Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add

Muziekproducer en songwriter Gordon Groothedde benoemt tot Ridder

Door ANP
schedule 8 min
Muziekproducer en songwriter Gordon Groothedde benoemt tot Ridder
In het Oude Stadhuis van Zutphen heeft woensdagmiddag 23 augustus muziekproducer en songwriter Gordon Groothedde een koninklijke onderscheiding als Ridder in de Orde van Oranje Nassau ontvangen vanwege zijn grote verdiensten voor de Nederlandse cultuur. Dit meldt Gemeente Zutphen.

"Gordon behoort tot de absolute top van de Nederlandse muziekindustrie". "Een begenadigd muziekvirtuoos die werkt met de fine fleur van de nationale en internationale muziekwereld, in zijn studio in Zutphen". "Al 30 jaar aan de top en nog steeds jaloersmakend vernieuwend in zijn vak". Burgemeester Wimar Jaeger had een lange reeks superlatieven nodig bij de benoeming van producer en Zutphenaar Gordon Groothedde tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau.

Het complete oeuvre van Gordon is dan ook zonder meer indrukwekkend te noemen. Hij heeft meer dan 150 albums en 1200 uitgebrachte titels op zijn naam staan, naast een Zilveren Harp met Nick & Simon en zo’n 40 Multi Platina, Platina en gouden platen. In zijn gewilde studio in Zutphen werkte hij onder meer samen met Nick en Simon, Douwe Bob, Guus Meeuwis, Armin van Buuren, Maan, Krezip, Miss Montreal, Floor Jansen, Marco Borsato, BLøF, de 3JS en Boudewijn de Groot. Ook internationaal is hij een veelgevraagde producer en werkte hij met Matt Simons, Lauren Spencer-Smith, Katie Melua, Live, Beth Hart, Daniel Docherty, Snoop Dogg, Jacob Banks en Willie Nelson.

Inlevingsvermogen

Gordon Groothedde is nationaal en internationaal een bekende en gewilde producer, maar een van zijn grootste talenten ligt in de rol die hij vervult als muzikaal leermeester en mentor voor de artiesten met wie hij werkt. Over die rol zei burgemeester Jaeger: "Jouw artiesten, want zo mag ik het wel noemen, zijn zo blij met jou omdat je met hen mee op reis gaat. En hen ook op die reis wil behoeden voor te grote omwegen richting hun einddoel. Of juist voor te snel willen gaan. Je wijst hen op de verleidingen onderweg, waar al zovelen wel voor vielen. Je hebt een enorm inlevingsvermogen en daaruit volgt jouw sterke visie op waar het vervolgens muzikaal naartoe moet."

De combinatie van inlevingsvermogen en nieuwsgierigheid naar de mens achter de artiest met zijn unieke muzikale talenten maken van Gordon een gedroomde producer die met zijn vakmanschap miljoenen weet te raken: "En dat verhaal, dat waar iemand in de kern zelf door geraakt is, dat weet jij als geen ander om te zetten in klank, in ritme, in kleur, in harmonieën, in tekst en in een sound die voor een miljoenenpubliek herkenning biedt en daarom troostend en hoopgevend is. Troost geeft, omdat de herkenning van smart halve smart oplevert. Hoop, omdat het benoemen van een arm om je heen, je daadwerkelijk een duwtje in je rug geeft," aldus burgemeester Jaeger.

Ridder in de Orde van Oranje Nassau

Voor zijn ruim dertig jarige muzikale carrière en betekenis voor de Nederlandse muziekcultuur, ontving Gordon de bijzondere onderscheiding Ridder in de Orde van Oranje Nassau. Bij de uitreiking waren naast familie en vrienden ook diverse artiesten aanwezig.

Michele Hamelink, managing director Sony Music Publishing Benelux: "Gordon is een fantastische, veelzijdige en sympathieke unieke songwriter en producer, we zijn dan ook heel blij om alweer zes jaar met hem te mogen werken. Of het nu om een pop-, rock-, hip-hop artiest of singer-songwriter gaat, Gordon haalt het beste naar boven in met wie hij schrijft. Zowel voor Nederlandse als internationale artiesten en songwriters. Samen met hen raakt hij een kern en dat heeft al vele hits opgeleverd. We zijn heel trots op Gordon en zijn onderscheiding."

Door: Nationale Recreatiegids

29 september '23 (13:21)

Van Gogh Museum enthousiast over grote belangstelling voor Pokémon-samenwerking

Het Van Gogh Museum is blij met de grote belangstelling voor de samenwerking met Pokémon. Het Amsterdamse museum had de aandacht verwacht en vindt het "mooi om te zien dat er zoveel enthousiasme is, in het museum en online", laat een woordvoerder van het museum desgevraagd weten aan het ANP.

29 september '23 ( 9:40)

Auteurs Edward van de Vendel en Anoush Elman winnen Gouden Griffel

Auteurs Edward van de Vendel en Anoush Elman hebben dit jaar de Gouden Griffel gewonnen voor het boek Misjka, de belangrijkste onderscheiding voor een oorspronkelijk Nederlandstalig jeugdboek. Dat heeft boekenkoepel CPNB donderdag bekendgemaakt. Zij krijgen hun prijs vrijdagavond op het Kinderboekenbal.

29 september '23 ( 9:01)

Kane voegt nóg twee nieuwe shows toe aan reeks in Ziggo Dome

Kane geeft op zaterdag 8 juni en zondag 9 juni volgend jaar nog een extra concert in de Ziggo Dome in Amsterdam. Dat is donderdagavond bekendgemaakt in de RTL-talkshow Humberto.

28 september '23 (14:43)

Gecancelde kunstenaar Paul Blanca in de hoofdrol van nieuwe documentaire

In oktober is het twee jaar geleden dat fotograaf Paul Blanca overleed op 62-jarige leeftijd na een leven van drugs- en alcoholgebruik. Cinemien, DOXY Films en Thinking Out Loud Productions komen op 19 oktober met een nieuwe film over de laatste maanden uit het leven van dit vergeten Nederlandse kunsticoon: Paul Blanca – Deze Film Redt Je Leven. Dit meldt Cinemien.

28 september '23 (11:24)

Fotograaf Erwin Olaf toegevoegd aan Eregalerij Rijksmuseum

Het Rijksmuseum in Amsterdam heeft een werk van de overleden fotograaf Erwin Olaf toegevoegd aan de Eregalerij. De foto Hope is donderdagochtend als eerbetoon aan Olaf geïnstalleerd.

28 september '23 ( 9:50)

Nationaal Holocaustmuseum opent volgend jaar de deuren

Het Nationaal Holocaustmuseum opent op 11 maart 2024 de deuren voor publiek. Dat heeft algemeen directeur Emile Schrijver bekendgemaakt tijdens een bijeenkomst met ongeveer veertig Nederlandse overlevenden en getuigen van de Holocaust. Ook de Hollandsche Schouwburg gaat op die datum weer open.

28 september '23 ( 8:54)

Van Gogh Museum viert 50e jubileum met Pokémon

Het Van Gogh Museum organiseert de komende tijd verschillende activiteiten rondom Pokémon, ter ere van de vijftigste verjaardag van het Van Gogh Museum. Met de samenwerking wil het museum in Amsterdam een nieuw publiek kennis laten maken met het werk van Vincent van Gogh.

27 september '23 (10:26)

Nederlandse film Sweet Dreams geselecteerd voor European Film Awards

De Nederlandse film Sweet Dreams van regisseur Ena Sendijarević is geselecteerd voor de European Film Awards. Dat maakte de EFA woensdag bekend. De film maakt dus kans op prijzen bij de uitreiking in december, inclusief de prijs voor beste Europese film van het jaar. De nominaties worden binnenkort bekendgemaakt.

27 september '23 ( 8:47)

Afscheid van Erwin Olaf in Westerkerk Amsterdam 

Familie, naasten en vrienden nemen woensdag in de Westerkerk in Amsterdam afscheid van Erwin Olaf, die vorige week onverwacht overleed. De uitvaartbijeenkomst voor de 64-jarige fotograaf is besloten. Er worden ongeveer duizend persoonlijk uitgenodigde gasten verwacht.

26 september '23 (12:50)

Tania Kross wint de Johannes Vermeerprijs

Tania Kross heeft dit jaar de Johannes Vermeerprijs gewonnen. De mezzosopraan krijgt de prijs vanwege "haar toonaangevende internationale zangcarrière en de vernieuwende wijze waarop zij opera breed toegankelijk maakt en een uiteenlopend publiek aanspreekt, verbindt en inspireert", aldus de jury.