Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add

Haarlem maakt extra geld vrij voor jongerencultuur

Door Nationale Recreatiegids
schedule 3 min
location_on [xx]km
Haarlem maakt extra geld vrij voor jongerencultuur
De gemeente Haarlem met de subsidieregeling Impuls Jongerencultuur een boost geven aan de culturele projecten en evenementen in de gemeente. Daar maakt Haarlem een bedrag van 589.400 euro voor vrij. Culturele instellingen, jeugdorganisaties, evenementorganisatoren en kunstenaarscollectieven kunnen tussen 1 oktober en 15 november een aanvraag indienen, meldt de gemeente.

“In de coronaperiode hebben jongeren veel moeten missen, ook op het gebied van cultuur”, zegt wethouder Diana van Loenen van Cultuur. “Met het geld dat vrijkomt uit de regeling Impuls Jongerencultuur kunnen we de jongeren- en nachtcultuur in Haarlem versterken en cultuurdeelname door jongeren bevorderen.”

Projecten

Het bedrag van bijna 600.000 euro is aan de gemeente beschikbaar gesteld door het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Sport. De gemeente wil dit inzetten voor tijdelijke projecten voor en door jongeren, festivals en evenementen, plekken en gelegenheden waar jongeren de (nacht)cultuur kunnen ervaren en activiteiten gericht op ontmoeting en cultuurbeleving. De projecten moeten in Haarlem plaatsvinden, voor het einde van 2024.

Beoordeling

De aanvragen worden door een onafhankelijk commissie getoetst. Die kijkt naar de toegevoegde waarde die de projecten hebben op het bestaande cultuurlandschap en de jongerencultuur in Haarlem. Ook het creatieve en kunstzinnige karakter van het project en de uitvoerbaar- en haalbaarheid worden meegenomen in de beoordeling. Aanvragers krijgen voor 15 januari 2024 te horen of hun project een subsidie ontvangt.

Meer informatie: www.haarlem.nl/subsidie-impuls-jongerencultuur

04 december '23 ( 9:11)

Keti Koti bijgeschreven op lijst immaterieel erfgoed Nederland

Keti Koti, de dag van de herdenking en viering van de afschaffing van de slavernij, is zaterdag officieel bijgeschreven in de Inventaris Immaterieel Erfgoed Nederland. Dat gebeurde op voordracht van NiNsee, het Nationaal Instituut Nederlands Slavernijverleden en Erfenis. Keti Koti stond al sinds 2020 in de Canon van Nederland, de vijftig vensters met belangrijke historische gebeurtenissen voor Nederland.

01 december '23 ( 9:24)

Jeugdtheater Hofplein uit Rotterdam wint nieuwe cultuurprijs

Het Rotterdamse Jeugdtheater Hofplein is de eerste winnaar van de nieuwe ELJA Foundation Award voor kunst en cultuur. Dat is bekendgemaakt tijdens een bijeenkomst in het DeLaMar Theater in Amsterdam.

30 november '23 (10:20)

Staatssecretaris Uslu van Cultuur en Media verlaat kabinet voor reisorganisatie

Staatssecretaris Gunay Uslu (Cultuur en Media) verlaat het kabinet om reisorganisatie en familiebedrijf Corendon te gaan leiden. Dat heeft de bewindsvrouw van D66 laten weten. Ze vertrekt per 1 december na een zeer dringend beroep van het bedrijf.

30 november '23 ( 9:03)

Jaarlijks korpsconcert Luxor Theater bijgewoond door koning

Koning Willem-Alexander heeft woensdagavond in het Luxor Theater in Rotterdam het korpsconcert in het teken van 50-jarig jubileum van de UK/NL Amphibious Force bijgewoond. Het Korps Mariniers deelde op X foto's van de bijeenkomst.

29 november '23 (21:01)

Grootste modeprijs Nederland voor ontwerper Benchellal

Modeontwerper Mohamed Benchellal heeft woensdag in het Rijksmuseum in Amsterdam het Cultuurfonds Mode Stipendium in ontvangst genomen, dat dit jaar voor de twaalfde keer werd uitgereikt. Volgens de jury van de belangrijkste modeprijs van Nederland belichaamt Benchellal de toekomst van mode. Het stipendium bestaat uit een wisseltrofee en een bedrag van 50.000 euro, bedoeld voor verdere artistieke en zakelijke ontwikkeling en beschikbaar gesteld door een anonieme schenker.

29 november '23 (10:46)

Culturele instellingen in Den Haag krijgen ruim miljoen euro steun

Gemeente Den Haag gaat de culturele instellingen die in zwaar weer terecht zijn gekomen door de coronapandemie, de inflatie en hoge energieprijzen financieel ondersteunen. In totaal stelt de gemeente hier 1,3 miljoen euro beschikbaar voor. Wethouder Saskia Bruines zegt dat deze ondersteuning moet voorkomen dat instellingen noodgedwongen de deuren moeten sluiten, meldt Omroep West.

29 november '23 ( 9:42)

Trevor Noah vindt winnen Erasmusprijs 'werkelijk een eer'

Trevor Noah vindt het winnen van de Erasmusprijs "werkelijk een eer". Dat zei de Zuid-Afrikaanse komiek en televisiepresentator dinsdag in zijn dankwoord na het in ontvangst nemen van de prijs. Hij kreeg de prijs uit handen van koning Willem-Alexander in het Koninklijk Paleis Amsterdam. De Erasmusprijs gaat jaarlijks naar een persoon of instelling die een belangrijke bijdrage heeft geleverd op het gebied van de geesteswetenschappen, sociale wetenschappen en kunsten.

28 november '23 (11:44)

Stedelijk Museum krijgt volgend jaar weer een beeldentuin

Het Stedelijk Museum krijgt in het najaar van 2024 weer een beeldentuin. Dat maakt het Amsterdamse museum dinsdag bekend. De tuin keert terug op de oorspronkelijke locatie van begin deze eeuw, namelijk op de plek van het huidige entreegebied van het museum.

27 november '23 (10:39)

Bezoekers voor de laatste keer naar het Afrika Museum in Berg en Dal

Dit weekend was de laatste dat het Afrika Museum in Berg en Dal open was. Zondag was de laatste dag dat mensen het museum konden bezoeken. Trouwe bezoekers reageren teleurgesteld op de sluiting, meldt Omroep Gelderland. 

27 november '23 ( 8:59)

Nederlanders kanshebbers bij 62e uitreiking Rose d'Or Awards

Twee Nederlandse tv- en filmproducties maken maandagavond in Londen kans op een Rose d'Or Award, een prestigieuze internationale tv- en audioprijs. Met het programma De Nieuwe Vermeer dingt Omroep MAX mee voor een beeldje en regisseur Saskia Boddeke is genomineerd voor de documentairefilm Het zit in mijn hart, die te zien was bij de NTR.