Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add

Gecancelde kunstenaar Paul Blanca in de hoofdrol van nieuwe documentaire

Door Nationale Recreatiegids
schedule 5 min
location_on [xx]km
Gecancelde kunstenaar Paul Blanca in de hoofdrol van nieuwe documentaire
In oktober is het twee jaar geleden dat fotograaf Paul Blanca overleed op 62-jarige leeftijd na een leven van drugs- en alcoholgebruik. Cinemien, DOXY Films en Thinking Out Loud Productions komen op 19 oktober met een nieuwe film over de laatste maanden uit het leven van dit vergeten Nederlandse kunsticoon: Paul Blanca – Deze Film Redt Je Leven. Dit meldt Cinemien.

Een film over de Nederlandse fotograaf Paul Blanca, een internationaal gevierd kunstenaar die in New Yorkse kunstkringen triomfen kende en bevriend was met Robert Mapplethorpe, Keith Haring en Richard Gere. Maar alles stopte toen Rob Scholte hem in 1995 ten onrechte ervan beschuldigde de bom onder zijn auto te hebben geplaatst. Blanca werd daarmee de eerste gecancelde kunstenaar van Nederland; musea, galerieën en verzamelaars verbraken alle contacten, zijn kunstenaarschap werd ondermijnd en hij raakte verslaafd aan drank en drugs.

In een mogelijk vergeefse poging een wegkwijnend leven te behoeden voor een roemloze ondergang, filmde regisseur en scenarioschrijver Ramón Gieling Paul Blanca in zijn laatste maanden. Door middel van de camera zijn we getuige van Blanca’s worsteling tegen de vergankelijkheid van zijn lichaam en het onverbiddelijke verstrijken van de tijd.

Alcoholist

Daarnaast schetst de film Paul Blanca door de ogen van de mensen om hem heen. Erwin Olaf, Hans van Manen, Koos van Breukel, Wim van Sinderen, Henk Schiffmacher en zijn partner Louise Schiffmacher, Benno Vlaswinkel, Cees Dam, Rob Malasch en Hans Kemna spreken voor het eerst openlijk over Paul Blanca. Paul Blanca: "Tot vijf jaar geleden gebruikte ik cocaïne en soms heroïne, maar altijd samen met alcohol. Pas toen ik stopte met de cocaïne ontdekte ik dat ik een alcoholist was. Er is iets mis, ik heb al zes weken niet gegeten, ik kan niks binnenhouden. Mijn slokdarm is beschadigd. Als ik nuchter ben, houd ik dat een tijdje vol, maar niet erg lang. Ik kan de werkelijkheid maar korte tijd verdragen. Rob Scholte heeft nooit zijn excuses aangeboden."

Regisseur en scenarioschrijver Ramón Gieling: "Het filmen met Paul Blanca was, als verwacht, een interessante en vooral enerverende rollercoaster. Ik ben geïnteresseerd in mensen die, op het gevaarlijke af, niet in het leven staan om andere mensen te plezieren of te behagen. Vooral ben ik met hem gaan filmen vanwege de enorme kracht van zijn fotografische werk. Als hij had gebruikt was hij onaangenaam, als ik hem nuchter in het ziekenhuis trof, was hij de aardigste man op aarde. Ik zag vooral een mens die het moeilijk vond om te leven."

Door: Nationale Recreatiegids

Afbeelding: Robert Mapplethorpe

29 november '23 (10:46)

Culturele instellingen in Den Haag krijgen ruim miljoen euro steun

Gemeente Den Haag gaat de culturele instellingen die in zwaar weer terecht zijn gekomen door de coronapandemie, de inflatie en hoge energieprijzen financieel ondersteunen. In totaal stelt de gemeente hier 1,3 miljoen euro beschikbaar voor. Wethouder Saskia Bruines zegt dat deze ondersteuning moet voorkomen dat instellingen noodgedwongen de deuren moeten sluiten, meldt Omroep West.

29 november '23 ( 9:42)

Trevor Noah vindt winnen Erasmusprijs 'werkelijk een eer'

Trevor Noah vindt het winnen van de Erasmusprijs "werkelijk een eer". Dat zei de Zuid-Afrikaanse komiek en televisiepresentator dinsdag in zijn dankwoord na het in ontvangst nemen van de prijs. Hij kreeg de prijs uit handen van koning Willem-Alexander in het Koninklijk Paleis Amsterdam. De Erasmusprijs gaat jaarlijks naar een persoon of instelling die een belangrijke bijdrage heeft geleverd op het gebied van de geesteswetenschappen, sociale wetenschappen en kunsten.

28 november '23 (11:44)

Stedelijk Museum krijgt volgend jaar weer een beeldentuin

Het Stedelijk Museum krijgt in het najaar van 2024 weer een beeldentuin. Dat maakt het Amsterdamse museum dinsdag bekend. De tuin keert terug op de oorspronkelijke locatie van begin deze eeuw, namelijk op de plek van het huidige entreegebied van het museum.

27 november '23 (10:39)

Bezoekers voor de laatste keer naar het Afrika Museum in Berg en Dal

Dit weekend was de laatste dat het Afrika Museum in Berg en Dal open was. Zondag was de laatste dag dat mensen het museum konden bezoeken. Trouwe bezoekers reageren teleurgesteld op de sluiting, meldt Omroep Gelderland. 

27 november '23 ( 8:59)

Nederlanders kanshebbers bij 62e uitreiking Rose d'Or Awards

Twee Nederlandse tv- en filmproducties maken maandagavond in Londen kans op een Rose d'Or Award, een prestigieuze internationale tv- en audioprijs. Met het programma De Nieuwe Vermeer dingt Omroep MAX mee voor een beeldje en regisseur Saskia Boddeke is genomineerd voor de documentairefilm Het zit in mijn hart, die te zien was bij de NTR.

24 november '23 (14:41)

Voorlopig kan Cobra Museum openblijven: gemeente springt financieel bij

Het Cobra Museum in Amstelveen is voorlopig gered van faillissement. Het komende jaar krijgt het museum 1,4 miljoen euro van de gemeente om open te blijven. Daarbij moet het museum zich wel aan een aantal voorwaarden houden, meldt NOS.

24 november '23 (13:04)

Politie doet merkwaardige vondst in Rheden: sarcofaag aangetroffen in bushokje

Woensdag heeft de politie een vreemde vondst gedaan. In een bushokje aan de Oranjeweg is een sarcofaag aangetroffen. Er lag niemand in de kist, meldt Omroep Gelderland. 

24 november '23 ( 9:22)

Wisselende reacties onder cultuurorganisaties over verkiezingsuitslag

De uitslag van de Tweede Kamerverkiezingen levert gemixte reacties op onder cultuurorganisaties. Zo zien Kunsten’92, belangenorganisatie van de kunst-, cultuur- en erfgoedwereld een extra uitdaging in de verkiezingsuitslag. Een andere partijen, zoals de Vereniging van Schouwburg- en Concertgebouworganisaties, kijkt de komende tijd ‘nauwlettend waar kansen liggen’ en wil in gesprek met de overheid. De PVV, die de meeste zetels heeft gehaald tijdens de verkiezingen, wil het liefst stoppen met kunst- en cultuursubsidies. 

24 november '23 ( 8:45)

Acteur en regisseur Helmert Woudenberg overleden op 78-jarige leeftijd

Acteur, regisseur en toneelschrijver Helmert Woudenberg is donderdag plotseling overleden. Dat heeft zijn zoon aan het ANP laten weten. Woudenberg (78) zat midden in een theatertournee met het toneelstuk Blind. Hij overleed aan een hartaanval.

24 november '23 ( 8:41)

Tweede locatie DeLaMar Theater in Amsterdam sluit de deuren

De tweede locatie van het DeLaMar Theater in Amsterdam gaat dicht. Volgens directeur Andreas Fleischmann is de vestiging in Amsterdam-West, die enkele jaren geleden werd geopend, niet rendabel te krijgen. Het theater sluit per 2024, laat hij in een interview met Het Parool weten.