Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Kunstmuseum in Den Haag vertoont kledingstukken van Diana

Door ANP
schedule 4 min
location_on [xx]km
Kunstmuseum in Den Haag vertoont kledingstukken van Diana
Het Kunstmuseum in Den Haag toont binnenkort kledingstukken van Diana, de legendarische eerste vrouw van de huidige Britse koning Charles. Het gaat om een zwart jasje van Karl Lagerfeld/Chanel en een cocktailjurk vol glitter ontworpen door Catherine Walker.

De kledingstukken maken deel uit van de tentoonstelling Royals & Rebels - British Fashion, die zaterdag 9 september opent voor publiek. De expositie omvat ook een eerbetoon aan de vorig jaar overleden ontwerpster Vivienne Westwood. Spektakelstuk van dit onderdeel is de trouwjurk die Westwood maakte voor Carrie Bradshaw in de eerste Sex and the City-film (2008) en die recent weer tevoorschijn kwam in het vervolg, And just like that…(2023).

Het Kunstmuseum heeft zelf een grote kledingcollectie en maakte al meerdere spraakmakende modetentoonstellingen, zoals afgelopen winter van het werk van Cristóbal Balenciaga. Op Royals & Rebels is nu verder werk te zien van onder anderen Alexander McQueen, Stella McCartney, Liberty’s, de recent gestorven Mary Quant, Paul Smith en Richard Quinn, maar ook van jonge talenten zoals Bora Aksu, en Charles Jeffrey Loverboy.

Modegeschiedenis

"De Britten wisten hun stempel stevig te drukken op de modegeschiedenis. Britse schooluniformen, de Schotse ruit, kleding van de Britse Royal Family en hoeden voor Ascot van Philip Treacy en Stephen Jones. Ook de rebellen van Swinging London, punks en skinheads hadden in Engeland invloed op het modebeeld", aldus het museum.

Behalve mode-icoon was Diana "ook een rebel die mode aangreep om een statement te maken", zegt het museum over de "people's princess", die deze week 26 jaar geleden verongelukte in Parijs.

"Een voorbeeld dat achteraf iconisch bleek, was de Warm & Wonderful-trui uit het begin van de jaren 80. Tegen de rode achtergrond met rijtjes witte schapen springt één zwart schaap in het oog.Gezien de worstelingen van de prinses spreekt de boodschap voor zich." Het museum heeft zo'n trui in de collectie en ook die is natuurlijk te zien. Het originele exemplaar wordt dit najaar geveild.

28 mei '24 (12:14)

Valérie Drost neemt leiding over Literatuurmuseum/Kinderboekenmuseum

Valérie Drost wordt de nieuwe directeur-bestuurder van het Literatuurmuseum/Kinderboekenmuseum. Dit heft de Raad van Toezicht vandaag bekendgemaakt. Zij volgt per 1 september Aad Meinderts op, die met pensioen gaat. Drost is, na Gerrit Borgers, Anton Korteweg en Meinderts, pas de vierde directeur van het in 1953 opgerichte museum, meldt het Literatuurmuseum.

28 mei '24 (10:49)

Fotograaf Erwin Olaf ontvangt postuum diversiteitsprijs

Fotograaf Erwin Olaf heeft maandagavond postuum een Winq Diversity Award gewonnen voor zijn jarenlange inzet en activisme voor de regenbooggemeenschap. De prijzen van het enige queer magazine van Nederland werden uitgereikt in het Internationaal Theater Amsterdam (ITA). Olaf overleed in september op 64-jarige leeftijd.

28 mei '24 ( 8:53)

Onderzoek naar beheer rijkscollectie musea, ook Paleis Het Loo

De Inspectie Overheidsinformatie en Erfgoed start met een langlopend onderzoek naar het beheer van de rijkscollectie door musea, waaronder door Paleis het Loo. Dat meldt de inspectie maandag.

27 mei '24 (11:44)

Koning opent in juni vernieuwd museum Hermitage in Amsterdam

Koning Willem-Alexander opent op dinsdagmiddag 18 juni in Amsterdam het H'ART Museum, voorheen bekend als de Hermitage. Tegelijk met de opening van het museum opent de koning ook de eerste grote tentoonstelling, Kandinsky, een samenwerking tussen H'ART Museum en Centre Pompidou in Parijs.

27 mei '24 ( 9:49)

Na 20 jaar duikt gestolen schilderij Westfries Museum op in Polen

Bijna twintig jaar na de kunstroof in het Westfries Museum duikt het schilderij ‘Rebecca en Eliëzer’ van de Hoornse schilder Jan Linsen op in Polen. De Poolse politie trof het schilderij aan tijdens een inval in een appartement in Krakau. Deze bleek in handen te zijn van een man met Oekraïense nationaliteit. Het museum is erg blij dat het schilderij is teruggevonden. Directeur Ad Geerdink: “Dit sterkt ons in de overtuiging dat de nu nog missende 18 kunstwerken ooit ook weer in het museum te zien zullen zijn.” 

27 mei '24 ( 8:52)

Youp van 't Hek zwaait af na allerlaatste show in Carré

Youp van 't Hek heeft zaterdag zijn allerlaatste voorstelling ooit gespeeld. De 70-jarige cabaretier stond voor een bomvol Carré waar hij ten overstaan van onder meer vrienden en bekenden zijn afscheidstournee De Laatste Ronde afsloot. Van 't Hek kreeg na zijn slotakkoord een applaus dat enkele minuten aanhield, maar wat de cabaretier zelf tot een einde maande.

27 mei '24 ( 8:48)

Petitie tegen btw-verhoging boeken door meer dan 160.000 mensen ondertekend

De protestpetitie tegen de voorgenomen verhoging van de btw op boeken heeft al 160.000 handtekeningen opgeleverd. De petitie staat sinds woensdag online op de website boekenpetitie.nl. Schrijvers als Kluun, Saskia Noort, Heleen van Royen, Adriaan van Dis en Susan Smit steunen de actie.

24 mei '24 ( 8:45)

Ook cultuursector maakt zich op voor actie tegen mogelijke btw-verhoging

Ook de kunst- en cultuursector komt in actie tegen de aangekondigde mogelijke btw-verhoging op culturele goederen en diensten. Dat laat belangenorganisatie Kunsten '92 weten aan het ANP. De campagne gaat volgende week live. Aan de vorm daarvan wordt op dit moment hard gewerkt, aldus de organisatie.

23 mei '24 (11:33)

Kluun gaat met 'Help, ik heb een puber' het theater in

Kluun komt na zijn boek Help, ik heb een puber! en podcast ook met een theatervoorstelling over pubers. De schrijver staat vanaf september in zalen door het hele land.

23 mei '24 (10:28)

Nieuwe coalitieakkoord 2024: invloed op de Nederlandse cultuursector

Het nieuwe coalitieakkoord van 2024 brengt belangrijke veranderingen met zich mee voor de Nederlandse cultuursector. Het akkoord bevat zowel positieve als negatieve maatregelen die de sector diepgaand zullen beïnvloeden. Hieronder een gedetailleerd overzicht van wat de cultuursector kan verwachten.