Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Vanaf vandaag heet Museum Hermitage Amsterdam het H'ART Museum

Door ANP
schedule 3 min
location_on [xx]km
Vanaf vandaag heet Museum Hermitage Amsterdam het H'ART Museum
Museum Hermitage Amsterdam heet vanaf vrijdag H'ART Museum. Het museum aan de Amstel besloot tot de naamswijziging na het verbreken van de banden met de Russische Hermitage in Sint-Petersburg vanwege de oorlog in Oekraïne. Voor de invulling van toekomstige exposities gaat het museum onder meer samenwerken met internationale topmusea British Museum, Centre Pompidou en Smithsonian American Art Museum.

Het museum is momenteel bezig met de opbouw van de eerste expositie onder de nieuwe naam. De tentoonstelling Julius Caesar - ik kwam, ik zag en ging ten onder - is te zien vanaf zaterdag 16 september. Aan de hand van bijna honderdvijftig eeuwenoude objecten wordt het levensverhaal van de Romeinse keizer verteld.

In 2025 zijn ter ere van het 750-jarige bestaan van de hoofdstad alle zeventien Rembrandts uit The Leiden Collection te zien in H'ART Museum. The Leiden Collection, opgericht in 2003 door het Amerikaanse echtpaar Thomas S. Kaplan en Daphne Recanati Kaplan, is een van de grootste particuliere collecties met zeventiende-eeuwse Nederlandse kunst. Nog niet eerder waren alle Rembrandts uit deze collectie in één tentoonstelling te zien. The Leiden Collection leende ook een aantal Rembrandts uit voor de laatste tentoonstelling van het museum onder de naam Hermitage. Deze tentoonstelling - Rembrandt en zijn tijdgenoten - trok ruim 100.000 bezoekers.

Eind 2023 maakt het museum de volledige programmering voor de komende jaren bekend. Medio 2024 zal er een tentoonstelling zijn over Kandinsky, in samenwerking met het Centre Pompidou (Parijs). "Centre Pompidou heeft een van de belangrijkste collecties moderne en hedendaagse kunst in Europa", aldus H'ART Museum eerder. Van het British Museum (Londen) is in 2026 de tentoonstelling Feminine power te zien.

24 mei '24 ( 8:45)

Ook cultuursector maakt zich op voor actie tegen mogelijke btw-verhoging

Ook de kunst- en cultuursector komt in actie tegen de aangekondigde mogelijke btw-verhoging op culturele goederen en diensten. Dat laat belangenorganisatie Kunsten '92 weten aan het ANP. De campagne gaat volgende week live. Aan de vorm daarvan wordt op dit moment hard gewerkt, aldus de organisatie.

23 mei '24 (11:33)

Kluun gaat met 'Help, ik heb een puber' het theater in

Kluun komt na zijn boek Help, ik heb een puber! en podcast ook met een theatervoorstelling over pubers. De schrijver staat vanaf september in zalen door het hele land.

23 mei '24 (10:28)

Nieuwe coalitieakkoord 2024: invloed op de Nederlandse cultuursector

Het nieuwe coalitieakkoord van 2024 brengt belangrijke veranderingen met zich mee voor de Nederlandse cultuursector. Het akkoord bevat zowel positieve als negatieve maatregelen die de sector diepgaand zullen beïnvloeden. Hieronder een gedetailleerd overzicht van wat de cultuursector kan verwachten.

22 mei '24 (10:49)

Gemeente Arnhem geeft ruim half miljoen uit voor impuls jongerencultuur

Cultuurinitiatieven die zich bezig houden met het ontwikkelen van talent van jongeren in de gemeente Arnhem kunnen rekenen op een gemeentelijke subsidie. Arnhem trekt hier 589.400 euro voor uit. Met deze Impuls Jongerencultuur 2023-2024 kunnen Arnhemse initiatieven jongeren ondersteunen met lessen, ruimtes en creatieve ontwikkeling, meldt de gemeente.

22 mei '24 ( 9:23)

Boekenbranche onderneemt actie tegen mogelijke btw-verhoging

De boekensector komt in actie tegen de mogelijke btw-verhoging op boeken. Volgens koepelorganisaties leidt die tot een "forse prijsverhoging" en maakt het boeken minder toegankelijk. De Stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek (CPNB), Groep Algemene Uitgevers (GAU) en Koninklijke Boekverkopersbond (KBb) beginnen gezamenlijk een petitie en campagne, laat een woordvoerder van CPNB weten.

22 mei '24 ( 8:55)

Jamai weer terug theater in met ode aan Elton John

Jamai keert later dit jaar terug in theaters door het land met zijn eerbetoon aan Elton John. De reprise van zijn I'm Still Standing-tournee begint op 19 oktober.

21 mei '24 (14:47)

Annabel-zanger Hans de Booij stopt met optreden om gezondheidsklachten

Hans de Booij neemt om gezondheidsredenen afscheid van het podium. De Annabel-zanger vertelt aan De Telegraaf dat hij door fysieke klachten niet meer langdurig kan optreden.

21 mei '24 (11:00)

Altijd al eens jouw eigen kunst in het museum willen zien?

In het nieuwe ‘Tussen Kunst en Niets’ roept radiomaker Wijnand Speelman tijdens zijn programma Wijnand in de Ochtend amateurkunstenaars op om hun werken te delen met de dj. Het mooiste kunstwerk is deze zomer namelijk te zien in het Groninger Museum, meldt 3FM.

21 mei '24 (10:34)

Rick Engelkes na 7 jaar weer terug in theater

Rick Engelkes keert in oktober na zeven jaar afwezigheid terug in het theater. De acteur produceert de voorstelling Murder on the Nile en speelt een van de rollen, maakt zijn bedrijf REP Entertainment dinsdag bekend.

21 mei '24 (10:26)

Eenmalig festival ter vervanging van Tong Tong Fair

Mensen die zich hadden verheugd op een bezoekje aan de Tong Tong Fair in Den Haag werden vorige week teleurgesteld door het nieuws dat het Indische festival het hoofd niet boven het financiële water kon houden. Nu is er weer goed nieuws: er wordt een eenmalig festival georganiseerd ter vervanging van de Tong Tong Fair: Pasar Siang Keci. Het festival wordt georganiseerd op 1 juni in Voorburg. Dit is in hetzelfde weekend als een ander alternatief festival voor de Tong Tong Fair, de Pasar Indonesia. Deze is in hetzelfde weekend te bezoeken, 1 en 2 juni, in De Broodfabriek in Rijswijk, meldt Omroep West.