Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add

Kunstmuseum in Den Haag vertoont kledingstukken van Diana

Door ANP
schedule 4 min
Kunstmuseum in Den Haag vertoont kledingstukken van Diana
Het Kunstmuseum in Den Haag toont binnenkort kledingstukken van Diana, de legendarische eerste vrouw van de huidige Britse koning Charles. Het gaat om een zwart jasje van Karl Lagerfeld/Chanel en een cocktailjurk vol glitter ontworpen door Catherine Walker.

De kledingstukken maken deel uit van de tentoonstelling Royals & Rebels - British Fashion, die zaterdag 9 september opent voor publiek. De expositie omvat ook een eerbetoon aan de vorig jaar overleden ontwerpster Vivienne Westwood. Spektakelstuk van dit onderdeel is de trouwjurk die Westwood maakte voor Carrie Bradshaw in de eerste Sex and the City-film (2008) en die recent weer tevoorschijn kwam in het vervolg, And just like that…(2023).

Het Kunstmuseum heeft zelf een grote kledingcollectie en maakte al meerdere spraakmakende modetentoonstellingen, zoals afgelopen winter van het werk van Cristóbal Balenciaga. Op Royals & Rebels is nu verder werk te zien van onder anderen Alexander McQueen, Stella McCartney, Liberty’s, de recent gestorven Mary Quant, Paul Smith en Richard Quinn, maar ook van jonge talenten zoals Bora Aksu, en Charles Jeffrey Loverboy.

Modegeschiedenis

"De Britten wisten hun stempel stevig te drukken op de modegeschiedenis. Britse schooluniformen, de Schotse ruit, kleding van de Britse Royal Family en hoeden voor Ascot van Philip Treacy en Stephen Jones. Ook de rebellen van Swinging London, punks en skinheads hadden in Engeland invloed op het modebeeld", aldus het museum.

Behalve mode-icoon was Diana "ook een rebel die mode aangreep om een statement te maken", zegt het museum over de "people's princess", die deze week 26 jaar geleden verongelukte in Parijs.

"Een voorbeeld dat achteraf iconisch bleek, was de Warm & Wonderful-trui uit het begin van de jaren 80. Tegen de rode achtergrond met rijtjes witte schapen springt één zwart schaap in het oog.Gezien de worstelingen van de prinses spreekt de boodschap voor zich." Het museum heeft zo'n trui in de collectie en ook die is natuurlijk te zien. Het originele exemplaar wordt dit najaar geveild.

29 september '23 (13:21)

Van Gogh Museum enthousiast over grote belangstelling voor Pokémon-samenwerking

Het Van Gogh Museum is blij met de grote belangstelling voor de samenwerking met Pokémon. Het Amsterdamse museum had de aandacht verwacht en vindt het "mooi om te zien dat er zoveel enthousiasme is, in het museum en online", laat een woordvoerder van het museum desgevraagd weten aan het ANP.

29 september '23 ( 9:40)

Auteurs Edward van de Vendel en Anoush Elman winnen Gouden Griffel

Auteurs Edward van de Vendel en Anoush Elman hebben dit jaar de Gouden Griffel gewonnen voor het boek Misjka, de belangrijkste onderscheiding voor een oorspronkelijk Nederlandstalig jeugdboek. Dat heeft boekenkoepel CPNB donderdag bekendgemaakt. Zij krijgen hun prijs vrijdagavond op het Kinderboekenbal.

29 september '23 ( 9:01)

Kane voegt nóg twee nieuwe shows toe aan reeks in Ziggo Dome

Kane geeft op zaterdag 8 juni en zondag 9 juni volgend jaar nog een extra concert in de Ziggo Dome in Amsterdam. Dat is donderdagavond bekendgemaakt in de RTL-talkshow Humberto.

28 september '23 (14:43)

Gecancelde kunstenaar Paul Blanca in de hoofdrol van nieuwe documentaire

In oktober is het twee jaar geleden dat fotograaf Paul Blanca overleed op 62-jarige leeftijd na een leven van drugs- en alcoholgebruik. Cinemien, DOXY Films en Thinking Out Loud Productions komen op 19 oktober met een nieuwe film over de laatste maanden uit het leven van dit vergeten Nederlandse kunsticoon: Paul Blanca – Deze Film Redt Je Leven. Dit meldt Cinemien.

28 september '23 (11:24)

Fotograaf Erwin Olaf toegevoegd aan Eregalerij Rijksmuseum

Het Rijksmuseum in Amsterdam heeft een werk van de overleden fotograaf Erwin Olaf toegevoegd aan de Eregalerij. De foto Hope is donderdagochtend als eerbetoon aan Olaf geïnstalleerd.

28 september '23 ( 9:50)

Nationaal Holocaustmuseum opent volgend jaar de deuren

Het Nationaal Holocaustmuseum opent op 11 maart 2024 de deuren voor publiek. Dat heeft algemeen directeur Emile Schrijver bekendgemaakt tijdens een bijeenkomst met ongeveer veertig Nederlandse overlevenden en getuigen van de Holocaust. Ook de Hollandsche Schouwburg gaat op die datum weer open.

28 september '23 ( 8:54)

Van Gogh Museum viert 50e jubileum met Pokémon

Het Van Gogh Museum organiseert de komende tijd verschillende activiteiten rondom Pokémon, ter ere van de vijftigste verjaardag van het Van Gogh Museum. Met de samenwerking wil het museum in Amsterdam een nieuw publiek kennis laten maken met het werk van Vincent van Gogh.

27 september '23 (10:26)

Nederlandse film Sweet Dreams geselecteerd voor European Film Awards

De Nederlandse film Sweet Dreams van regisseur Ena Sendijarević is geselecteerd voor de European Film Awards. Dat maakte de EFA woensdag bekend. De film maakt dus kans op prijzen bij de uitreiking in december, inclusief de prijs voor beste Europese film van het jaar. De nominaties worden binnenkort bekendgemaakt.

27 september '23 ( 8:47)

Afscheid van Erwin Olaf in Westerkerk Amsterdam 

Familie, naasten en vrienden nemen woensdag in de Westerkerk in Amsterdam afscheid van Erwin Olaf, die vorige week onverwacht overleed. De uitvaartbijeenkomst voor de 64-jarige fotograaf is besloten. Er worden ongeveer duizend persoonlijk uitgenodigde gasten verwacht.

26 september '23 (12:50)

Tania Kross wint de Johannes Vermeerprijs

Tania Kross heeft dit jaar de Johannes Vermeerprijs gewonnen. De mezzosopraan krijgt de prijs vanwege "haar toonaangevende internationale zangcarrière en de vernieuwende wijze waarop zij opera breed toegankelijk maakt en een uiteenlopend publiek aanspreekt, verbindt en inspireert", aldus de jury.