Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Critici kiezen fietsende Hauer tot beste Nederlandse filmscène

Door ANP
schedule 4 min
location_on [xx]km
Critici kiezen fietsende Hauer tot beste Nederlandse filmscène
De fietstocht door het centrum van Amsterdam in Turks Fruit is door Nederlandse filmcritici uitgeroepen tot de beste filmscène uit de Nederlandse filmgeschiedenis. Dat meldt de VARAgids, die de verkiezing organiseerde, vrijdag. Recensenten van de VARAgids en een aantal andere kranten en bladen gaven het fragment met Rutger Hauer en Monique van de Ven de meeste punten. Het magazine organiseerde de verkiezing vanwege het Nederlands Film Festival dat komende week van start gaat.

In de beroemde scène fietsen kunstenaar Erik en zijn grote liefde Olga na hun bruiloft op de fiets door Amsterdam. Het fragment wordt begeleid door de iconische muziek van Rogier van Otterloo. De film van Paul Verhoeven, gebaseerd op het boek van Jan Wolkers, trok in 1973 bijna 3,5 miljoen bezoekers. Het was voor zowel Hauer als Van de Ven de eerste bioscoopfilm die zij maakten.

"Natuurlijk had ik nooit verwacht dat deze scène zo iconisch zou worden", reageert de hoofdrolspeelster in de VARAgids van komende week. "Ons geluk was dat de chemie tussen mij en Rutger heel goed werkte. De mannen wilden Rutger zijn, de vrouwen wilden Rutger hebben. Mensen voelden zich enorm aangetrokken door die liefde, dat maakt dat je je als kijker zo verbonden voelt met die twee."

Hartverscheurend

Op de tweede plek eindigde de scene uit de thriller Spoorloos (1988) van regisseur George waarin hoofdpersoon Saskia (Johanna ter Steege) door haar ontvoerder wordt bedwelmd. Het fragment zit aan het slot van de film, als de kijker te weten komt wat er met de vrouw is gebeurd. De hele film, gebaseerd op het boek van schrijver Tim Krabbé, probeert haar man Rex (Gene Bervoets) dit te achterhalen. "De wanhoop in haar ogen als ze zich realiseert wat er gebeurt, is hartverscheurend", oordeelt de jury.

De bronzen plak in de verkiezing is voor de tangoscène uit oorlogsepos Soldaat van Oranje (1977), wederom van regisseur Paul Verhoeven. Het fragment speelt zich af op een nazifeest waar hoofdpersoon Erik Hazelhoff Roelfzema (Rutger Hauer) tijdens een verzetsoperatie is beland. Hier treft hij zijn oude vriend, SS'er Alex (Derek de Lint), met wie hij de tango danst terwijl zij filosoferen over het verloop van de oorlog.

Meer details over de verkiezing, en een groot interview met Van De Ven, staan komende week in de gids.

27 mei '24 (11:44)

Koning opent in juni vernieuwd museum Hermitage in Amsterdam

Koning Willem-Alexander opent op dinsdagmiddag 18 juni in Amsterdam het H'ART Museum, voorheen bekend als de Hermitage. Tegelijk met de opening van het museum opent de koning ook de eerste grote tentoonstelling, Kandinsky, een samenwerking tussen H'ART Museum en Centre Pompidou in Parijs.

27 mei '24 ( 9:49)

Na 20 jaar duikt gestolen schilderij Westfries Museum op in Polen

Bijna twintig jaar na de kunstroof in het Westfries Museum duikt het schilderij ‘Rebecca en Eliëzer’ van de Hoornse schilder Jan Linsen op in Polen. De Poolse politie trof het schilderij aan tijdens een inval in een appartement in Krakau. Deze bleek in handen te zijn van een man met Oekraïense nationaliteit. Het museum is erg blij dat het schilderij is teruggevonden. Directeur Ad Geerdink: “Dit sterkt ons in de overtuiging dat de nu nog missende 18 kunstwerken ooit ook weer in het museum te zien zullen zijn.” 

27 mei '24 ( 8:52)

Youp van 't Hek zwaait af na allerlaatste show in Carré

Youp van 't Hek heeft zaterdag zijn allerlaatste voorstelling ooit gespeeld. De 70-jarige cabaretier stond voor een bomvol Carré waar hij ten overstaan van onder meer vrienden en bekenden zijn afscheidstournee De Laatste Ronde afsloot. Van 't Hek kreeg na zijn slotakkoord een applaus dat enkele minuten aanhield, maar wat de cabaretier zelf tot een einde maande.

27 mei '24 ( 8:48)

Petitie tegen btw-verhoging boeken door meer dan 160.000 mensen ondertekend

De protestpetitie tegen de voorgenomen verhoging van de btw op boeken heeft al 160.000 handtekeningen opgeleverd. De petitie staat sinds woensdag online op de website boekenpetitie.nl. Schrijvers als Kluun, Saskia Noort, Heleen van Royen, Adriaan van Dis en Susan Smit steunen de actie.

24 mei '24 ( 8:45)

Ook cultuursector maakt zich op voor actie tegen mogelijke btw-verhoging

Ook de kunst- en cultuursector komt in actie tegen de aangekondigde mogelijke btw-verhoging op culturele goederen en diensten. Dat laat belangenorganisatie Kunsten '92 weten aan het ANP. De campagne gaat volgende week live. Aan de vorm daarvan wordt op dit moment hard gewerkt, aldus de organisatie.

23 mei '24 (11:33)

Kluun gaat met 'Help, ik heb een puber' het theater in

Kluun komt na zijn boek Help, ik heb een puber! en podcast ook met een theatervoorstelling over pubers. De schrijver staat vanaf september in zalen door het hele land.

23 mei '24 (10:28)

Nieuwe coalitieakkoord 2024: invloed op de Nederlandse cultuursector

Het nieuwe coalitieakkoord van 2024 brengt belangrijke veranderingen met zich mee voor de Nederlandse cultuursector. Het akkoord bevat zowel positieve als negatieve maatregelen die de sector diepgaand zullen beïnvloeden. Hieronder een gedetailleerd overzicht van wat de cultuursector kan verwachten.

22 mei '24 (10:49)

Gemeente Arnhem geeft ruim half miljoen uit voor impuls jongerencultuur

Cultuurinitiatieven die zich bezig houden met het ontwikkelen van talent van jongeren in de gemeente Arnhem kunnen rekenen op een gemeentelijke subsidie. Arnhem trekt hier 589.400 euro voor uit. Met deze Impuls Jongerencultuur 2023-2024 kunnen Arnhemse initiatieven jongeren ondersteunen met lessen, ruimtes en creatieve ontwikkeling, meldt de gemeente.

22 mei '24 ( 9:23)

Boekenbranche onderneemt actie tegen mogelijke btw-verhoging

De boekensector komt in actie tegen de mogelijke btw-verhoging op boeken. Volgens koepelorganisaties leidt die tot een "forse prijsverhoging" en maakt het boeken minder toegankelijk. De Stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek (CPNB), Groep Algemene Uitgevers (GAU) en Koninklijke Boekverkopersbond (KBb) beginnen gezamenlijk een petitie en campagne, laat een woordvoerder van CPNB weten.

22 mei '24 ( 8:55)

Jamai weer terug theater in met ode aan Elton John

Jamai keert later dit jaar terug in theaters door het land met zijn eerbetoon aan Elton John. De reprise van zijn I'm Still Standing-tournee begint op 19 oktober.