Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add

Amstelveens college: ‘Cobra Museum komt met lening alleen verder in schulden’

Door Nationale Recreatiegids
schedule 5 min
Amstelveens college: ‘Cobra Museum komt met lening alleen verder in schulden’ / Foto: "Cobra Museum Amstelveen" door G. Lanting
Het Cobra Museum kan voorlopig overeind blijven staan. Nadat Quote-miljonair en kunstliefhebber Marius Touwen een lening verstrekte aan het museum, kan deze door met haar werkzaamheden. Het Amstelveense college van burgemeester en wethouders heeft zich hierover uitgesproken. Zij vinden dat de lening niet de redding is van het museum, maar deze alleen maar ‘alleen de financiële situatie verslechterd’. Dat meldt NH Nieuws.

Afgelopen maandag liet het Cobra Museum nog weten in een persbericht dat zij een krediet krijgen van Quote-500-lid Marius Touwen. In het bericht staat dat de directeur van het museum, Stefan van Raay, ‘diep dankbaar’ is voor de betrokkenheid van Touwen.

Het college van Amstelveen is echter van mening dat het niet de schuldenlast van het museum verkleint. Sterker nog, zij denken dat deze alleen maar groter gaat worden. “De jarenlange verliezen waarmee het museum te maken heeft, zijn niet opgelost met deze lening.” Het college stelt dat de andere reserves van het museum inmiddels ook leeg zijn.

Voorwaarden onbekend

Wel houdt het college een slag om de arm, omdat er nog niet bekend is wat de voorwaarden voor de verstrekte lening zijn. Met het geld dat het museum ontvangt kan het de begroting van het einde van dit jaar dekken. Dat zou volgens het museum in eerste instantie om een bedrag van 700.000 euro gaan, maar de directeur vertelde aan NH dat het waarschijnlijk meer zal zijn.

De lening zorgt er in ieder geval voor dat het personeel betaald kan worden, net zoals de vrijwilligersvergoedingen en de overige resterende betalingen. Risicovolle bedrijfsvoering en het ontbreken van een duurzaam meerjarenplan tekenen echter de toestand van het museum. Deze aspecten zijn volgens het college van belang voor een gezond bedrijf en aantrekkelijk cultuuraanbod. Daarnaast stelt het college dat de daadwerkelijke bezoekersaantallen tegenvallen ten opzichte van de prognoses.

Stop subsidie

Vanavond gaan het college en de raad in gesprek over de toekomst van het Cobra Museum. Een voorstel om de subsidie van het museum stop te zetten ligt al op tafel. Dat zou het einde van het museum betekenen.

Het college wil wel voorkomen dat de salarissen van de medewerkers niet betaald kunnen worden. Daarom geeft het college het museum een uitstel van betaling voor alle openstaande rekeningen van dit jaar. Ook krijgt het in het laatste kwartaal van dit jaar nog een subsidie. Ondanks de lening heeft het museum echter niet gevraagd om het voorstel van betalingsuitstel te schrappen.

29 september '23 (13:21)

Van Gogh Museum enthousiast over grote belangstelling voor Pokémon-samenwerking

Het Van Gogh Museum is blij met de grote belangstelling voor de samenwerking met Pokémon. Het Amsterdamse museum had de aandacht verwacht en vindt het "mooi om te zien dat er zoveel enthousiasme is, in het museum en online", laat een woordvoerder van het museum desgevraagd weten aan het ANP.

29 september '23 ( 9:40)

Auteurs Edward van de Vendel en Anoush Elman winnen Gouden Griffel

Auteurs Edward van de Vendel en Anoush Elman hebben dit jaar de Gouden Griffel gewonnen voor het boek Misjka, de belangrijkste onderscheiding voor een oorspronkelijk Nederlandstalig jeugdboek. Dat heeft boekenkoepel CPNB donderdag bekendgemaakt. Zij krijgen hun prijs vrijdagavond op het Kinderboekenbal.

29 september '23 ( 9:01)

Kane voegt nóg twee nieuwe shows toe aan reeks in Ziggo Dome

Kane geeft op zaterdag 8 juni en zondag 9 juni volgend jaar nog een extra concert in de Ziggo Dome in Amsterdam. Dat is donderdagavond bekendgemaakt in de RTL-talkshow Humberto.

28 september '23 (14:43)

Gecancelde kunstenaar Paul Blanca in de hoofdrol van nieuwe documentaire

In oktober is het twee jaar geleden dat fotograaf Paul Blanca overleed op 62-jarige leeftijd na een leven van drugs- en alcoholgebruik. Cinemien, DOXY Films en Thinking Out Loud Productions komen op 19 oktober met een nieuwe film over de laatste maanden uit het leven van dit vergeten Nederlandse kunsticoon: Paul Blanca – Deze Film Redt Je Leven. Dit meldt Cinemien.

28 september '23 (11:24)

Fotograaf Erwin Olaf toegevoegd aan Eregalerij Rijksmuseum

Het Rijksmuseum in Amsterdam heeft een werk van de overleden fotograaf Erwin Olaf toegevoegd aan de Eregalerij. De foto Hope is donderdagochtend als eerbetoon aan Olaf geïnstalleerd.

28 september '23 ( 9:50)

Nationaal Holocaustmuseum opent volgend jaar de deuren

Het Nationaal Holocaustmuseum opent op 11 maart 2024 de deuren voor publiek. Dat heeft algemeen directeur Emile Schrijver bekendgemaakt tijdens een bijeenkomst met ongeveer veertig Nederlandse overlevenden en getuigen van de Holocaust. Ook de Hollandsche Schouwburg gaat op die datum weer open.

28 september '23 ( 8:54)

Van Gogh Museum viert 50e jubileum met Pokémon

Het Van Gogh Museum organiseert de komende tijd verschillende activiteiten rondom Pokémon, ter ere van de vijftigste verjaardag van het Van Gogh Museum. Met de samenwerking wil het museum in Amsterdam een nieuw publiek kennis laten maken met het werk van Vincent van Gogh.

27 september '23 (10:26)

Nederlandse film Sweet Dreams geselecteerd voor European Film Awards

De Nederlandse film Sweet Dreams van regisseur Ena Sendijarević is geselecteerd voor de European Film Awards. Dat maakte de EFA woensdag bekend. De film maakt dus kans op prijzen bij de uitreiking in december, inclusief de prijs voor beste Europese film van het jaar. De nominaties worden binnenkort bekendgemaakt.

27 september '23 ( 8:47)

Afscheid van Erwin Olaf in Westerkerk Amsterdam 

Familie, naasten en vrienden nemen woensdag in de Westerkerk in Amsterdam afscheid van Erwin Olaf, die vorige week onverwacht overleed. De uitvaartbijeenkomst voor de 64-jarige fotograaf is besloten. Er worden ongeveer duizend persoonlijk uitgenodigde gasten verwacht.

26 september '23 (12:50)

Tania Kross wint de Johannes Vermeerprijs

Tania Kross heeft dit jaar de Johannes Vermeerprijs gewonnen. De mezzosopraan krijgt de prijs vanwege "haar toonaangevende internationale zangcarrière en de vernieuwende wijze waarop zij opera breed toegankelijk maakt en een uiteenlopend publiek aanspreekt, verbindt en inspireert", aldus de jury.