Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add

Provincie Friesland halveert budget Arcadia naar vijf miljoen euro

Door Nationale Recreatiegids
schedule 5 min
location_on [xx]km
Provincie Friesland halveert budget Arcadia naar vijf miljoen euro / Foto: Lucas Kemper
Cultuurmanifestatie Arcadia krijgt minder subsidie van de provincie Friesland. De provincie stelt een bedrag van vijf miljoen euro beschikbaar, wat neerkomt op een halvering van het budget dat zij nu krijgen. Arcadia is teleurgesteld en gaat nu uitzoeken wat de gevolgen zijn. Dat meldt Omroep Friesland.

Directrice Immie Jonkman van Arcadia stelt dat zij ‘echt even moeten nadenken’ wat de halvering van het budget voor gevolgen heeft. De organisatie kreeg voorheen twee miljoen euro per jaar. Nu moeten zij het voor de komende vijf jaar met vijf miljoen euro doen. Dat komt neer op één miljoen euro per jaar.

Het besluit komt hard aan bij Jonkman. Zij stelt dat de organisatie in een ‘opwaartse’ lijn zat na Arcadia 2022. Volgens haar wordt de subsidie gebruikt om de organisatie ‘draaiende te houden’.

Investering van 17,5 miljoen euro

De provincie gaat een eenmalige investering doen van 17,5 miljoen euro in cultuur. Gedeputeerde Sjibe Knol stelt dat zij het belangrijk vinden dat er in Arcadia wordt geïnvesteerd. Dat moet alleen wel kunnen. Een derde van het budget gaat naar Arcadia.

De provincie is de afgelopen jaren een grote steun geweest voor Arcadia. Knol: “Dat blijven we, maar we hebben een verantwoordelijkheid naar de rest van het cultuurveld. Dus dat vinden we passend binnen de budgetten die er nu zijn.”

Bredere oriëntatie

Volgens Knol hebben de gemeenten in 2018 zich vol ingezet. Dat nam wel wat af in 2022. Hij denkt dat de organisatie zich wel actiever kan opstellen om contact met de gemeenten te zoeken. Dat doen zij al, maar kan volgens Knol ‘intensiever’.

Arcadia zegt op haar beurt dat het juist hierdoor lastiger is om budgetten aan te trekken. Volgens Jonkman is een goed budget belangrijk om sponsoren te vinden. Ze stelt dat een deel van de sponsoren Arcadia nu ondersteunen omdat de provincie ook in de organisatie investeert.

Steun blijft

Knol wil Arcadia hoe dan ook blijven steunen. Hij heeft ook aangeboden om samen naar gemeenten te stappen om financiële ondersteuning te regelen. Afgelopen dinsdag sprak Jonkman in Europa om daar om extra subsidie te vragen. “Wij zijn zichtbaar in Europa. Een goed voorbeeld van hoe je in vervolgsituaties kunt bouwen op de Culturele Hoofdstad.” Volgens haar kan dat omdat zij ondersteuning krijgen van de provincie. Arcadia moet nu gaan uitzoeken wat de gevolgen zijn voor de organisatie.

29 november '23 (10:46)

Culturele instellingen in Den Haag krijgen ruim miljoen euro steun

Gemeente Den Haag gaat de culturele instellingen die in zwaar weer terecht zijn gekomen door de coronapandemie, de inflatie en hoge energieprijzen financieel ondersteunen. In totaal stelt de gemeente hier 1,3 miljoen euro beschikbaar voor. Wethouder Saskia Bruines zegt dat deze ondersteuning moet voorkomen dat instellingen noodgedwongen de deuren moeten sluiten, meldt Omroep West.

29 november '23 ( 9:42)

Trevor Noah vindt winnen Erasmusprijs 'werkelijk een eer'

Trevor Noah vindt het winnen van de Erasmusprijs "werkelijk een eer". Dat zei de Zuid-Afrikaanse komiek en televisiepresentator dinsdag in zijn dankwoord na het in ontvangst nemen van de prijs. Hij kreeg de prijs uit handen van koning Willem-Alexander in het Koninklijk Paleis Amsterdam. De Erasmusprijs gaat jaarlijks naar een persoon of instelling die een belangrijke bijdrage heeft geleverd op het gebied van de geesteswetenschappen, sociale wetenschappen en kunsten.

28 november '23 (11:44)

Stedelijk Museum krijgt volgend jaar weer een beeldentuin

Het Stedelijk Museum krijgt in het najaar van 2024 weer een beeldentuin. Dat maakt het Amsterdamse museum dinsdag bekend. De tuin keert terug op de oorspronkelijke locatie van begin deze eeuw, namelijk op de plek van het huidige entreegebied van het museum.

27 november '23 (10:39)

Bezoekers voor de laatste keer naar het Afrika Museum in Berg en Dal

Dit weekend was de laatste dat het Afrika Museum in Berg en Dal open was. Zondag was de laatste dag dat mensen het museum konden bezoeken. Trouwe bezoekers reageren teleurgesteld op de sluiting, meldt Omroep Gelderland. 

27 november '23 ( 8:59)

Nederlanders kanshebbers bij 62e uitreiking Rose d'Or Awards

Twee Nederlandse tv- en filmproducties maken maandagavond in Londen kans op een Rose d'Or Award, een prestigieuze internationale tv- en audioprijs. Met het programma De Nieuwe Vermeer dingt Omroep MAX mee voor een beeldje en regisseur Saskia Boddeke is genomineerd voor de documentairefilm Het zit in mijn hart, die te zien was bij de NTR.

24 november '23 (14:41)

Voorlopig kan Cobra Museum openblijven: gemeente springt financieel bij

Het Cobra Museum in Amstelveen is voorlopig gered van faillissement. Het komende jaar krijgt het museum 1,4 miljoen euro van de gemeente om open te blijven. Daarbij moet het museum zich wel aan een aantal voorwaarden houden, meldt NOS.

24 november '23 (13:04)

Politie doet merkwaardige vondst in Rheden: sarcofaag aangetroffen in bushokje

Woensdag heeft de politie een vreemde vondst gedaan. In een bushokje aan de Oranjeweg is een sarcofaag aangetroffen. Er lag niemand in de kist, meldt Omroep Gelderland. 

24 november '23 ( 9:22)

Wisselende reacties onder cultuurorganisaties over verkiezingsuitslag

De uitslag van de Tweede Kamerverkiezingen levert gemixte reacties op onder cultuurorganisaties. Zo zien Kunsten’92, belangenorganisatie van de kunst-, cultuur- en erfgoedwereld een extra uitdaging in de verkiezingsuitslag. Een andere partijen, zoals de Vereniging van Schouwburg- en Concertgebouworganisaties, kijkt de komende tijd ‘nauwlettend waar kansen liggen’ en wil in gesprek met de overheid. De PVV, die de meeste zetels heeft gehaald tijdens de verkiezingen, wil het liefst stoppen met kunst- en cultuursubsidies. 

24 november '23 ( 8:45)

Acteur en regisseur Helmert Woudenberg overleden op 78-jarige leeftijd

Acteur, regisseur en toneelschrijver Helmert Woudenberg is donderdag plotseling overleden. Dat heeft zijn zoon aan het ANP laten weten. Woudenberg (78) zat midden in een theatertournee met het toneelstuk Blind. Hij overleed aan een hartaanval.

24 november '23 ( 8:41)

Tweede locatie DeLaMar Theater in Amsterdam sluit de deuren

De tweede locatie van het DeLaMar Theater in Amsterdam gaat dicht. Volgens directeur Andreas Fleischmann is de vestiging in Amsterdam-West, die enkele jaren geleden werd geopend, niet rendabel te krijgen. Het theater sluit per 2024, laat hij in een interview met Het Parool weten.