Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Amsterdamse muurschildering JDL Street Art moet vrede brengen tussen religies

Door Nationale Recreatiegids
schedule 4 min
location_on [xx]km
Amsterdamse muurschildering JDL Street Art moet vrede brengen tussen religies / Foto: JDL Street Art
Op maandag 2 oktober heeft Judith de Leeuw, een beroemde street artist, haar nieuwe, tien meter hoge muurschildering op de zijgevel van een rijksmonument aan de Vijzelgracht in Amsterdam onthuld. Met het kunstwerk ‘Our land’ wil ze religies herenigen en zich afzetten tegen ‘de groeiende haat tussen joden en moslims in de hoofdstad’. Dat meldt JDL Streetart. 

Door voor het eerst in Nederland een nieuwe techniek uit Parijs te gebruiken wil De Leeuw ook het verbod op muurschilderingen op monumenten doorbreken. De muurschilderingen worden aangebracht op grote stickers, die na verloop van tijd weer verwijderd kunnen worden. Zo worden de monumenten niet aangetast. Daar is vooral Amsterdam erg streng in. Er mogen geen street art of andere kunstwerken worden aangebracht op monumenten.

Verbroedering joden en moslims

Er staan twee verliefde mensen afgebeeld op de muurschildering. Uit hun aderen groeit een boom waar de drie symbolen van de islam (maansikkel), jodendom (Davidster) en het christendom (kruis) in hangen. Het symboliseert de hereniging van religies, die volgens De Leeuw de laatste jaren met steeds meer haat tegenover elkaar zijn komen te staan. De Leeuw groeide als een van de weinige joden op in de Amsterdamse wijk Osdorp en werd samen met haar familie gediscrimineerd en mishandeld door het groeiend aantal moslimjongeren. Met een islamitische vriend ging ze in gesprek over de bron van deze onderlinge haat en discriminatie en zocht ze naar een beeldtaal om de religies te herenigen.

Zonder vergunning

Het pand waar De Leeuw de muurschildering op heeft aangebracht is het pand aan de Vijzelgracht 47. Daar had ze echter geen vergunning voor, maar wil met deze actie ‘bewijzen dat het kan’. Om het kunstwerk geheim te houden maakte ze deze voornamelijk in Parijs en werd het op zondag 1 oktober naar Amsterdam gebracht.

Judith de Leeuw is al vanaf haar vijftiende bezig met muurschilderingen en trok internationale aandacht. Zo heeft zij bekendheid gekregen met haar portret van Amy Winehouse op een muur in Amsterdam. Ze won meerdere internationale prijzen en haar werk is samen met werk van beroemde artiesten als Banksy en Keith Haring tentoongesteld. 

13 september '24 (10:03)

Zwaard van duizend jaar oud gevonden in Utrechtse Linschoten

In Linschoten in Utrecht is een zwaard gevonden van duizend jaar oud. Het wapen is een meter lang en weegt net geen kilo. Ook zijn er resten van hout en leer op het handvat gevonden. Volgens deskundigen verkeert het in een best goede staat, meldt NOS.

12 september '24 (12:03)

Eerste museale solotentoonstelling voor Nick Cave in Museum Voorlinden

Nick Cave krijgt in Musuem Voorlinden zijn allereerste museale solotentoonstelling ooit. Zijn serie The Devil – A Life wordt er tentoongesteld: zeventien handbeschilderde keramische figuren waarmee Cave vertelt over het leven van de duivel van begin tot eind. De tentoonstelling van Nick Cave is vanaf 14 december te zien, meldt Voorlinden.

12 september '24 ( 9:06)

Voor tweede jaar op rij neemt aantal bibliotheekleden toe

Voor het tweede jaar op rij is vorig jaar het aantal bibliotheekleden toegenomen. Dat meldt statistiekbureau CBS na onderzoek samen met de KB, de nationale bibliotheek van ons land. In de jaren voor de coronapandemie daalde het aantal leden juist.

12 september '24 ( 8:03)

Andere landen kopen boekverfilming Een schitterend gebrek

De film Een schitterend gebrek is aan "een tiental" landen verkocht. Producent Kaap Holland Film maakte woensdag bekend dat de film is verkocht aan onder meer Spanje, Portugal, Israël en India.

12 september '24 ( 6:06)

Tentoonstelling van boekenpetitie tegen 21% btw in Tweede Kamer

De petitie tegen de btw-verhoging op boeken wordt in de Tweede Kamer tentoongesteld. Een 2 meter hoog boek van kinderboekenschrijver Francine Oomen met de fictieve titel Hoe overleef ik 21% btw op boeken? staat er centraal opgesteld.

11 september '24 (12:26)

Directeur ITA: gesprek over foyer Van Hove nu niet aan de orde

Algemeen directeur Clayde Menso van International Theater Amsterdam (ITA) vindt het "veel te snel" om het te hebben over een eventuele vernoeming van een foyer naar de vertrokken regisseur Ivo van Hove. Dat zegt Menso in een gesprek met Het Parool.

11 september '24 ( 9:01)

De Brief voor de Koning van Tonke Dragt wordt theatervoorstelling

De internationale bestseller De Brief voor de Koning van Tonke Dragt gaat als jeugdvoorstelling het theater in. De voorstelling is vanaf september 2025 te zien, maakte productiehuis Sterke Verhalen woensdag bekend. Dragt, die in juli op 93-jarige leeftijd overleed, gaf voor haar dood nog toestemming voor en goedkeuring aan het project.

11 september '24 ( 8:56)

Theaters Diligentia en PePijn lijken toch gered met subsidie

Theaters Diligentia en PePijn en kunstonderwijsinstelling KOO lijken dankzij een door Den Haag extra uitgetrokken bedrag van 5 miljoen euro toch gered te worden voor de komende jaren. Eerder was het advies uitgebracht om geen subsidie aan deze instellingen toe te kennen. Het college van burgemeester en wethouders neemt dat advies dus niet helemaal over, maakte het dinsdag zelf bekend.

11 september '24 ( 8:36)

Organisaties waarschuwen voor 'kaalslag' culturele sector

Als het kabinet alle maatregelen doorvoert die kunst- en cultuur raken, loopt de sector jaarlijks 350 miljoen euro mis. Daarvoor waarschuwt een consortium van gemeenten, private financiers en organisaties uit de culturele sector.

10 september '24 (15:51)

Musical De Tocht stopt definitief: geen doorstart

De curator die het faillissement leidt en de mogelijke doorstart voor de musical De Tocht onderzocht, zegt dat het te ingewikkeld is. Daarom komt er definitief geen vervolg, meldt Omroep Friesland.