Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Presentatoren: behoefte aan nieuwsshow met alleen positief nieuws

Door ANP
schedule 6 min
location_on [xx]km
Presentatoren: behoefte aan nieuwsshow met alleen positief nieuws
Het is nodig dat er een programma komt waarin goed nieuws centraal staat. Dat vinden presentatoren Donatello Piras en Nikki Herr van de positieve SBS6-nieuwsshow GoedNieuws Vandaag, die vanaf maandag elke werkdag te zien is.

In GoedNieuws Vandaag komen onderwerpen voorbij die in andere actualiteitenprogramma's en journaals minder aan bod komen. De focus ligt op optimistische ontwikkelingen, zoals wetenschappelijke doorbraken of bijzondere burgerinitiatieven. Volgens de presentatoren hebben kijkers er behoefte aan dat dergelijke items meer aandacht krijgen. "Onderzoeken van onder meer persbureau Reuters en het Commissariaat voor de Media hebben uitgewezen dat steeds meer mensen afhaken bij regulier nieuws", zegt Piras tegen het ANP.

Herr beaamt dat. "Vroeger las je de krant of keek je het achtuurjournaal. Nu gaat het nieuws de hele dag door en lijkt het - ten onrechte - alsof de hele wereld in de fik staat. Mensen krijgen dat de hele dag voor de kiezen en kunnen er echt neerslachtig van worden als ze naar de televisie kijken."

Geen vervanging

Dat er bij de kijkers behoefte is aan goed nieuws, betekent volgens de presentatoren niet dat GoedNieuws Vandaag een vervanging is van reguliere nieuwsprogramma's. "Je moet het zien als iets wat er naast staat. Er is meer ruimte voor andere positieve verhalen die minder belicht worden", legt Piras uit. "We focussen op de achtergrond en kijken op een andere manier naar de actualiteit", vult Herr aan.

Piras voelt die verschillende manieren van met het nieuws omgaan ook aan de keukentafel. Zijn vrouw Roos Moggré is een van de presentatoren van EenVandaag, dat tegelijkertijd met GoedNieuws Vandaag te zien is. "Zij juicht dit project echt toe en is daar heel positief over." Van een concurrentiestrijd is geen sprake. "Het zou heel naïef zijn om te denken dat je direct kan concurreren met EenVandaag dat al dertig jaar bestaat. Maar ik zie het wel als mijn plicht om ervoor te zorgen dat zoveel mogelijk mensen inschakelen op SBS6 om te kijken welke verhalen er óók zijn."

Positieve draai

Mocht er zulk groot landelijk nieuws zijn waar geen positief sausje overheen kan worden gegoten, dan moet op dat moment gekeken worden naar de beste oplossing. "Stel dat er een vreselijke ramp als MH17 zou plaatsvinden, dan gaan we daar niet een positieve draai aan geven natuurlijk. Ik verwacht in zo'n geval dat we niet op zender gaan en dat een Hart van Nederland het overneemt", zegt Herr.

De reacties op het goednieuwsprogramma zijn wisselend, merkt Herr wel. "Ik merk dat mensen in de journalistiek sceptisch en ronduit negatief reageerden en dat iedereen daarbuiten eigenlijk zei: leuk, eindelijk. Ik hoop dat mensen zelf gaan kijken om zelf een oordeel te vellen."

24 mei '24 ( 8:45)

Ook cultuursector maakt zich op voor actie tegen mogelijke btw-verhoging

Ook de kunst- en cultuursector komt in actie tegen de aangekondigde mogelijke btw-verhoging op culturele goederen en diensten. Dat laat belangenorganisatie Kunsten '92 weten aan het ANP. De campagne gaat volgende week live. Aan de vorm daarvan wordt op dit moment hard gewerkt, aldus de organisatie.

23 mei '24 (11:33)

Kluun gaat met 'Help, ik heb een puber' het theater in

Kluun komt na zijn boek Help, ik heb een puber! en podcast ook met een theatervoorstelling over pubers. De schrijver staat vanaf september in zalen door het hele land.

23 mei '24 (10:28)

Nieuwe coalitieakkoord 2024: invloed op de Nederlandse cultuursector

Het nieuwe coalitieakkoord van 2024 brengt belangrijke veranderingen met zich mee voor de Nederlandse cultuursector. Het akkoord bevat zowel positieve als negatieve maatregelen die de sector diepgaand zullen beïnvloeden. Hieronder een gedetailleerd overzicht van wat de cultuursector kan verwachten.

22 mei '24 (10:49)

Gemeente Arnhem geeft ruim half miljoen uit voor impuls jongerencultuur

Cultuurinitiatieven die zich bezig houden met het ontwikkelen van talent van jongeren in de gemeente Arnhem kunnen rekenen op een gemeentelijke subsidie. Arnhem trekt hier 589.400 euro voor uit. Met deze Impuls Jongerencultuur 2023-2024 kunnen Arnhemse initiatieven jongeren ondersteunen met lessen, ruimtes en creatieve ontwikkeling, meldt de gemeente.

22 mei '24 ( 9:23)

Boekenbranche onderneemt actie tegen mogelijke btw-verhoging

De boekensector komt in actie tegen de mogelijke btw-verhoging op boeken. Volgens koepelorganisaties leidt die tot een "forse prijsverhoging" en maakt het boeken minder toegankelijk. De Stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek (CPNB), Groep Algemene Uitgevers (GAU) en Koninklijke Boekverkopersbond (KBb) beginnen gezamenlijk een petitie en campagne, laat een woordvoerder van CPNB weten.

22 mei '24 ( 8:55)

Jamai weer terug theater in met ode aan Elton John

Jamai keert later dit jaar terug in theaters door het land met zijn eerbetoon aan Elton John. De reprise van zijn I'm Still Standing-tournee begint op 19 oktober.

21 mei '24 (14:47)

Annabel-zanger Hans de Booij stopt met optreden om gezondheidsklachten

Hans de Booij neemt om gezondheidsredenen afscheid van het podium. De Annabel-zanger vertelt aan De Telegraaf dat hij door fysieke klachten niet meer langdurig kan optreden.

21 mei '24 (11:00)

Altijd al eens jouw eigen kunst in het museum willen zien?

In het nieuwe ‘Tussen Kunst en Niets’ roept radiomaker Wijnand Speelman tijdens zijn programma Wijnand in de Ochtend amateurkunstenaars op om hun werken te delen met de dj. Het mooiste kunstwerk is deze zomer namelijk te zien in het Groninger Museum, meldt 3FM.

21 mei '24 (10:34)

Rick Engelkes na 7 jaar weer terug in theater

Rick Engelkes keert in oktober na zeven jaar afwezigheid terug in het theater. De acteur produceert de voorstelling Murder on the Nile en speelt een van de rollen, maakt zijn bedrijf REP Entertainment dinsdag bekend.

21 mei '24 (10:26)

Eenmalig festival ter vervanging van Tong Tong Fair

Mensen die zich hadden verheugd op een bezoekje aan de Tong Tong Fair in Den Haag werden vorige week teleurgesteld door het nieuws dat het Indische festival het hoofd niet boven het financiële water kon houden. Nu is er weer goed nieuws: er wordt een eenmalig festival georganiseerd ter vervanging van de Tong Tong Fair: Pasar Siang Keci. Het festival wordt georganiseerd op 1 juni in Voorburg. Dit is in hetzelfde weekend als een ander alternatief festival voor de Tong Tong Fair, de Pasar Indonesia. Deze is in hetzelfde weekend te bezoeken, 1 en 2 juni, in De Broodfabriek in Rijswijk, meldt Omroep West.