meldt Omroep Gelderland. 

24 november '23 ( 9:22)

Wisselende reacties onder cultuurorganisaties over verkiezingsuitslag

De uitslag van de Tweede Kamerverkiezingen levert gemixte reacties op onder cultuurorganisaties. Zo zien Kunsten’92, belangenorganisatie van de kunst-, cultuur- en erfgoedwereld een extra uitdaging in de verkiezingsuitslag. Een andere partijen, zoals de Vereniging van Schouwburg- en Concertgebouworganisaties, kijkt de komende tijd ‘nauwlettend waar kansen liggen’ en wil in gesprek met de overheid. De PVV, die de meeste zetels heeft gehaald tijdens de verkiezingen, wil het liefst stoppen met kunst- en cultuursubsidies.