Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add

Het Delft van Vermeer winnaar van de Tentoonstellingsprijs 2023

Door Nationale Recreatiegids
schedule 3 min
location_on [xx]km
Het Delft van Vermeer winnaar Tentoonstellingsprijs 2023
Het Delft van Vermeer in Museum Prinsenhof Delft is samen met Vermeer in het Rijksmuseum met een meerderheid van stemmen verkozen tot winnaar van de Museumtijdschrift Tentoonstellingsprijs 2023. Afgelopen woensdag ontving het museum samen met het Rijksmuseum de prijs uit handen van juryvoorzitter Cathelijne Broers, directeur van het Prins Bernhard Cultuurfonds. Het museum zegt erg blij en supertrots te zijn op de ‘prachtige blijk van waardering’ voor de beide tentoonstellingen en de samenwerking tussen de twee musea, meldt Museum Prinsenhof Delft.

In totaal hebben meer dan 12.000 museumliefhebbers hun stem uitgebracht. Volgens de stemmers vulden de twee tentoonstellingen elkaar goed aan. Terwijl in het Rijksmuseum de kunsthistorische blik heerste, kwam Vermeer in Museum Prinsenhof Delft ‘echt tot leven’. Ook de zorgvuldigheid waarmee beide tentoonstellingen zijn gemaakt en de inrichting werden geprezen.

Het Delft van Vermeer besteedde voor het eerst aandacht aan het leven van Johannes Vermeer, zijn netwerk en relatie tot de stad Delft. Met de hoge waarderingscijfers van het publiek en de bezoekersaantallen overtrof Het Delft van Vermeer alle verwachtingen. Maar liefst 71.000 bezoekers kwamen voor de tentoonstelling van de Delftse meester naar Delft. Een groot publiek maakte kennis met Johannes Vermeer als persoon en man achter de mythe.

Museumtijdschrift Tentoonstellingsprijs

De Museumtijdschrift Tentoonstellingsprijs is een jaarlijkse publieksverkiezing van de beste tentoonstelling van het culturele jaar. De vakjury bestaat uit 10 genomineerden, waarna het publiek werd uitgenodigd om te stemmen. Het winnende museum krijgt 10.000 euro. Dit jaar bestond de jury uit Cathelijne Broers, directeur van het Prins Bernhard Cultuurfonds, Peter van Duinen, directeur van de Vrije Academie en Marina de Vries, hoofdredacteur van het Museumtijdschrift.

De verkiezing is een samenwerking tussen het Museumtijdschrift, het Prins Bernhard Cultuurfonds, de Vrije Academie, SRC Reizen, de Vriendenloterij en het Drents Museum.

01 december '23 ( 9:24)

Jeugdtheater Hofplein uit Rotterdam wint nieuwe cultuurprijs

Het Rotterdamse Jeugdtheater Hofplein is de eerste winnaar van de nieuwe ELJA Foundation Award voor kunst en cultuur. Dat is bekendgemaakt tijdens een bijeenkomst in het DeLaMar Theater in Amsterdam.

30 november '23 (10:20)

Staatssecretaris Uslu van Cultuur en Media verlaat kabinet voor reisorganisatie

Staatssecretaris Gunay Uslu (Cultuur en Media) verlaat het kabinet om reisorganisatie en familiebedrijf Corendon te gaan leiden. Dat heeft de bewindsvrouw van D66 laten weten. Ze vertrekt per 1 december na een zeer dringend beroep van het bedrijf.

30 november '23 ( 9:03)

Jaarlijks korpsconcert Luxor Theater bijgewoond door koning

Koning Willem-Alexander heeft woensdagavond in het Luxor Theater in Rotterdam het korpsconcert in het teken van 50-jarig jubileum van de UK/NL Amphibious Force bijgewoond. Het Korps Mariniers deelde op X foto's van de bijeenkomst.

29 november '23 (21:01)

Grootste modeprijs Nederland voor ontwerper Benchellal

Modeontwerper Mohamed Benchellal heeft woensdag in het Rijksmuseum in Amsterdam het Cultuurfonds Mode Stipendium in ontvangst genomen, dat dit jaar voor de twaalfde keer werd uitgereikt. Volgens de jury van de belangrijkste modeprijs van Nederland belichaamt Benchellal de toekomst van mode. Het stipendium bestaat uit een wisseltrofee en een bedrag van 50.000 euro, bedoeld voor verdere artistieke en zakelijke ontwikkeling en beschikbaar gesteld door een anonieme schenker.

29 november '23 (10:46)

Culturele instellingen in Den Haag krijgen ruim miljoen euro steun

Gemeente Den Haag gaat de culturele instellingen die in zwaar weer terecht zijn gekomen door de coronapandemie, de inflatie en hoge energieprijzen financieel ondersteunen. In totaal stelt de gemeente hier 1,3 miljoen euro beschikbaar voor. Wethouder Saskia Bruines zegt dat deze ondersteuning moet voorkomen dat instellingen noodgedwongen de deuren moeten sluiten, meldt Omroep West.

29 november '23 ( 9:42)

Trevor Noah vindt winnen Erasmusprijs 'werkelijk een eer'

Trevor Noah vindt het winnen van de Erasmusprijs "werkelijk een eer". Dat zei de Zuid-Afrikaanse komiek en televisiepresentator dinsdag in zijn dankwoord na het in ontvangst nemen van de prijs. Hij kreeg de prijs uit handen van koning Willem-Alexander in het Koninklijk Paleis Amsterdam. De Erasmusprijs gaat jaarlijks naar een persoon of instelling die een belangrijke bijdrage heeft geleverd op het gebied van de geesteswetenschappen, sociale wetenschappen en kunsten.

28 november '23 (11:44)

Stedelijk Museum krijgt volgend jaar weer een beeldentuin

Het Stedelijk Museum krijgt in het najaar van 2024 weer een beeldentuin. Dat maakt het Amsterdamse museum dinsdag bekend. De tuin keert terug op de oorspronkelijke locatie van begin deze eeuw, namelijk op de plek van het huidige entreegebied van het museum.

27 november '23 (10:39)

Bezoekers voor de laatste keer naar het Afrika Museum in Berg en Dal

Dit weekend was de laatste dat het Afrika Museum in Berg en Dal open was. Zondag was de laatste dag dat mensen het museum konden bezoeken. Trouwe bezoekers reageren teleurgesteld op de sluiting, meldt Omroep Gelderland. 

27 november '23 ( 8:59)

Nederlanders kanshebbers bij 62e uitreiking Rose d'Or Awards

Twee Nederlandse tv- en filmproducties maken maandagavond in Londen kans op een Rose d'Or Award, een prestigieuze internationale tv- en audioprijs. Met het programma De Nieuwe Vermeer dingt Omroep MAX mee voor een beeldje en regisseur Saskia Boddeke is genomineerd voor de documentairefilm Het zit in mijn hart, die te zien was bij de NTR.

24 november '23 (14:41)

Voorlopig kan Cobra Museum openblijven: gemeente springt financieel bij

Het Cobra Museum in Amstelveen is voorlopig gered van faillissement. Het komende jaar krijgt het museum 1,4 miljoen euro van de gemeente om open te blijven. Daarbij moet het museum zich wel aan een aantal voorwaarden houden, meldt NOS.