Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Muziekproducer en songwriter Gordon Groothedde benoemt tot Ridder

Door ANP
schedule 8 min
location_on [xx]km
Muziekproducer en songwriter Gordon Groothedde benoemt tot Ridder
In het Oude Stadhuis van Zutphen heeft woensdagmiddag 23 augustus muziekproducer en songwriter Gordon Groothedde een koninklijke onderscheiding als Ridder in de Orde van Oranje Nassau ontvangen vanwege zijn grote verdiensten voor de Nederlandse cultuur. Dit meldt Gemeente Zutphen.

"Gordon behoort tot de absolute top van de Nederlandse muziekindustrie". "Een begenadigd muziekvirtuoos die werkt met de fine fleur van de nationale en internationale muziekwereld, in zijn studio in Zutphen". "Al 30 jaar aan de top en nog steeds jaloersmakend vernieuwend in zijn vak". Burgemeester Wimar Jaeger had een lange reeks superlatieven nodig bij de benoeming van producer en Zutphenaar Gordon Groothedde tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau.

Het complete oeuvre van Gordon is dan ook zonder meer indrukwekkend te noemen. Hij heeft meer dan 150 albums en 1200 uitgebrachte titels op zijn naam staan, naast een Zilveren Harp met Nick & Simon en zo’n 40 Multi Platina, Platina en gouden platen. In zijn gewilde studio in Zutphen werkte hij onder meer samen met Nick en Simon, Douwe Bob, Guus Meeuwis, Armin van Buuren, Maan, Krezip, Miss Montreal, Floor Jansen, Marco Borsato, BLøF, de 3JS en Boudewijn de Groot. Ook internationaal is hij een veelgevraagde producer en werkte hij met Matt Simons, Lauren Spencer-Smith, Katie Melua, Live, Beth Hart, Daniel Docherty, Snoop Dogg, Jacob Banks en Willie Nelson.

Inlevingsvermogen

Gordon Groothedde is nationaal en internationaal een bekende en gewilde producer, maar een van zijn grootste talenten ligt in de rol die hij vervult als muzikaal leermeester en mentor voor de artiesten met wie hij werkt. Over die rol zei burgemeester Jaeger: "Jouw artiesten, want zo mag ik het wel noemen, zijn zo blij met jou omdat je met hen mee op reis gaat. En hen ook op die reis wil behoeden voor te grote omwegen richting hun einddoel. Of juist voor te snel willen gaan. Je wijst hen op de verleidingen onderweg, waar al zovelen wel voor vielen. Je hebt een enorm inlevingsvermogen en daaruit volgt jouw sterke visie op waar het vervolgens muzikaal naartoe moet."

De combinatie van inlevingsvermogen en nieuwsgierigheid naar de mens achter de artiest met zijn unieke muzikale talenten maken van Gordon een gedroomde producer die met zijn vakmanschap miljoenen weet te raken: "En dat verhaal, dat waar iemand in de kern zelf door geraakt is, dat weet jij als geen ander om te zetten in klank, in ritme, in kleur, in harmonieën, in tekst en in een sound die voor een miljoenenpubliek herkenning biedt en daarom troostend en hoopgevend is. Troost geeft, omdat de herkenning van smart halve smart oplevert. Hoop, omdat het benoemen van een arm om je heen, je daadwerkelijk een duwtje in je rug geeft," aldus burgemeester Jaeger.

Ridder in de Orde van Oranje Nassau

Voor zijn ruim dertig jarige muzikale carrière en betekenis voor de Nederlandse muziekcultuur, ontving Gordon de bijzondere onderscheiding Ridder in de Orde van Oranje Nassau. Bij de uitreiking waren naast familie en vrienden ook diverse artiesten aanwezig.

Michele Hamelink, managing director Sony Music Publishing Benelux: "Gordon is een fantastische, veelzijdige en sympathieke unieke songwriter en producer, we zijn dan ook heel blij om alweer zes jaar met hem te mogen werken. Of het nu om een pop-, rock-, hip-hop artiest of singer-songwriter gaat, Gordon haalt het beste naar boven in met wie hij schrijft. Zowel voor Nederlandse als internationale artiesten en songwriters. Samen met hen raakt hij een kern en dat heeft al vele hits opgeleverd. We zijn heel trots op Gordon en zijn onderscheiding."

Door: Nationale Recreatiegids

27 mei '24 (11:44)

Koning opent in juni vernieuwd museum Hermitage in Amsterdam

Koning Willem-Alexander opent op dinsdagmiddag 18 juni in Amsterdam het H'ART Museum, voorheen bekend als de Hermitage. Tegelijk met de opening van het museum opent de koning ook de eerste grote tentoonstelling, Kandinsky, een samenwerking tussen H'ART Museum en Centre Pompidou in Parijs.

27 mei '24 ( 9:49)

Na 20 jaar duikt gestolen schilderij Westfries Museum op in Polen

Bijna twintig jaar na de kunstroof in het Westfries Museum duikt het schilderij ‘Rebecca en Eliëzer’ van de Hoornse schilder Jan Linsen op in Polen. De Poolse politie trof het schilderij aan tijdens een inval in een appartement in Krakau. Deze bleek in handen te zijn van een man met Oekraïense nationaliteit. Het museum is erg blij dat het schilderij is teruggevonden. Directeur Ad Geerdink: “Dit sterkt ons in de overtuiging dat de nu nog missende 18 kunstwerken ooit ook weer in het museum te zien zullen zijn.” 

27 mei '24 ( 8:52)

Youp van 't Hek zwaait af na allerlaatste show in Carré

Youp van 't Hek heeft zaterdag zijn allerlaatste voorstelling ooit gespeeld. De 70-jarige cabaretier stond voor een bomvol Carré waar hij ten overstaan van onder meer vrienden en bekenden zijn afscheidstournee De Laatste Ronde afsloot. Van 't Hek kreeg na zijn slotakkoord een applaus dat enkele minuten aanhield, maar wat de cabaretier zelf tot een einde maande.

27 mei '24 ( 8:48)

Petitie tegen btw-verhoging boeken door meer dan 160.000 mensen ondertekend

De protestpetitie tegen de voorgenomen verhoging van de btw op boeken heeft al 160.000 handtekeningen opgeleverd. De petitie staat sinds woensdag online op de website boekenpetitie.nl. Schrijvers als Kluun, Saskia Noort, Heleen van Royen, Adriaan van Dis en Susan Smit steunen de actie.

24 mei '24 ( 8:45)

Ook cultuursector maakt zich op voor actie tegen mogelijke btw-verhoging

Ook de kunst- en cultuursector komt in actie tegen de aangekondigde mogelijke btw-verhoging op culturele goederen en diensten. Dat laat belangenorganisatie Kunsten '92 weten aan het ANP. De campagne gaat volgende week live. Aan de vorm daarvan wordt op dit moment hard gewerkt, aldus de organisatie.

23 mei '24 (11:33)

Kluun gaat met 'Help, ik heb een puber' het theater in

Kluun komt na zijn boek Help, ik heb een puber! en podcast ook met een theatervoorstelling over pubers. De schrijver staat vanaf september in zalen door het hele land.

23 mei '24 (10:28)

Nieuwe coalitieakkoord 2024: invloed op de Nederlandse cultuursector

Het nieuwe coalitieakkoord van 2024 brengt belangrijke veranderingen met zich mee voor de Nederlandse cultuursector. Het akkoord bevat zowel positieve als negatieve maatregelen die de sector diepgaand zullen beïnvloeden. Hieronder een gedetailleerd overzicht van wat de cultuursector kan verwachten.

22 mei '24 (10:49)

Gemeente Arnhem geeft ruim half miljoen uit voor impuls jongerencultuur

Cultuurinitiatieven die zich bezig houden met het ontwikkelen van talent van jongeren in de gemeente Arnhem kunnen rekenen op een gemeentelijke subsidie. Arnhem trekt hier 589.400 euro voor uit. Met deze Impuls Jongerencultuur 2023-2024 kunnen Arnhemse initiatieven jongeren ondersteunen met lessen, ruimtes en creatieve ontwikkeling, meldt de gemeente.

22 mei '24 ( 9:23)

Boekenbranche onderneemt actie tegen mogelijke btw-verhoging

De boekensector komt in actie tegen de mogelijke btw-verhoging op boeken. Volgens koepelorganisaties leidt die tot een "forse prijsverhoging" en maakt het boeken minder toegankelijk. De Stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek (CPNB), Groep Algemene Uitgevers (GAU) en Koninklijke Boekverkopersbond (KBb) beginnen gezamenlijk een petitie en campagne, laat een woordvoerder van CPNB weten.

22 mei '24 ( 8:55)

Jamai weer terug theater in met ode aan Elton John

Jamai keert later dit jaar terug in theaters door het land met zijn eerbetoon aan Elton John. De reprise van zijn I'm Still Standing-tournee begint op 19 oktober.