Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add

Vanaf vandaag heet Museum Hermitage Amsterdam het H'ART Museum

Door ANP
schedule 3 min
Vanaf vandaag heet Museum Hermitage Amsterdam het H'ART Museum
Museum Hermitage Amsterdam heet vanaf vrijdag H'ART Museum. Het museum aan de Amstel besloot tot de naamswijziging na het verbreken van de banden met de Russische Hermitage in Sint-Petersburg vanwege de oorlog in Oekraïne. Voor de invulling van toekomstige exposities gaat het museum onder meer samenwerken met internationale topmusea British Museum, Centre Pompidou en Smithsonian American Art Museum.

Het museum is momenteel bezig met de opbouw van de eerste expositie onder de nieuwe naam. De tentoonstelling Julius Caesar - ik kwam, ik zag en ging ten onder - is te zien vanaf zaterdag 16 september. Aan de hand van bijna honderdvijftig eeuwenoude objecten wordt het levensverhaal van de Romeinse keizer verteld.

In 2025 zijn ter ere van het 750-jarige bestaan van de hoofdstad alle zeventien Rembrandts uit The Leiden Collection te zien in H'ART Museum. The Leiden Collection, opgericht in 2003 door het Amerikaanse echtpaar Thomas S. Kaplan en Daphne Recanati Kaplan, is een van de grootste particuliere collecties met zeventiende-eeuwse Nederlandse kunst. Nog niet eerder waren alle Rembrandts uit deze collectie in één tentoonstelling te zien. The Leiden Collection leende ook een aantal Rembrandts uit voor de laatste tentoonstelling van het museum onder de naam Hermitage. Deze tentoonstelling - Rembrandt en zijn tijdgenoten - trok ruim 100.000 bezoekers.

Eind 2023 maakt het museum de volledige programmering voor de komende jaren bekend. Medio 2024 zal er een tentoonstelling zijn over Kandinsky, in samenwerking met het Centre Pompidou (Parijs). "Centre Pompidou heeft een van de belangrijkste collecties moderne en hedendaagse kunst in Europa", aldus H'ART Museum eerder. Van het British Museum (Londen) is in 2026 de tentoonstelling Feminine power te zien.

26 september '23 (11:12)

Musicalhit Moulin Rouge! komt ook naar Nederland

De musicalhit Moulin Rouge! komt in het seizoen 2024-2025 naar Nederland. Dat heeft Stage Entertainment Nederland dinsdag gemeld. De oproep voor acteurs en dansers die aan de voorstelling mee willen doen, is dinsdag op de website van Stage geplaatst.

26 september '23 ( 9:06)

Prinses Irene in documentaire over racisme in Nederland

Prinses Irene zal te zien zijn in de nieuwe documentaire Alledaagse Waardigheid van regisseur Ida Does. De film gaat over hoogleraar Philomena Essed, schrijver van het eerste boek over racisme in de Nederlandse samenleving. Het boek Alledaagse Waardigheid verscheen veertig jaar geleden, het eerste exemplaar werd toen uitgereikt aan prinses Irene.

25 september '23 (14:57)

Advies: verlaag aantal omroepen NPO van negen naar zes

De Nederlandse Publieke Omroep (NPO) moet uit maximaal zes omroepverenigingen bestaan. Dat is een van de adviezen van het Adviescollege Publieke Omroep, dat in opdracht van het kabinet de toekomst van de publieke omroep heeft onderzocht. Ook vindt het college onder leiding van oud-politicus Pieter van Geel (CDA) dat de overheid zich minder moet bemoeien met de publieke omroep. Zo staat in het rapport Eenheid in Veelzijdigheid dat maandag in Den Haag aan staatssecretaris Gunay Uslu van Media is aangeboden.

25 september '23 ( 9:23)

Musical Pretty Woman zit vol 'empowerment en gelijkwaardigheid'

De musical Pretty Woman is een voorstelling vol vrouwelijk empowerment en gelijkwaardigheid, stellen vertaler Lisa Loeb en hoofdrolspelers Jan Kooijman en Shanna Slaap. Dat vertelden de drie aan het ANP bij de presentatie van de musical over een rijke zakenman die een deal aangaat met een prostituee, die vanaf vandaag te zien zal zijn.

25 september '23 ( 9:10)

Duizenden mensen namen kijkje in asielzoekerscentra tijdens open dag

Duizenden geïnteresseerden hebben zaterdag een bezoek gebracht aan een van de azc's die de deuren hadden opengezet tijdens een open dag. Volgens het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) en de Immigratie- en Naturalisatiedienst IND is deze dag "zeer geschikt om te benadrukken dat asielzoekers buren zijn van iedereen in hun omgeving". De azc's zetten de deuren open op Burendag, een door het Oranjefonds georganiseerde dag.

22 september '23 (11:53)

Musical SIX wegens groot succes ook volgend jaar te zien in Nederland

De internationale musical SIX is ook volgend jaar te zien in Nederland. De productie speelt momenteel voor uitverkochte zalen in Amsterdam en Rotterdam en vanwege het grote succes keert de musical weer terug naar ons land, ditmaal in Koninklijk Theater Carré in Amsterdam en Martiniplaza in Groningen.

22 september '23 ( 8:59)

Utrecht week lang in teken van Nederlandse films

Utrecht maakt zich op voor acht dagen Nederlandse films, sterren en rode lopers tijdens de 43e editie van het Nederlands Film Festival. In totaal worden op het festival 247 producties vertoond, waaronder 82 premières. Voor veel van de vertoningen kan het publiek kaartjes kopen. Op de laatste dag worden de Gouden Kalveren uitgereikt, de belangrijkste Nederlandse filmprijzen.

21 september '23 ( 9:23)

Belangrijkste Toneelprijzen van Nederland volgend jaar genderneutraal

De belangrijkste Toneelprijzen van Nederland zijn volgend jaar voor het eerst genderneutraal en dragen dan de naam Theo d'Or. Dat maakte de Vereniging van Schouwburg- en Concertgebouwdirecties (VSCD) donderdag bekend.

21 september '23 ( 9:23)

BN'ers staan op social media stil bij overlijden Olaf en prijzen zijn oeuvre

Bekende Nederlanders staan woensdag op sociale media stil bij het overlijden van Erwin Olaf. De fotograaf is enkele weken na een longtransplantatie woensdagochtend op 64-jarige leeftijd overleden.

20 september '23 (12:42)

Langverwachte nieuwe boek Francine Oomen op 1 in Bestseller 60

Francine Oomen komt met haar langverwachte nieuwe deel uit de Hoe overleef ik-reeks op nummer 1 binnen in de Bestseller 60 van Stichting CPNB. Hoe overleef ik alles wat ik niemand vertel?, zoals het boek heet, is het eerste nieuwe deel in de serie sinds Hoe overleef ik met/zonder gescheiden ouders? uit 2015.