Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Amstelveens college: ‘Cobra Museum komt met lening alleen verder in schulden’

Door Nationale Recreatiegids
schedule 5 min
location_on [xx]km
Amstelveens college: ‘Cobra Museum komt met lening alleen verder in schulden’ / Foto: "Cobra Museum Amstelveen" door G. Lanting
Het Cobra Museum kan voorlopig overeind blijven staan. Nadat Quote-miljonair en kunstliefhebber Marius Touwen een lening verstrekte aan het museum, kan deze door met haar werkzaamheden. Het Amstelveense college van burgemeester en wethouders heeft zich hierover uitgesproken. Zij vinden dat de lening niet de redding is van het museum, maar deze alleen maar ‘alleen de financiële situatie verslechterd’. Dat meldt NH Nieuws.

Afgelopen maandag liet het Cobra Museum nog weten in een persbericht dat zij een krediet krijgen van Quote-500-lid Marius Touwen. In het bericht staat dat de directeur van het museum, Stefan van Raay, ‘diep dankbaar’ is voor de betrokkenheid van Touwen.

Het college van Amstelveen is echter van mening dat het niet de schuldenlast van het museum verkleint. Sterker nog, zij denken dat deze alleen maar groter gaat worden. “De jarenlange verliezen waarmee het museum te maken heeft, zijn niet opgelost met deze lening.” Het college stelt dat de andere reserves van het museum inmiddels ook leeg zijn.

Voorwaarden onbekend

Wel houdt het college een slag om de arm, omdat er nog niet bekend is wat de voorwaarden voor de verstrekte lening zijn. Met het geld dat het museum ontvangt kan het de begroting van het einde van dit jaar dekken. Dat zou volgens het museum in eerste instantie om een bedrag van 700.000 euro gaan, maar de directeur vertelde aan NH dat het waarschijnlijk meer zal zijn.

De lening zorgt er in ieder geval voor dat het personeel betaald kan worden, net zoals de vrijwilligersvergoedingen en de overige resterende betalingen. Risicovolle bedrijfsvoering en het ontbreken van een duurzaam meerjarenplan tekenen echter de toestand van het museum. Deze aspecten zijn volgens het college van belang voor een gezond bedrijf en aantrekkelijk cultuuraanbod. Daarnaast stelt het college dat de daadwerkelijke bezoekersaantallen tegenvallen ten opzichte van de prognoses.

Stop subsidie

Vanavond gaan het college en de raad in gesprek over de toekomst van het Cobra Museum. Een voorstel om de subsidie van het museum stop te zetten ligt al op tafel. Dat zou het einde van het museum betekenen.

Het college wil wel voorkomen dat de salarissen van de medewerkers niet betaald kunnen worden. Daarom geeft het college het museum een uitstel van betaling voor alle openstaande rekeningen van dit jaar. Ook krijgt het in het laatste kwartaal van dit jaar nog een subsidie. Ondanks de lening heeft het museum echter niet gevraagd om het voorstel van betalingsuitstel te schrappen.

19 juli '24 ( 8:55)

Gemeente Amstelveen kent meerjarige subsidie Museum Cobra toe

Een overwinning voor het Museum Cobra (voorheen Cobra Museum), dat recent aan het randje van de afgrond stond. Het kampte met financiële tegenslagen en eventjes leek het erop alsof het museum na ontzegging van de subsidie van de gemeente Amstelveen de deuren zou moeten sluiten. Na een herontwikkeling van de koers en naam is de gemeenteraad toch over de brug. Het museum ontvangt straks een jaarlijkse subsidie van 1,4 miljoen euro voor de komende drie jaar, waarmee het uit de financiële penarie is gered, meldt het museum. 

19 juli '24 ( 8:38)

Gezocht: ruimte voor 21.000 striptekeningen uit Stripmuseum

Help! Is er iemand die toevallig ruimte heeft voor een tienduizendtal strips? Het Groninger Archief is op zoek naar een plek om de collectie van het Nederlands Stripmuseum op te bergen. RTV Noord meldt dat het gaat om een verzameling van zo’n 240 meter lang.

18 juli '24 (12:48)

Musical Soldaat van Oranje in nieuwe vorm in september in première

De vernieuwde versie van Soldaat van Oranje gaat op 8 september in première. In de dagen daarvoor zijn de try-outs en vanaf 11 september wordt hij zes keer per week opgevoerd.

18 juli '24 (11:49)

Aviodrome organiseert Fly-in-dagen: zeldzame toestellen zien aankomen en vertrekken

Op zaterdag 20 juli gaan de Fly-in-dagen van Luchtvaarmuseum Aviodrome van start. De eerste zaterdag staat in het teken van les- en trainingstoestellen die het terrein zullen bezoeken. Zo kunnen bezoekers onder meer de DA-40 van de KLM Flight Academy uit Eelde. Ook zijn er Saab Safirs en Piper Super Cubs en komt de DA-40 simulator in actie. Dit meldt Aviodrome. 

17 juli '24 (12:12)

Literatuurmuseum verwerft archief van presentator Anil Ramdas

Het Literatuurmuseum heeft het archief verworven van essayist, columnist en televisiepresentator Anil Ramdas. Het gaat om een verzameling notitieboekjes, agenda's en boeken, maar ook om persoonlijke spullen als oude paspoorten, een asbak en een leesbril, maakte het museum woensdag bekend.

17 juli '24 (11:00)

Zuid-Holland verstrekt 3,55 miljoen euro voor restauratie rijksmonumenten

Ook dit jaar stelt Zuid-Holland subsidie beschikbaar voor de restauratie van rijksmonumenten in de provincie. Voor deze ronde zijn 16 aanvragers goedgekeurd en er wordt in totaal 3,55 miljoen euro uitgekeerd. Tussen 1 december 2023 en 1 maart 2024 hebben 33 aanvragers een subsidieaanvraag ingediend, waarmee het beschikbare budget flink is overstegen. De helft van de aanvragen is goedgekeurd, meldt Zuid-Holland.

17 juli '24 ( 8:48)

Actrice en zangeres Wieteke van Dort overleden op 81-jarige leeftijd

Actrice en zangeres Wieteke van Dort is overleden. Dat bevestigt haar zoon na berichtgeving van De Telegraaf. Van Dort overleed in haar woonplaats Den Haag. Ze werd 81 jaar oud. Van Dort maakte eind mei bekend dat ze uitgezaaide kanker had. De tumoren in haar lever waren uitgezaaid naar haar longen en hersenen. De actrice stierf maandag, een week nadat haar haar man Theo Moody was overleden.

16 juli '24 (14:47)

Museum de Fundatie voor komende twee jaar uit financiële perikelen

Een dalend bezoekers aantal en gestegen kosten hebben ertoe geleid dat Museum de Fundatie in Zwolle het hoofd niet meer boven water kon houden. De provincie Overijssel had al toegezegd om extra steun aan het museum te bieden. Nu is ook de gemeente over de burg, meldt NRC.

16 juli '24 ( 8:47)

Stedelijk Museum in Amsterdam trekt 200.000 bezoekers naar tentoonstelling Abramović

De overzichtstentoonstelling van de Servische performancekunstenares Marina Abramović heeft ruim 200.000 bezoekers getrokken naar het Stedelijk Museum Amsterdam. Op de tentoonstelling waren ruim zestig werken, waaronder foto's, video's en sculpturen, van de 77-jarige kunstenares te zien. Ook voerden performers, die door haar zijn opgeleid, liveperformances op.

15 juli '24 (11:43)

Na 12,5 jaar is Stefan Pop weer te zien in het theater

Hij is lange tijd niet meer in het theater geweest, maar gaat nu weer toeren met een voorstelling. Cabaretier Stefan Pop doet weer een ronde langs een aantal theaters met een nieuwe solovoorstelling. Deze is getiteld ‘Het moest een keer gebeuren’, meldt Theater.nl.