Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add

Van Gogh-Pokémonkaarten voor hoge bedragen doorverkocht

Door Nationale Recreatiegids
schedule 6 min
location_on [xx]km
Van Gogh-Pokémonkaarten voor hoge bedragen doorverkocht / Foto: Van Gogh-museum
Het Van Gogh-Museum in Amsterdam staat al enige tijd in het teken van de Pokémon-expositie. Bezoekers is het mogelijk al opgevallen dat er bij de ingang een groepje jongemannen staat. Zij zijn al dagenlang bezoekers bij buitenkomst naar hun Pokémonkaarten aan het vragen, om deze op het internet voor hoge bedragen door te verkopen. Dat meldt NOS.

Sinds eind september kunnen fans hun ogen uitkijken in het Van Gogh-museum. Artiesten hebben zes schilderijen gemaakt van Pokémon, geïnspireerd door de stijl van Van Gogh. In het museum is een speurtocht uitgezet en als je die afrondt, krijg je aan het einde een Pokémonkaart met een speciale Pikachu erop. Op sociale media is geduw en getrek van de bezoekers te zien die allemaal hun eigen Pokémon artikelen willen hebben.

Vervalsen

Een man staat al enige tijd voor het museum. Hij gaat ongeveer drie keer per dag naar binnen om de speurtocht te doen. Ondanks de uitverkochte kaarten lukt het hem alsnog om naar binnen te komen. Hij vervalst de datum van zijn kaartje naar de huidige dag. De man geeft aan dat er niet streng wordt gecontroleerd en hij daarom gemakkelijk naar binnen kan. Inmiddels heeft hij al zo’n 4.000 euro aan de doorverkoop van de kaartjes verdiend. Een andere man zegt dat hij al meer dan 10.000 euro winst heeft gemaakt.

Marktplaats

De mannen vragen of bezoekers hun Pokémonkaarten voor tussen de 30 en 70 euro willen verkopen. Die worden dan op Marktplaats en eBay gezet voor 120 tot 250 euro.

Voor minderjarigen is het nog makkelijker om geld te verdienen met de kaarten. Zij hoeven geen entree te betalen en kunnen dus zo vaak zij willen naar binnen. Een 15-jarige jongen vertelt dat hij 900 euro heeft verdiend in één dag. Hij boekt tijdslots om 17.00 uur, dan komen ze vrij voor de volgende dag. Om niet herkend te worden verkleed hij zich meerdere keren op een dag.

Sfeer

Het doel van de expositie is om de jongere generatie naar het Van Gogh-museum te trekken. Ook had het museum wel verwacht dat de kaarten populair zouden worden en is ervan op de hoogte dat deze vaak doorverkocht worden. De doorverkoop zorgt er volgens sommigen echter wel voor dat er een grimmige sfeer hangt.

Verzamelaars

Niet iedereen probeert geld te verdienen aan de Pokémonkaarten. Zo is Deborah van 33 een echte Pokémon-fan. Zij heeft ondertussen al tien kaarten bemachtigd. Die gaat ze aan haar neefjes en nichtjes geven. Wel gaat ze er misschien een paar doorverkopen, “maar dat is puur zodat ik dan weer andere kaarten kan kopen.”

De expositie duurt nog tot 7 januari. De Pokémonkaarten worden uitgegeven zolang de voorraad strekt.

06 december '23 (10:42)

Rijksmuseum van Oudheden tijdens kerstvakantie in teken van knutselen en middeleeuwen

Het Rijksmuseum van Oudheden staat tijdens de kerstvakantie dit jaar in het teken van knutselen en de middeleeuwen. Kinderen kunnen met pennen, potloden en stiften wenskaarten maken in middeleeuwse stijl. De tentoonstelling ‘Het jaar 1000’ dient als inspiratiebron voor de wenskaarten, maar natuurlijk mogen ze ook hun eigen fantasie gebruiken. Het museum is tijdens de kerstvakantie gratis te bezoeken voor kinderen tot en met 18 jaar. Dit meldt het Rijksmuseum van Oudheden.

06 december '23 ( 9:00)

Techniek van graslandbevloeiing en Zomercarnaval Rotterdam nu op Unesco-lijst

Het Zomercarnaval Rotterdam en de zogeheten techniek van graslandbevloeiing zijn op de internationale Unesco-lijst van immaterieel erfgoed gezet. Dat is dinsdag besloten tijdens de jaarlijkse bijeenkomst van het Unesco Immaterieel Erfgoed Comité in Botswana, meldt de Nederlandse Unesco Commissie.

05 december '23 (10:47)

Nationaal Holocaustmuseum krijgt twee miljoen extra subsidie

Het ministerie van OCW (Onderwijs, Cultuur en Wetenschap) geeft twee miljoen euro extra subsidie aan het Nationaal Holocaustmuseum. Dat geld is voor de ontwikkeling en exploitatie van het nieuwe museum. Dit bedrag komt bovenop de subsidie van 5,6 miljoen euro die het museum in de periode 2019-2023 al heeft ontvangen van het ministerie van VWS (Volksgezondheid, Welzijn en Sport). Door de stijgende bouwkosten heeft het Joods Cultureel Kwartier, dat het Nationaal Holocaustmuseum ontwikkelt, extra bijdrage gevraagd. Dat meldt Rijksoverheid.

04 december '23 ( 9:11)

Keti Koti bijgeschreven op lijst immaterieel erfgoed Nederland

Keti Koti, de dag van de herdenking en viering van de afschaffing van de slavernij, is zaterdag officieel bijgeschreven in de Inventaris Immaterieel Erfgoed Nederland. Dat gebeurde op voordracht van NiNsee, het Nationaal Instituut Nederlands Slavernijverleden en Erfenis. Keti Koti stond al sinds 2020 in de Canon van Nederland, de vijftig vensters met belangrijke historische gebeurtenissen voor Nederland.

01 december '23 ( 9:24)

Jeugdtheater Hofplein uit Rotterdam wint nieuwe cultuurprijs

Het Rotterdamse Jeugdtheater Hofplein is de eerste winnaar van de nieuwe ELJA Foundation Award voor kunst en cultuur. Dat is bekendgemaakt tijdens een bijeenkomst in het DeLaMar Theater in Amsterdam.

30 november '23 (10:20)

Staatssecretaris Uslu van Cultuur en Media verlaat kabinet voor reisorganisatie

Staatssecretaris Gunay Uslu (Cultuur en Media) verlaat het kabinet om reisorganisatie en familiebedrijf Corendon te gaan leiden. Dat heeft de bewindsvrouw van D66 laten weten. Ze vertrekt per 1 december na een zeer dringend beroep van het bedrijf.

30 november '23 ( 9:03)

Jaarlijks korpsconcert Luxor Theater bijgewoond door koning

Koning Willem-Alexander heeft woensdagavond in het Luxor Theater in Rotterdam het korpsconcert in het teken van 50-jarig jubileum van de UK/NL Amphibious Force bijgewoond. Het Korps Mariniers deelde op X foto's van de bijeenkomst.

29 november '23 (21:01)

Grootste modeprijs Nederland voor ontwerper Benchellal

Modeontwerper Mohamed Benchellal heeft woensdag in het Rijksmuseum in Amsterdam het Cultuurfonds Mode Stipendium in ontvangst genomen, dat dit jaar voor de twaalfde keer werd uitgereikt. Volgens de jury van de belangrijkste modeprijs van Nederland belichaamt Benchellal de toekomst van mode. Het stipendium bestaat uit een wisseltrofee en een bedrag van 50.000 euro, bedoeld voor verdere artistieke en zakelijke ontwikkeling en beschikbaar gesteld door een anonieme schenker.

29 november '23 (10:46)

Culturele instellingen in Den Haag krijgen ruim miljoen euro steun

Gemeente Den Haag gaat de culturele instellingen die in zwaar weer terecht zijn gekomen door de coronapandemie, de inflatie en hoge energieprijzen financieel ondersteunen. In totaal stelt de gemeente hier 1,3 miljoen euro beschikbaar voor. Wethouder Saskia Bruines zegt dat deze ondersteuning moet voorkomen dat instellingen noodgedwongen de deuren moeten sluiten, meldt Omroep West.

29 november '23 ( 9:42)

Trevor Noah vindt winnen Erasmusprijs 'werkelijk een eer'

Trevor Noah vindt het winnen van de Erasmusprijs "werkelijk een eer". Dat zei de Zuid-Afrikaanse komiek en televisiepresentator dinsdag in zijn dankwoord na het in ontvangst nemen van de prijs. Hij kreeg de prijs uit handen van koning Willem-Alexander in het Koninklijk Paleis Amsterdam. De Erasmusprijs gaat jaarlijks naar een persoon of instelling die een belangrijke bijdrage heeft geleverd op het gebied van de geesteswetenschappen, sociale wetenschappen en kunsten.