Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add

Critici kiezen fietsende Hauer tot beste Nederlandse filmscène

Door ANP
schedule 4 min
Critici kiezen fietsende Hauer tot beste Nederlandse filmscène
De fietstocht door het centrum van Amsterdam in Turks Fruit is door Nederlandse filmcritici uitgeroepen tot de beste filmscène uit de Nederlandse filmgeschiedenis. Dat meldt de VARAgids, die de verkiezing organiseerde, vrijdag. Recensenten van de VARAgids en een aantal andere kranten en bladen gaven het fragment met Rutger Hauer en Monique van de Ven de meeste punten. Het magazine organiseerde de verkiezing vanwege het Nederlands Film Festival dat komende week van start gaat.

In de beroemde scène fietsen kunstenaar Erik en zijn grote liefde Olga na hun bruiloft op de fiets door Amsterdam. Het fragment wordt begeleid door de iconische muziek van Rogier van Otterloo. De film van Paul Verhoeven, gebaseerd op het boek van Jan Wolkers, trok in 1973 bijna 3,5 miljoen bezoekers. Het was voor zowel Hauer als Van de Ven de eerste bioscoopfilm die zij maakten.

"Natuurlijk had ik nooit verwacht dat deze scène zo iconisch zou worden", reageert de hoofdrolspeelster in de VARAgids van komende week. "Ons geluk was dat de chemie tussen mij en Rutger heel goed werkte. De mannen wilden Rutger zijn, de vrouwen wilden Rutger hebben. Mensen voelden zich enorm aangetrokken door die liefde, dat maakt dat je je als kijker zo verbonden voelt met die twee."

Hartverscheurend

Op de tweede plek eindigde de scene uit de thriller Spoorloos (1988) van regisseur George waarin hoofdpersoon Saskia (Johanna ter Steege) door haar ontvoerder wordt bedwelmd. Het fragment zit aan het slot van de film, als de kijker te weten komt wat er met de vrouw is gebeurd. De hele film, gebaseerd op het boek van schrijver Tim Krabbé, probeert haar man Rex (Gene Bervoets) dit te achterhalen. "De wanhoop in haar ogen als ze zich realiseert wat er gebeurt, is hartverscheurend", oordeelt de jury.

De bronzen plak in de verkiezing is voor de tangoscène uit oorlogsepos Soldaat van Oranje (1977), wederom van regisseur Paul Verhoeven. Het fragment speelt zich af op een nazifeest waar hoofdpersoon Erik Hazelhoff Roelfzema (Rutger Hauer) tijdens een verzetsoperatie is beland. Hier treft hij zijn oude vriend, SS'er Alex (Derek de Lint), met wie hij de tango danst terwijl zij filosoferen over het verloop van de oorlog.

Meer details over de verkiezing, en een groot interview met Van De Ven, staan komende week in de gids.

22 september '23 ( 8:59)

Utrecht week lang in teken van Nederlandse films

Utrecht maakt zich op voor acht dagen Nederlandse films, sterren en rode lopers tijdens de 43e editie van het Nederlands Film Festival. In totaal worden op het festival 247 producties vertoond, waaronder 82 premières. Voor veel van de vertoningen kan het publiek kaartjes kopen. Op de laatste dag worden de Gouden Kalveren uitgereikt, de belangrijkste Nederlandse filmprijzen.

21 september '23 ( 9:23)

Belangrijkste Toneelprijzen van Nederland volgend jaar genderneutraal

De belangrijkste Toneelprijzen van Nederland zijn volgend jaar voor het eerst genderneutraal en dragen dan de naam Theo d'Or. Dat maakte de Vereniging van Schouwburg- en Concertgebouwdirecties (VSCD) donderdag bekend.

21 september '23 ( 9:23)

BN'ers staan op social media stil bij overlijden Olaf en prijzen zijn oeuvre

Bekende Nederlanders staan woensdag op sociale media stil bij het overlijden van Erwin Olaf. De fotograaf is enkele weken na een longtransplantatie woensdagochtend op 64-jarige leeftijd overleden.

20 september '23 (12:42)

Langverwachte nieuwe boek Francine Oomen op 1 in Bestseller 60

Francine Oomen komt met haar langverwachte nieuwe deel uit de Hoe overleef ik-reeks op nummer 1 binnen in de Bestseller 60 van Stichting CPNB. Hoe overleef ik alles wat ik niemand vertel?, zoals het boek heet, is het eerste nieuwe deel in de serie sinds Hoe overleef ik met/zonder gescheiden ouders? uit 2015.

20 september '23 ( 9:08)

Dit is de cast voor theatervoorstelling over Marianne Timmer

Actrices Els Vegter en Liesbeth Groenwold zijn in december te zien als Marianne Timmer in Timmertje, de theatervoorstelling over de bekende Nederlandse schaatskampioene. Andere hoofdrollen zijn voor Tessa van Roon als schaatsster Renske Vellinga, een leeftijdgenote van Timmer, en Bas de Bruijn, die de rol van haar coach Peter Mueller op zich neemt. Dat werd dinsdag onthuld tijdens de castpresentatie van het stuk door de Groningse stichting Pandeon.

19 september '23 ( 9:48)

Na succesvolle eerste editie opnieuw viering Slag op de Zuiderzee in Hoorn

De eerste editie van vorig jaar was een succes. Daarom viert Hoorn ook dit jaar op 14 en 15 oktober de Slag op de Zuiderzee. Dit jaar wordt het nog grootser, want 2023 is het jubileumjaar van deze onderbelichte, maar historisch erg belangrijke zeeslag. Het is precies 450 jaar geleden dat voor de Hoornse kust de overwinning plaatsvond op de Spanjaarden en zo het prille Nederland ontstond. Op 14 en 15 oktober viert de havenstad de vrijheid tijdens een feestelijke herdenking van de Slag op de Zuiderzee uit 1573. Een weekend lang bruist de historische binnenstad van gratis activiteiten voor iedereen: muziek, theater, historische schepen, kinderactiviteiten, marcherende schutters en zingende geuzen. Dat meldt het Westfries Museum.

18 september '23 ( 9:34)

Toneelprijzen Theo d'Or en Louis d'Or voor Eelco Smits en Mariana Aparicio

In het Internationaal Theater Amsterdam worden zondagavond de belangrijkste Nederlandse toneelprijzen uitgereikt. Tijdens de afsluiting van het Gala van het Nederlands Theater wordt bekend wie met de Theo d'Or en de Louis d'Or naar huis gaan.

18 september '23 ( 8:50)

Schrijfster Mette Maria van Dijk bedreigd vanwege 'stereotyperend' debuutroman

Schrijfster Mette Maria van Dijk krijgt zulke felle reacties op haar debuutroman, dat ze niet meer naar huis durft. De 23-jarige schrijfster mijdt momenteel haar huis in de Bijlmer waar ze al anderhalf jaar woont, zegt ze in een interview met De Telegraaf.

15 september '23 ( 9:44)

Meer mensen maakten gebruik van bibliotheek in 2022

Bibliotheken hebben in 2022 veel meer activiteiten georganiseerd. Ook waren meer mensen lid van de bibliotheek en zijn er meer boeken uitgeleend. Gemiddeld wonen mensen op 1,8 kilometer afstand van een bibliotheeklocatie, en is in een kwart van alle huishoudens minimaal één persoon lid van de bibliotheek. Dat meldt het CBS op basis van nieuwe cijfers.