Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add

Musical Pretty Woman zit vol 'empowerment en gelijkwaardigheid'

Door ANP
schedule 8 min
location_on [xx]km
Musical Pretty Woman zit vol 'empowerment en gelijkwaardigheid'
De musical Pretty Woman is een voorstelling vol vrouwelijk empowerment en gelijkwaardigheid, stellen vertaler Lisa Loeb en hoofdrolspelers Jan Kooijman en Shanna Slaap. Dat vertelden de drie aan het ANP bij de presentatie van de musical over een rijke zakenman die een deal aangaat met een prostituee, die vanaf vandaag te zien zal zijn.

In de film uit 1990 werden deze rollen vertolkt door Richard Gere en Julia Roberts, die bijna twintig jaar van elkaar verschillen. Kooijman en Shanna Slaap nemen die rollen nu op zich, en zagen bij de film nooit dat leeftijdsverschil. "Ik heb nooit gedacht 'oh hij is oud, zij is jong'", zegt Slaap. "Dat is natuurlijk ook omdat de match echt heel erg goed was", haakt Kooijman aan. "Er zat ook een acteur in die zowel op persoonlijk als op uiterlijk vlak erg begerenswaardig was."

Natuurlijk zijn er ondertussen veel dingen veranderd in de wereld, maar Slaap vindt het verhaal "heel erg passen in deze tijd". Kooijman: "En als we nu in een voorstelling zitten waarin het over een hoertje gaat dat wordt opgepikt door een rijke man, dan kan dat ook gaan over kromme machtsverhoudingen. Maar ik denk dat in alle scènes die wij delen een enorme gelijkwaardigheid zit."

Empowerment

"Zij is zó aan hem gewaagd, en dat vindt hij onwaarschijnlijk mooi aan haar", gaat Kooijman verder. "En dat geeft dus iets heel liefs en wél gelijkwaardig. En daarnaast is er wel iets extra's in de voorstelling geschreven wat verschilt van de film, waarin zij eigenlijk ook op fysiek vlak haar empowerment kan laten zien. En dat is wel tegen het einde van de voorstelling, zonder te spoileren, een vrij grote verandering in het stuk vergeleken met de film."

Cabaretier, schrijfster en zangeres Lisa Loeb mocht de tekst van de Broadway-musical hertalen, en roemt ook de moderne visie die destijds al in het verhaal zat. "Want Vivian heeft zelf voor het beroep van prostituee gekozen, ze kiest met wie ze gaat en wie ze afwijst. Dus ze is in die zijn wel in charge van het leven dat ze leidt", zegt ze. "Dus het was niet zo dat ik een herschrijving heb moeten doen om het naar het hier-en-nu te trekken."

"Het was ook een zakelijke verhouding die ze aangaan, zij sluit ook een deal met hem, ze probeert het onderste uit de kan te halen. Zij is in die zin een zakenvrouw", stelt Loeb zelfs. "Die feministische of empowerment-elementen vielen mij nu wel meer op nu ik het script las en ging hertalen, dan toen ik ooit de film keek. Want vroeger dacht ik 'oh leuk sprookje' maar nu zie ik dat er veel meer in zit."

Grote schoenen

Vanwege het succes van de film destijds zijn het van Richard Gere en Julia Roberts "grote schoenen om te vullen", erkent Kooijman. "Dat is natuurlijk wel iets waar je een beetje tegen moet vechten. Maar tegelijkertijd is het natuurlijk ook een kracht van deze voorstelling. Het is ook iets waarvan mensen denken 'oh ik zou het wel heel leuk vinden om dat in het echt op het toneel te zien'. Dus het mes snijdt een beetje aan twee kanten."

En vanwege de aard van de rol was het ook nog wel belangrijk dat het tussen Kooijman en Slaap zou klikken. "Want het is een show waar veel intimiteit in zit", verklaart Slaap. "Maar mijn eerste gevoel bij hem was vertrouwen, dat vond ik heel belangrijk. En dat is wel bijzonder, want het kan ook zomaar zo zijn dat je helemaal geen klik hebt. En je moet natuurlijk wel een van de meest iconische romantische komedies ooit gaan spelen."

01 december '23 ( 9:24)

Jeugdtheater Hofplein uit Rotterdam wint nieuwe cultuurprijs

Het Rotterdamse Jeugdtheater Hofplein is de eerste winnaar van de nieuwe ELJA Foundation Award voor kunst en cultuur. Dat is bekendgemaakt tijdens een bijeenkomst in het DeLaMar Theater in Amsterdam.

30 november '23 (10:20)

Staatssecretaris Uslu van Cultuur en Media verlaat kabinet voor reisorganisatie

Staatssecretaris Gunay Uslu (Cultuur en Media) verlaat het kabinet om reisorganisatie en familiebedrijf Corendon te gaan leiden. Dat heeft de bewindsvrouw van D66 laten weten. Ze vertrekt per 1 december na een zeer dringend beroep van het bedrijf.

30 november '23 ( 9:03)

Jaarlijks korpsconcert Luxor Theater bijgewoond door koning

Koning Willem-Alexander heeft woensdagavond in het Luxor Theater in Rotterdam het korpsconcert in het teken van 50-jarig jubileum van de UK/NL Amphibious Force bijgewoond. Het Korps Mariniers deelde op X foto's van de bijeenkomst.

29 november '23 (21:01)

Grootste modeprijs Nederland voor ontwerper Benchellal

Modeontwerper Mohamed Benchellal heeft woensdag in het Rijksmuseum in Amsterdam het Cultuurfonds Mode Stipendium in ontvangst genomen, dat dit jaar voor de twaalfde keer werd uitgereikt. Volgens de jury van de belangrijkste modeprijs van Nederland belichaamt Benchellal de toekomst van mode. Het stipendium bestaat uit een wisseltrofee en een bedrag van 50.000 euro, bedoeld voor verdere artistieke en zakelijke ontwikkeling en beschikbaar gesteld door een anonieme schenker.

29 november '23 (10:46)

Culturele instellingen in Den Haag krijgen ruim miljoen euro steun

Gemeente Den Haag gaat de culturele instellingen die in zwaar weer terecht zijn gekomen door de coronapandemie, de inflatie en hoge energieprijzen financieel ondersteunen. In totaal stelt de gemeente hier 1,3 miljoen euro beschikbaar voor. Wethouder Saskia Bruines zegt dat deze ondersteuning moet voorkomen dat instellingen noodgedwongen de deuren moeten sluiten, meldt Omroep West.

29 november '23 ( 9:42)

Trevor Noah vindt winnen Erasmusprijs 'werkelijk een eer'

Trevor Noah vindt het winnen van de Erasmusprijs "werkelijk een eer". Dat zei de Zuid-Afrikaanse komiek en televisiepresentator dinsdag in zijn dankwoord na het in ontvangst nemen van de prijs. Hij kreeg de prijs uit handen van koning Willem-Alexander in het Koninklijk Paleis Amsterdam. De Erasmusprijs gaat jaarlijks naar een persoon of instelling die een belangrijke bijdrage heeft geleverd op het gebied van de geesteswetenschappen, sociale wetenschappen en kunsten.

28 november '23 (11:44)

Stedelijk Museum krijgt volgend jaar weer een beeldentuin

Het Stedelijk Museum krijgt in het najaar van 2024 weer een beeldentuin. Dat maakt het Amsterdamse museum dinsdag bekend. De tuin keert terug op de oorspronkelijke locatie van begin deze eeuw, namelijk op de plek van het huidige entreegebied van het museum.

27 november '23 (10:39)

Bezoekers voor de laatste keer naar het Afrika Museum in Berg en Dal

Dit weekend was de laatste dat het Afrika Museum in Berg en Dal open was. Zondag was de laatste dag dat mensen het museum konden bezoeken. Trouwe bezoekers reageren teleurgesteld op de sluiting, meldt Omroep Gelderland. 

27 november '23 ( 8:59)

Nederlanders kanshebbers bij 62e uitreiking Rose d'Or Awards

Twee Nederlandse tv- en filmproducties maken maandagavond in Londen kans op een Rose d'Or Award, een prestigieuze internationale tv- en audioprijs. Met het programma De Nieuwe Vermeer dingt Omroep MAX mee voor een beeldje en regisseur Saskia Boddeke is genomineerd voor de documentairefilm Het zit in mijn hart, die te zien was bij de NTR.

24 november '23 (14:41)

Voorlopig kan Cobra Museum openblijven: gemeente springt financieel bij

Het Cobra Museum in Amstelveen is voorlopig gered van faillissement. Het komende jaar krijgt het museum 1,4 miljoen euro van de gemeente om open te blijven. Daarbij moet het museum zich wel aan een aantal voorwaarden houden, meldt NOS.