Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Staatssecretaris Uslu ondertekent overhandiging koloniale kunst in Sri Lanka

Door Nationale Recreatiegids
schedule 3 min
location_on [xx]km
Staatssecretaris Uslu ondertekent overhandiging koloniale kunst in Sri Lanka
Staatssecretaris Uslu (Cultuur en Media) brengt van 27 tot 31 augustus een bezoek aan Sri Lanka. Op maandag 28 augustus tekent zij in de hoofdstad Colombo de eigendomsoverdracht van zes objecten die tijdens de koloniale tijd door Nederland zijn geroofd. Het besluit tot eigendomsoverdracht volgt op het advies van de Commissie Koloniale Collecties onder leiding van Lilian Gonçalves – Ho Kang You. Voorafgaand hieraan neemt staatssecretaris Uslu deel aan het G20-overleg van cultuurministers in Varanasi, op uitnodiging van de regering van India. Dit meldt Ministerie van OCW.

De verwachting is dat de objecten, die nu in beheer zijn van het Rijksmuseum, over enkele maanden daadwerkelijk naar Sri Lanka kunnen reizen. Het gaat om het beroemde Kanon van Lewke, een gouden kastane, een Singalees mes, twee zilveren kastanes en twee geweren. De geschiedenis van deze objecten is uitvoerig onderzocht door onderzoekers uit Nederland en Sri Lanka. De teruggave vormt de basis voor nadere samenwerking tussen beide landen en betrokken culturele instellingen. Nederland en Sri Lanka blijven met elkaar in gesprek om die samenwerking verder vorm te geven.

Bezoek

De staatssecretaris spreekt in Sri Lanka met verschillende vertegenwoordigers van de Sri Lankaanse regering. Daarnaast heeft Uslu een ontmoeting met jonge culturele professionals en makers. Ook bezoekt zij het eeuwenoude VOC-fort in Galle, wat vroeger onder meer een strategisch bevoorradingspunt was voor Nederlandse schepen onderweg naar het tegenwoordige Indonesië.

Staatssecretaris Uslu is door gastland India uitgenodigd om deel te nemen aan de vergadering van cultuurministers van de G20 in Varanasi op zaterdag 26 augustus. Zij zal daar het belang benadrukken van de creatieve denkkracht van makers, artiesten en kunstenaars bij het aanpakken van de grote uitdagingen van deze tijd.

Door: Nationale Recreatiegids

21 mei '24 ( 8:59)

Paul Haenen schrijft nieuw toneelstuk over de formatie

Schrijver en acteur Paul Haenen schrijft voor het eerst in veertien jaar een nieuw toneelstuk. Het stuk De Formatie wordt begin juli gespeeld in Theater De Richel in Amsterdam. Dit is de nieuwe naam van het Betty Asfalt Complex, het theater in Amsterdam dat decennia van Haenen en zijn man was.

17 mei '24 ( 9:07)

Boekensector 'zeer bezorgd' over plannen voor btw-verhoging

De boekensector is "zeer bezorgd" over de plannen van het beoogde nieuwe kabinet om het btw-tarief op boeken te verhogen naar 21 procent. Dat laten de stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek (CPNB), Groep Algemene Uitgevers (GAU) en Koninklijke Boekverkopersbond (KBb) weten in een gezamenlijke reactie.

17 mei '24 ( 8:59)

Jerusalem Quartet treedt zaterdag toch op in Concertgebouw

Eén geannuleerd concert van de Israëlische muziekgroep Jerusalem Quartet in het Koninklijk Concertgebouw in Amsterdam van zaterdag gaat toch door. Dat meldt het Concertgebouw in een verklaring. De twee optredens waren eerder deze week geannuleerd "om aangekondigde demonstraties en de recente ontwikkelingen rond protesten in Amsterdam". Eén optreden zou donderdagavond plaatsvinden, het andere zaterdagavond.

16 mei '24 (11:48)

Tariefverhoging in coalitieakkoord: theaters maken zich zorgen

De Vereniging Vrije Theater Producenten (VVTP) hoopt dat het nieuwe kabinet de plannen om het btw-tarief op theaterkaartjes te verhogen, niet gaat doorvoeren. "Dit kabinet zegt op te willen komen voor ondernemers. Dat is mooi. Maar met een btw-verhoging worden juist culturele ondernemers die zonder subsidie werken het meest geraakt", aldus de VVTP. De verenging stelt dat de meeste Nederlanders naar theaterproducties gaan die geen subsidie krijgen, zoals musicals en andere grote producties.

16 mei '24 (11:04)

Japanmuseum SieboldHuis organiseert alweer 14e editie van Japanmarkt

Voor alweer het veertiende jaar op een rij organiseert Japanmuseum SieboldHuis de Japanmarkt. Op zondag 19 mei opent directeur Kris Schiermeier de markt, in aanwezigheid van de ambassadeur van Japan in Nederland hiroshi Minami. Ook is locoburgemeester Yvonne van Delft van de gemeente Delft bij de officiële opening om 12.00 uur aanwezig. De feestelijke aanwezigheid zal flink gehoord worden dankzij de oorverdovende Taiko-drums. Dit meldt het SieboldHuis. 

16 mei '24 ( 8:25)

Deze series maken kans op de Zilveren Nikowschijf

De dramaseries Bodem (BNNVARA) en De Joodse Raad (EO) en de documentaireserie De Afhaalchinees (Omroep Zwart) maken dit jaar kans op de Zilveren Nipkowschijf. De RTL-realityserie B&B Vol Liefde krijgt van de jury van de prestigieuze televisieprijzen een speciale vermelding.

15 mei '24 ( 8:53)

Cabaretier George Groot (Don Quishocking) overleden

Cabaretier George Groot, bekend als lid van cabaretgezelschap Don Quishocking, is overleden. Dat bevestigt zijn vriend Jacques Klöters, eveneens lid van Don Quishocking, aan het ANP. Groot is 82 jaar geworden. Hij leed sinds twee jaar aan kanker.

15 mei '24 ( 8:40)

Concertgebouw schrapt concerten Israëlische groep om demonstratie

Twee concerten van de Israëlische muziekgroep Jerusalem Quartet in het Koninklijk Concertgebouw in Amsterdam gaan niet door. Volgens de muziekzaal is dat besluit genomen "vanwege aangekondigde demonstraties en de recente ontwikkelingen rond protesten in Amsterdam". Het Concertgebouw wil zo "de veiligheid van onze medewerkers, bezoekers en musici garanderen".

15 mei '24 ( 8:36)

Rietveld Schröderhuis viert 100-jarig bestaan met festiviteiten

Het monumentale Rietveld Schröderhuis in Utrecht bestaat honderd jaar en die mijlpaal gaat het Centraal Museum de komende honderd dagen vieren, tot aan de verjaardag van de initiatiefnemer Truus Schröder. De wereldberoemde meubelmaker en architect Gerrit Rietveld heeft het vooruitstrevende woonhuis ontworpen, in samenspraak met opdrachtgever Schröder.

14 mei '24 (10:36)

Tentoonstelling van Jan-Willem Start Op! deze zomer in Beeld & Geluid

De ochtendshow Jan-Willem Start Op! krijgt deze zomer een eigen expositie in het museum Beeld & Geluid in Hilversum. Dat maakten beide partijen dinsdag bekend in het programma.